麻辣娘子喺將軍澳區開咗都一段時間,都未有機會去試,所以決定今日放工之後同朋友一試究竟。而家多咗好多食川菜嘅餐廳,主要都係酸菜魚比較出名,所以我哋都決定試下呢度嘅招牌菜酸菜魚,我哋兩個女仔食咁當然係叫咗細份啦,但點知一端上枱嘅時候,我都比個份量嚇親,因為真係超多超多超多魚,由於餐牌上冇寫酸菜魚入邊有咩配料,所以唔知道原來入邊都有好多配菜,包括萵筍、豆卜、芽菜同埋超多寬粉。每一樣配菜都非常出色,魚肉超少骨,分量超多,寬粉非常煙韌好飽肚!我哋另外嗌多咗個小菜係娘子小炒皇,超夠鑊氣,超好食,入邊有蝦乾、腰果、韭菜花、魷魚鬚、蝦球同埋豬肉,呢個菜式真係超級推介,相信我下一次嚟到一定會再encore !至於鍾意食蒜泥嘅朋友記住都要試吓呢度嘅蒜泥白肉,因為餐廳將蒜蓉磨到超幼細好creamy ,而且白肉分量亦非常之多,辣油都唔算太辣,以我一個唔太食辣嘅女仔嚟講都應付得到。餐廳同隔離阿里山茶飲係同一間鋪頭,所以餐廳菜單都可以揀埋阿里山嘅飲品,我哋分別揀咗芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶同埋芝士奶蓋黑糖珍珠鮮奶,只能說兩杯都非常出色,芝士奶蓋非常之口,而且非常濃郁,黑糖珍珠非常入味,而且非常煙韌,係一個非常好嘅配搭,

餐廳同隔離阿里山茶飲係同一間鋪頭,所以餐廳菜單都可以揀埋阿里山嘅飲品,我哋分別揀咗芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶同埋芝士奶蓋黑糖珍珠鮮奶,只能說兩杯都非常出色,芝士奶蓋非常之口,而且非常濃郁,黑糖珍珠非常入味,而且非常煙韌,係一個非常好嘅配搭,兩杯都值得一試!

麻辣梁子係川菜來講都非常之唔錯相信下次我會帶其他朋友嚟試吓!
  • 黑糖珍珠鮮奶