2021-07-04 40 瀏覽
難得去到北角,一早搵定間cafe坐一坐!去咗Numrous cups,店內只有8個座位,比我想像中細,所以當日一去到已經滿座,好彩等咗20min就有位啦!小店雖小,但亦有兩面特色牆,壁畫色彩繽紛又充滿澳洲特色。呢段時間未能外遊,正好為我帶來好心情!認識呢間小店係因為佢嘅彩虹卷蛋,不過卷蛋係期間限定,而家已經無再供應啦。試咗兩款同網店Nameless but familiar合作嘅蛋糕,都好有驚喜!Caramel Flan Cake $63第一次食Flan Cake(雞蛋布甸蛋糕),原來係集布丁燒與海綿蛋糕於一身嘅蛋糕!焦糖布丁蛋香十足,帶有陣陣焦糖香,口感滑溜,加上鬆軟綿密嘅海綿蛋糕,一次過食晒兩款口感,好有層次!焦糖控嘅朋友可自行倒入焦糖醬,仲有伴碟嘅焦糖脆脆呢!Basque Burnt Cheesecake $58芝士蛋糕口感結實得來亦保持濕潤,甜度適中,芝士味道尚算香濃,不過就未有wow factor。如果加點雲呢拿籽會更香或者帶少許流心口感就更正啦!Flat White $40Flat White拉花好靚!因為店主係澳洲回流,所以店內選用澳洲Elementary咖啡豆。咖啡味道
難得去到北角,一早搵定間cafe坐一坐!

Caramel Flan Cake $63

Basque Burnt Cheesecake $58

Flat White $40
Flat White拉花好靚!因為店主係澳洲回流,所以店內選用澳洲Elementary咖啡豆。咖啡味道比其他店嘅Flat Wihte感覺較為nutty濃郁,唔知呢D係咪就係澳洲嘅style呢?我自己就幾鍾意啦!

Dirty $40
牛奶揀咗oat milk(+$5),相機快快食完之後立即趁凍飲,咖啡豆味道香濃,冰火交融口感好好。

PS. 小店店員好有禮貌,同埋服務都好好,會先了解客人口味再作出介紹,介紹好啱口味!