2025-02-09 148 瀏覽
上年老公生日食過覺得幾好味,所以今年又返嚟回味下牛魔王就梗係叫和牛盛宴,估唔到今年味道同用料都升咗level!先嚟前菜5品盛,店員介紹返每樣係啲咩,然後介紹埋食嘅順序。淨係靚靚擺盤已經賞心悅目,由青梅凍同番茄開始清清個口先,鮟鱇魚肝甘香綿滑,再去到鬆脆嘅牛肉鬆盒、香脆嘅和牛多士,每一樣都好似輕輕同味蕾熱咗個身咁,如果再配返支香檳或者sparkling 就一流喇!然後係A5和牛肩胛肉刺身,伴黑松露及魚子醬。黑松露唔係醬而係即刻喺你面前一片片咁批落嚟,食之前已經聞到好香!本來我覺得油分多嘅肉係要燒到香口先好食,但估唔到俾呢個配搭下嘅和牛驚艷到我!和牛軟滑嘅油脂香、加上魚子嘅鹹香、再加埋松露嘅菌香,真係非常出色!然後係和牛紫菜脆餅,舊年都有,一食驚為天人。雖然今次天人去咗刺身度,但呢個脆餅仍然勁正,魚子醬、山葵、海膽、和牛、飯同紫菜,有無得再夾啲?🤤然後回歸基本嘅煎和牛柳,用靚靚嘅和式器皿裝住,牛脂香即刻出晒嚟,配搭旁邊蒜片蕎頭青椒仔食用又即刻無咁漏。跟住落嚟上嘅牛肋骨辛香煮味道開始加重,甜甜地,少少刺激,牛同配菜都炆得好冧,好入味跟住嘅炙燒內裙燒得香口,口落非常好肉味,齋食已經好好jap,
上年老公生日食過覺得幾好味,所以今年又返嚟回味下

和牛盛宴·季節前菜五品盛

和牛盛宴·A5和牛肩胛、黑松露、魚子醬

和牛盛宴·A5和牛紫菜腰脊脆餅

和牛盛宴·香煎A5和牛柳

和牛盛宴·A5和牛牛肋肉辛香煮

跟住嘅炙燒內裙燒得香口,口落非常好肉味,齋食已經好好jap,配搭黑醋汁又係另一個境界。

和牛盛宴·炙熱A5和牛內裙

最後大佬嚟喇!壽喜燒和牛,會有一塊西冷同一塊肉眼,好似塊面咁大,呢個時候都已經八成飽,真係有啲心虛唔知食唔食得晒。

和牛盛宴·壽喜燒:A5和牛西冷、肉眼

可以揀跟稻庭烏冬定飯,兩樣都係好值得一試,但要舔盡壽喜燒個汁就一定係揀飯,何況飯仲跟漬物同麵鼓湯。

第一片肉會跟埋蛋漿上。和牛本來就滑㗎喇,加埋蛋漿加持真係好食到喊,就咁就食晒成碗飯咁滯,已經飽咗🤣

和牛盛宴·西冷壽喜燒配烏冬

第二片就原鍋連埋配野菜五品盛上,同上年有啲唔同,可能想keep住個熱度?但就唔太靚仔囉⋯⋯其實到呢塊真係開始飽,畢竟和牛油脂唔係講少

和牛盛宴· 肉眼壽喜燒

最後甜品係生果,可以解一解膩。預約嘅時候講係生日,店員好細心咁問埋壽星個名,放生果嘅碟就會變咗做 birthday plate,俾壽星吹下蠟燭咁

總括而言每道菜都用咗唔同部位嘅牛肉,配唔同處理法,有唔同嘅香氣同口感,勁有心思,果然係盛宴,牛魔王食得極滿足。

話香港嘢貴咩?但我覺得真係一分錢一分貨。就算去日本本店食,因為匯率關係,半價好似好抵,但又邊有咁癲嘅course?

和牛盛宴·季節前菜五品盛
和牛盛宴·A5和牛肩胛、黑松露、魚子醬