2008-05-29 17 瀏覽
下著雨的午間, 小弟一個人行了過來午餐. 相當多人, 不過吧臺那邊剛好還有一個位, 就讓我坐下吧.這裡的環境幾好, 坐在吧臺, 也能好好的看著師傅炮製食物. 而且食物係仲件仲件上, 一炸好就由師傅奉上, 感覺幾好. 第一次來, 就要個Tempura set, $110一客, 有沙律, 前菜, 蒸蛋, 白飯, 咖啡. 至於天婦羅, 有不少選擇, 當中揀十款.沙律: 8分, 先來的沙律, 菜係幾新鮮的, 清清的, 沒有太多醬汁, 正合小弟的心意, 也為之後的炸物作好準備.天婦羅: 9分, 有得自選的天婦羅, 都係叫海鮮為主. 選擇如下:沙追魚, 蝦膠, 牛秋魚, 蒸鮑魚, 白魚海膽卷, 瀨尿蝦, 本地活蝦, 海膽, 溫室露荀, 日本年糕面前有兩款材料去點, 雖然幼鹽應該只係用來點海鮮, 但小弟還是喜歡樣樣食物也點鹽好了, 把那點蘿蔔蓉放埋一邊.這裡的天婦羅也係有水準的一家店, 粉漿不會太厚太多, 薄薄的, 夠脆身, 底下的紙也無乜油, 吃落口不會太油膩, 可見師傅有一定功力. 幾樣魚都係完全沒有腥味, 魚肉依舊嫩滑. 喜歡吃魚尾的更係可以成條食. 瀨尿蝦同本地活蝦夠新鮮, 蝦肉爽甜, 另上

這裡的天婦羅也係有水準的一家店, 粉漿不會太厚太多, 薄薄的, 夠脆身, 底下的紙也無乜油, 吃落口不會太油膩, 可見師傅有一定功力. 幾樣魚都係完全沒有腥味, 魚肉依舊嫩滑. 喜歡吃魚尾的更係可以成條食. 瀨尿蝦同本地活蝦夠新鮮, 蝦肉爽甜, 另上的蝦頭脆脆的, 一定要食. 日本年糕之前未吃過天婦羅的, 吃後覺得也幾特別, 大大件, 脆脆的外層, 入面就比較軟淑, 兩種口感連在一起.

除了好的, 也有比較差的. 海膽也是被紫菜包住去炸, 但效果一般, 不算好甜, 白魚海膽卷反而鮮甜一點. 但仲算有鮮味. 蒸鮑魚炸完後似乎係浪費了鮑魚的鮮味. 溫室露荀好像不太上到粉漿的, 效果麻麻, 不太像吃天婦羅.

珍珠米當然係出色, 也要添飯. 餐後的咖啡, 日式餐廳的, 通常也幾好, 是日的, 也好香濃.

整體食物係相當不俗, 師傅態度誠懇, 但其他店員就認真麻麻. 當然, 午市這個價位, 是非常抵的. 在附近上班的你, 也應該試試.
沙追魚
瀨尿蝦