翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2024-06-26 71 瀏覽
絕對唔會中伏❗每道菜都回味無窮齒頰留香🤤有時名氣越大嘅餐廳就越怕會中伏 尤其價錢唔算平更加諗多兩諗先試 搵錢艱難阿嗎今次膽粗粗試呢間2023大眾點評必食榜嘅翠林辣蟹舫 似足遊客餐廳雖然真係有唔少遊客 但我聽到隔離檯講 係專程再坐郵輪返嚟再食雖然環境係普普通通 但竟然😱竟然實在係太出色啦😱比好多知名酒家都出色!🍽️話梅檸檬苦瓜 ($68)苦瓜經過醃製後顏色雖然唔太討好 但咬落仍然係咁清脆利落話梅味 檸檬味層層漸出之後再帶苦瓜原本嘅回甘係一道時令兼好開胃嘅前菜👍🏻🍽️黃金流沙蝦球 ($48)蝦好大隻 外層炸得鬆脆 蝦球新鮮爽口彈牙鹹蛋黃唔會太鹹 鹹蛋黃碎乾爽且粒粒大細相約 唔好浪費就咁食或送飯都得 仲可以配搭沙律一齊食 逐隻計想食幾隻都可以🍽️豬油渣炒福花 ($148)平時食嘅福花炒鹹肉 都係取其豬肉油香呢個豬油渣炒都真係絕阿🤩豬油渣切至細粒炸到脆 忍唔住都食咗好幾粒 而油香落曬福花度 福花炒得又夠幹身 鹹香味十分出眾👍🏻🍽️食神炒飯 ($188) 炒飯鋪滿蟹籽呈鯉魚形態上碟米飯粒粒分明 見到個色澤都知道味道十足裡面材料亦非常豐富🍽️濃湯大花膠鮮雞湯(4位用) ($788)一上檯真係非常震撼 呢個係
絕對唔會中伏❗每道菜都回味無窮齒頰留香🤤

🍽️話梅檸檬苦瓜 ($68)
苦瓜經過醃製後顏色雖然唔太討好 但咬落仍然係咁清脆利落
話梅味 檸檬味層層漸出之後再帶苦瓜原本嘅回甘
係一道時令兼好開胃嘅前菜👍🏻

🍽️黃金流沙蝦球 ($48)
蝦好大隻 外層炸得鬆脆 蝦球新鮮爽口彈牙
仲可以配搭沙律一齊食 逐隻計想食幾隻都可以

🍽️豬油渣炒福花 ($148)
平時食嘅福花炒鹹肉 都係取其豬肉油香
呢個豬油渣炒都真係絕阿🤩
豬油渣切至細粒炸到脆 忍唔住都食咗好幾粒
而油香落曬福花度 福花炒得又夠幹身 鹹香味十分出眾👍🏻

🍽️食神炒飯 ($188)
炒飯鋪滿蟹籽呈鯉魚形態上碟
米飯粒粒分明 見到個色澤都知道味道十足
裡面材料亦非常豐富

🍽️濃湯大花膠鮮雞湯(4位用) ($788)
一上檯真係非常震撼 呢個係今晚嘅主角🤩我真係覺得極速填補返我流失嘅膠原蛋白
塊大花膠真係仲大過我成隻手掌 花膠下就係半隻雞
熬製雞湯嘅雞已經係溶爛咗 呢半隻就好似白切雞咁 係食得而且好入味同好滑 唔點個蔥油醬都已經好好味!
花膠店員都會幫我哋分好 由於我哋今晚係2個人用 所以呢一整塊花膠就分咗落頭2碗湯度
湯我哋每人前後飲咗2碗 我係超級鐘意飲雞湯嘅 所以4人份量對我嚟講絕對無難度
2個人食咁大塊花膠就覺得有D多 如果4個人食就真係岩岩好
呢個湯真係回味無窮🤤令我心心念念仲想再飲