2018-12-22 1381 瀏覽
話說星期日喺城隍街樓梯發現呢間小店,裝修又係(扮)懷舊香港特色嗰隻,舖頭外面有張康樂棋枱同幾張鐵枱櫈,都坐咗啲人,入面有張bar枱,餐牌放喺枱面,原來佢主要係賣魚蛋燒賣、腸粉、碗仔翅咁。好肚餓呀...整份豬肉燒賣加個撈麵先啦。不過店外店内都見唔到有侍應/收銀,淨係見到open kitchen度有兩個人,咁我拎住個餐牌問其中一個女人(下稱A):「想問下係咪喺度嗌嘢食?」但係A冇直接回應我個問題:「唔好同我講嘢住!我好唔得閒!」Ok,我當你工作壓力大,不幸患上躁狂症。於是我等咗陣,將目標轉移去隔離一個包緊燒賣,外表睇落林善啲嘅女人(下稱B),點知以貌取人都係唔啱⋯⋯佢都未聽我想要咩,就話:「你等等好冇,我而家得豬皮同魚蛋架咋!」語氣唔好得過A幾多。A開始唔耐煩:「我而家煮緊我個碗仔翅,如果我理你,就煮唔到碗翅!」心諗你唔識multi-tasking ,淨係可以做一樣嘢,你出面啲客可能已經餓死咗,我係唔係要半年前落單先食到你碗翅?我唔甘心,再追問:「咁出面有冇其他人幫手落單?」B再施展趕客絶技:「冇,出面係公眾地方。」嘩!啲答案咁無敵,冇人駁斥到你哋啦。我就好有禮貌咁講:「咁冇計,下次先。」

Ok,我當你工作壓力大,不幸患上躁狂症。於是我等咗陣,將目標轉移去隔離一個包緊燒賣,外表睇落林善啲嘅女人(下稱B),點知以貌取人都係唔啱⋯⋯佢都未聽我想要咩,就話:「你等等好冇,我而家得豬皮同魚蛋架咋!」語氣唔好得過A幾多。A開始唔耐煩:「我而家煮緊我個碗仔翅,如果我理你,就煮唔到碗翅!」心諗你唔識multi-tasking ,淨係可以做一樣嘢,你出面啲客可能已經餓死咗,我係唔係要半年前落單先食到你碗翅?我唔甘心,再追問:「咁出面有冇其他人幫手落單?」B再施展趕客絶技:「冇,出面係公眾地方。」嘩!啲答案咁無敵,冇人駁斥到你哋啦。我就好有禮貌咁講:「咁冇計,下次先。」今次到A秒回我:「bye bye!」之後我頭也不回行出門口,行到樓梯口,都聽到A一輪咀咁向我個方向喧嘩,內容大概圍繞佢有幾忙,理唔到我之類。小弟素來和理非非,除咗向佢報以微笑仲可以點?

呢間雖然一睇就估到唔係賣高效率嘅小食,係賣即叫即整、休閒感覺為主,想人扮下文青品味生活咁。都明白啲食物可能冇咁快整好,但估唔到會連基本禮貌都冇,唔識尊重個客。我本身都係欣賞你間舖先入嚟買嘢食啫,講句嘢使唔使去到咁盡呢?假設澳牛、九記嘅service係B10地獄級,呢間老友記認咗B17,應該冇人同佢爭B18。

後話:我好奇上openrice揾下間嘢,原來未開file (我幫佢開返個)...不過見到佢喺google 評分有五星㗎,仲有人大讚有個kind and welcoming owner,所以我懷疑煮緊嘢嗰兩個都唔係老細。但點解google comment 又完全冇提及呢個伏呢?真係答你唔到。

2018-12-16
外賣自取