2015-05-14 1535 瀏覽
又是一個平日的下午,今次來到一個悠閒的海邊小鎮梅窩,市中心一帶有不少大型工程正在進行,感覺和寧靜的環境有點夾夾不入。一路走來終於到了目的地「麥生記冰室」(係OpenRice都搜尋吾到詳細資料,主要係同事介紹)。與其他舊式冰室環境比較,這𥚃相對乾淨企理而又不失古舊的氣息,同時又是一間家庭式經營的人情味小店。「指定動作」先點一杯奶茶試下,入口前竟有一陣茶香撲鼻的感覺,味道方面個人覺得茶味濃郁回香,但又不會完全失去「奶騷味」,不錯!(老細話佢D茶一杯一杯煲兼會落埋糖,吾飲得甜記住嗌少甜)食物方面叫了一件鮮油奶多,香脆熱辣的多士夾著冰凍鮮油,口感一流!整體來說,都係嗰句,在此等古舊地方嘆奶茶,杯茶嘅味道都與別不同!

事頭婆推介
  • 奶茶