2021-07-25 179 瀏覽
Bought 1 latte and 1 dirty plus a few pastries……. The Earl Grey cake was a disappointment as it was sooo hard ….. it must have been made for more than a week and it’s definitely not fresh!!!!! And they charged like $50 per cake! Total rip-off! Black business!!
2021-07-22 103 瀏覽
成條街都係車房為主,老闆想呢度既街坊有機會想放鬆一下就黎歎杯咖啡,所以就選址係呢度☺️先介紹一下呢度既咖啡ʜᴀɴᴅ ᴅʀɪᴘ ($𝟽𝟶) ᴅɪʀᴛʏ ($𝟺𝟶)-Hand drip 真係好考咖啡師手勢,温度,沖法都要好講究,先可以最岀到咖啡味~ 呢個咖啡帶微酸,入口一陣好快已經回甘,帶少少果香。dirty都係不錯的😎另外有個新餅師 @namelessbutfamiliar 提供左啲蛋糕同曲奇俾舖頭🥰 試咗幾款都唔錯-焦糖雞蛋布甸蛋糕 ($63)巴斯克焦香芝士蛋糕 ($58)藍莓芝士蛋糕曲奇 ($35)-焦糖雞蛋布甸蛋糕,焦糖雞蛋布甸同埋蛋糕分做兩層,雞蛋布甸食落好香好滑😍 另外芝士蛋糕都整得好滑,而且芝士味超級濃厚,配上一杯咖啡就好完美~ 介紹埋呢個曲奇,入邊有一粒粒嘅芝士蛋糕,識落都幾有口感,加埋少少牛油香,都係一個唔錯嘅甜品☺️

先介紹一下呢度既咖啡
ʜᴀɴᴅ ᴅʀɪᴘ ($𝟽𝟶)
ᴅɪʀᴛʏ ($𝟺𝟶)

焦糖雞蛋布甸蛋糕 ($63)
巴斯克焦香芝士蛋糕 ($58)
藍莓芝士蛋糕曲奇 ($35)
2021-07-20 51 瀏覽
۵ ❥ ℕ𝕦𝕞𝕖𝕣𝕠𝕦𝕤 ℂ𝕦𝕡𝕤 ⋆ ۵⑀∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝✑ ✑ ✑ ✑ ғʟᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ$₆₃✑ ✑ ✑ ʙᴀsϙᴜᴇ ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ$₅₈✑ ✑ ɪᴄᴇᴅ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ $₅₀ ﹙ᴡ/ sᴏʏ ᴍɪʟᴋ﹚✑ ɪᴄᴇᴅ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $₅₅➴ ɴᴜᴍᴇʀᴏᴜs ᴄᴜᴘs位於北角帶點工業風有灰色石牆 店內亦有卡通掛畫ɴᴜᴍᴇʀᴏᴜs ᴄᴜᴘs選用來自澳洲品咖啡豆牆身放左一袋袋咖啡豆之前sᴛᴏʀʏ ᴘᴏsᴛ左 ɪᴄᴇᴅ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ轉豆奶好好飲 香濃豆奶咖啡味道 而且質感好順滑至於ɪᴄᴇᴅ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $₅₅就係ғᴜʟʟ ғᴀᴛ ᴍɪʟᴋ 我鍾意ɪᴄᴇᴅ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ多ᴅ😍🥰❣️➴最出名係招牌彩虹卷之前已經ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ左🥺不過今次黎轉左ᴍᴇɴᴜ ғʟᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ 頂層係滑溜軟滑的雞蛋布丁配上軟綿綿海綿蛋糕旁邊有焦糖脆脆 同糖醬至於ʙᴀsϙᴜᴇ ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ$₅₈ 好香濃芝士味道 稍甜 質感比較實➴➴/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
۵ ❥ ℕ𝕦𝕞𝕖𝕣𝕠𝕦𝕤 ℂ𝕦𝕡𝕤 ⋆ ۵

旁邊有焦糖脆脆 同糖醬

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
☞ ☞ ɴᴜᴍᴇʀᴏᴜs ᴄᴜᴘs
北角月園街₁₀﹣₁₆號嘉運大廈地下₄號舖

2021-07-12 39 瀏覽
Hidden on a backstreet in North Point, Numerous Cups is a cafe with an industrial style store front.The devil is in the details — this light to illuminate the cafe’s name.Once you enter Numerous Cups, you will be greeted by colourful murals, contrast to the greyish store front.This Caramel Flan Cake is Numerous Cups’ signature cake, so I ordered it to try, and it was very delicious! The bottom pudding layer was very smooth and milky; the top layer of sponge cake was very airy and delicious! Yum

Caramel Flan Cake
This Caramel Flan Cake is Numerous Cups’ signature cake, so I ordered it to try, and it was very delicious! The bottom pudding layer was very smooth and milky; the top layer of sponge cake was very airy and delicious! Yum yum! Bonus was the homemade caramel syrup, which was quite rich and thick. I am not a big syrup fan, but I almost finished all of it!
Caramel Flan Cake; Flat White
Coffee here was very enjoyable too! This large cup of flat white made a nice coffee to go with the flan cake.

Numerous Cups is a very nice place to chill with. Definitely my favourite in North Point!
2021-07-06
下午茶
Caramel Flan Cake; Flat White
2021-07-04 40 瀏覽
難得去到北角,一早搵定間cafe坐一坐!去咗Numrous cups,店內只有8個座位,比我想像中細,所以當日一去到已經滿座,好彩等咗20min就有位啦!小店雖小,但亦有兩面特色牆,壁畫色彩繽紛又充滿澳洲特色。呢段時間未能外遊,正好為我帶來好心情!認識呢間小店係因為佢嘅彩虹卷蛋,不過卷蛋係期間限定,而家已經無再供應啦。試咗兩款同網店Nameless but familiar合作嘅蛋糕,都好有驚喜!Caramel Flan Cake $63第一次食Flan Cake(雞蛋布甸蛋糕),原來係集布丁燒與海綿蛋糕於一身嘅蛋糕!焦糖布丁蛋香十足,帶有陣陣焦糖香,口感滑溜,加上鬆軟綿密嘅海綿蛋糕,一次過食晒兩款口感,好有層次!焦糖控嘅朋友可自行倒入焦糖醬,仲有伴碟嘅焦糖脆脆呢!Basque Burnt Cheesecake $58芝士蛋糕口感結實得來亦保持濕潤,甜度適中,芝士味道尚算香濃,不過就未有wow factor。如果加點雲呢拿籽會更香或者帶少許流心口感就更正啦!Flat White $40Flat White拉花好靚!因為店主係澳洲回流,所以店內選用澳洲Elementary咖啡豆。咖啡味道
難得去到北角,一早搵定間cafe坐一坐!

Caramel Flan Cake $63

Basque Burnt Cheesecake $58

Flat White $40
Flat White拉花好靚!因為店主係澳洲回流,所以店內選用澳洲Elementary咖啡豆。咖啡味道比其他店嘅Flat Wihte感覺較為nutty濃郁,唔知呢D係咪就係澳洲嘅style呢?我自己就幾鍾意啦!

Dirty $40
牛奶揀咗oat milk(+$5),相機快快食完之後立即趁凍飲,咖啡豆味道香濃,冰火交融口感好好。

PS. 小店店員好有禮貌,同埋服務都好好,會先了解客人口味再作出介紹,介紹好啱口味!
位於北角嘅𝑵𝒖𝒎𝒆𝒓𝒐𝒖𝒔 𝑪𝒖𝒑𝒔☕️認識呢間ᴄᴀꜰᴇ係因為佢嘅彩虹卷蛋,不過今次黎到試下佢嘅另一新出品——𝘍𝘭𝘢𝘯 𝘊𝘢𝘬𝘦 🍮😍-𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘍𝘭𝘢𝘯 𝘊𝘢𝘬𝘦 $63好特別嘅一款蛋糕🍰😍鬆軟海綿蛋糕配上頂層嘅彈滑布丁🍮,蛋香好足,再倒d楓糖落去,好好味😋-𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦 𝘉𝘶𝘳𝘯𝘵 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 $58𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦都係我近期最愛之一,質感冇之前個d咁軟,呢個就實少少好香濃芝士味☺️-𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 $50茶味都幾香,不過苦左少少🤏-𝘉𝘦𝘭𝘨𝘪𝘶𝘮 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 $50朱古力香滑,又唔會太苦,幾好飲。
位於北角嘅𝑵𝒖𝒎𝒆𝒓𝒐𝒖𝒔 𝑪𝒖𝒑𝒔☕️
𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘍𝘭𝘢𝘯 𝘊𝘢𝘬𝘦 $63
好特別嘅一款蛋糕🍰😍

𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦 𝘉𝘶𝘳𝘯𝘵 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 $58
𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦都係我近期最愛之一,
質感冇之前個d咁軟,呢個就實少少
好香濃芝士味☺️

𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 $50
茶味都幾香,不過苦左少少🤏

𝘉𝘦𝘭𝘨𝘪𝘶𝘮 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 $50
朱古力香滑,又唔會太苦,幾好飲。
對於澳洲南澳首府阿德萊德印象就係Cafe林立,博物館很好逛,周邊有好多野生動植物公園,確係個幾休閒嘅好城市。​前幾日經過北角,啡癮起,就在附近搵到"Numerous Cups"!店子不大,僅有約5個座位,但無論咖啡或食物,品質都相當高!呢間店得意在,佢哋係主打南澳風情,咖啡來自阿德萊德,牆身畫滿南澳象徵嘅熱汽球、野生動物,真係勾起我不少回憶!​店主指,自己曾喺阿德萊德留學,回港後一直對澳洲嘅咖啡念念不忘,所以想喺香港開間南澳風嘅Cafe,比自己常常可飲之餘,亦可公諸同好,與人共嘗南澳嘅咖啡滋味。​他續指,澳洲嘅咖啡,特色係甜酸苦比例均等,即便不常飲啡嘅人都容易接受。佢哋嘅咖啡豆係來自巴西及多倫比亞,喺阿德萊德Young Street 烘焙後,直送抵港。味道維持返澳式平易近人嘅感覺,配蛋糕食都好合宜。​✦ Caramel Flan Cake HK$63​出自網店Nameless But Famiar嘅焦糖雞蛋布甸蛋糕,感覺好似巨大版嘅燒布丁!分為兩層,頂層係質感嫩滑又蛋味濃郁嘅焦糖布甸,下層係鬆軟綿密嘅海綿蛋糕,加埋焦糖脆脆和焦糖醬,口感層次豐富,正正子!​✦ Basque Burnt

✦ Caramel Flan Cake HK$63​
Basque Burnt Cheesecake
✦ Basque Burnt Cheesecake HK$58​
巴斯克芝士蛋糕同樣係水準之作,半溶芝士,入口綿密細滑!Cheesecake面層仲有一層微微焦香,食上口好幸福!🤤​
Espresso Tonic
✦ Espresso Tonic
說實話,呢杯Tonic真係好好飲,遇店長所講,咖啡酸苦甜都好平均,入口好順喉,加埋梳打,夏天飲好梳乎!​
✦ Latte HK$40​
奶泡綿密,咖啡香濃,味道不錯。​
2021-06-15
Basque Burnt Cheesecake
Espresso Tonic
  • Basque Burnt Cheesecak
北角越開越多cafe 呢間係舊樓之間顯得特別耀眼🤩門口好似omakase😂 位置唔多但咖啡甜品高質到嚇親🥳❣️Caramel flan cake焦糖雞蛋布丁蛋糕 $63呢個係MVP‼️💯 好耐冇係cafe食過咁正嘅甜品 🍮🍰係ig shop namelessbutfamiliar 出品 想食好耐啦😆好似布丁燒蛋糕版 布丁有蛋味又香滑🥰 上面係鬆軟綿密嘅海綿蛋糕 配上焦糖脆脆同焦糖醬🍰🥳其他甜品 basque cheese cake/ cookies/ pound cake都超級無敵吸引( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)❣️Latte $45House blend 係用左Brazil &Colombia 追求甜酸苦味嘅balance☕️拉花靚 奶泡細滑 冇得挑剔啦⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾同時都有single origin pour over😆❣️Iced belgian chocolate $55呢杯都唔錯🍫 味道上一定唔係用普通朱古力粉沖出嚟😂 有時cafe飲到吉百利味真係反白眼🙄 朱古力溶得唔錯同唔會過甜‼️
北角越開越多cafe 呢間係舊樓之間顯得特別耀眼🤩

Chocolate
Caramel flan cake
Chocolate
2021-06-18 38 瀏覽
有Oat milk, soy milk, skim milk選擇很喜出望外, 咖啡味道在水準之上,另叫了一個Earl Grey Tea Cake,對於喜歡甜食的朋友係不錯的選擇。
Oatly Cappuccino
Oatly Cappuccino
2021-06-15 49 瀏覽
飲杯啡嘆翻個靚cake啦💛見到呢幅澳洲style壁畫,就知到咗numerous cups啦🦘cafe比較細,得一張bar枱同圓枱,總共6個位不過都坐得幾舒服,靜靜哋hea下睇下書都唔錯🤓.✨ caramel flan cake呢款蛋糕有兩個layer,分別係面層嘅雞蛋布丁同底層嘅海綿蛋糕雞蛋味非常香,配埋焦糖醬真係非常夾🥰.✨ matcha s’more cookie店員會翻熱曲奇,口感幾脆口,抹茶味都算幾濃🍪棉花糖有拉絲效果,細細塊幾啱配咖啡.✨ lattecafe嘅house blend係溝咗巴西、哥倫比亞嘅咖啡豆☕️前調偏fruity,而後尾就帶有nutty嘅味道,會比較balance拉花好靚啦,而且奶泡打得幾企身,打咗陣卡都冇氣泡^_^到訪時都見到有其他客人成包豆買翻屋企~.✨ belgian chocolate奶味比較重,飲多杯都唔怕漏🍫.caramel flan cake $63matcha s’more cookie $35latte $ 40belgian chocolate $50/$55———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數
飲杯啡嘆翻個靚cake啦💛
cafe比較細,得一張bar枱同圓枱,總共6個位
不過都坐得幾舒服,靜靜哋hea下睇下書都唔錯🤓
✨ caramel flan cake
雞蛋味非常香,配埋焦糖醬真係非常夾🥰
✨ matcha s’more cookie
店員會翻熱曲奇,口感幾脆口,抹茶味都算幾濃🍪
棉花糖有拉絲效果,細細塊幾啱配咖啡
✨ latte
拉花好靚啦,而且奶泡打得幾企身,打咗陣卡都冇氣泡^_^
到訪時都見到有其他客人成包豆買翻屋企~
✨ belgian chocolate
奶味比較重,飲多杯都唔怕漏🍫
caramel flan cake $63
環境指數 ⛱: 💛💛💛💛🤍
抵食指數 🤑: 💛💛💛💛🤍
推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍
2021-06-13 38 瀏覽
最近去咗行工業風嘅「Numerous Cups」食甜品🍽🧐🧐.焦糖雞蛋布甸蛋糕🍰焦糖布甸配海綿蛋糕🍮質感鬆軟綿密帶嫩滑🤤淋上焦糖醬😛😛再連同焦糖脆脆享用😆蛋味香甜濃郁🥚🥚層次豐富👍🏻.抹茶棉花糖夾心曲奇🍪曲奇外脆內軟😗表面有少餅乾碎😍內裡係半溶棉花糖☁️抹茶甘香🍵.藍莓芝士蛋糕曲奇🧀🍪表面淋上藍莓醬🫐🫐切開見到粒粒忌廉芝士😬口感鬆軟😙味道酸酸甜甜🤪🤪
2021-04-22 114 瀏覽
喺幾個月前已經mark定要黎食彩虹卷蛋🌈因為完全係我嘅顏色啊😍😍😍之後前排想去 但點知店員話我知係seasonal款式 冇咗😢喺我失望之際 佢哋inbox返我 話weekend有彩虹卷蛋🌈供應😋真係好好🥺所以 上星期我就狗衝去了🤤店舖位置較偏 喺小巷入面 就係喺啲五金舖、維修舖🧰中間開咗呢間小型coffee shop☕️舖位置較窄 都係得6個位 但如果入去只係飲杯咖啡☕️食件cake🍰是可接受的仲有啊 好鍾意舖入面嘅油畫🌂🐨🌈彩虹卷蛋 $63🍰價錢的確較貴😅😅味道係普通原味卷蛋 但賣相真係好吸引好治癒😍Cream係沾滿成個卷蛋 好食不過好heavy😂一定要配杯咖啡☕️😅☕️Flat White $40而家開始揀flat white唔揀latte因為前者嘅espresso重啲 冇咁多奶🥛好似冇咁肥仔🤣所以flat white係偏苦的☕️雖然只得一個店員 但拉花落足心機💗咖啡幼滑香濃 是一杯好咖啡💕餐廳名改得好好 果然飲完後 好想要numerous cups😍

仲有啊 好鍾意舖入面嘅油畫🌂🐨

🌈彩虹卷蛋 $63🍰

☕️Flat White $40
① 𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 ($40)// 據店主說𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 是用上了𝘾𝙤𝙡𝙤𝙢𝙗𝙞𝙖 𝙭 𝘽𝙧𝙖𝙯𝙞𝙡 的咖啡豆☕️所以會較Nutty的但同時帶有微果酸🤏🏼果然第一口是有股很濃郁的咖啡因沖上腦袋的感覺 但是就略嫌漸層不夠明顯而且不夠冰🙉 覺得可以再冰一點就更好~//Food:🌕🌕🌕🌕🌘🌑② 抹茶生乳捲($72)// 部份原因是衝著它們的蛋糕來的ᕕ ( ᐛ ) ᕗ 生乳捲的造型好像一個小花圃🪴很精美!蛋糕體偏乾身但不乏鬆軟🤏🏼個人是蠻喜歡這種質感✨小山園抹茶忌廉食起來是輕盈的,而且帶有很香濃抹香和茶澀,嚐得出來用料不輕🍵💚雖然是用上小山園抹茶粉,但卻帶有一點點青苔香🍃因為很足料所以覺得價錢蠻合理的 而且外型也美美的(๑´ڡ`๑) //Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑.🐿 小店內的裝潢比較是家庭式的感覺 而且有壁畫挺特別的,重點是:店員店主都超級nice和可愛 ✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。會再回訪的!而且蛋糕的款式好像會定期變更的🍰✨
① 𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 ($40)
Food:🌕🌕🌕🌕🌘🌑
Dirty
Dirty

② 抹茶生乳捲($72)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

抹茶生乳捲
今日約左friend出黎嘆杯咖啡吹下水,由於太古附近嘅精品咖啡基本上都試過哂,今次我地就試下往北角同炮台山方向進發。經過一番openrice嘅搜索之下,發現原來咖啡店除左好多位於中上環外,港島東區都越開越多。 呢間位於北角同炮台山中間嘅Numerous Cups就係其中一間,地點絕不起眼,唔突登行過去都未必會轉入月園街呢條佈滿車房嘅橫巷。 Cafe門面用上工業風嘅灰色,配上霎紅燈同金色招牌由於Cafe比較細座位只有3張,咁啱坐滿所以都等左大約15分鐘先可以入座。 餐牌都基本上只有唔同處理手法嘅咖啡同Single Original咖啡,店主都會介紹埋佢地指定口味嘅卷蛋,今日係Oreo味,梗係要試!Cafe牆身有精緻嘅畫作============================== Hot Latte $40例牌有個靚拉花,咖啡偏向Fruity,唔錯,下次可以試埋手沖先 Oreo Roll $65見到蛋糕嘅賣相就知道味道一定好食,聽講係自家出品。雖然$65/件黎講算偏貴,不過味道真係好食。蛋糕係用上香蕉蛋糕配oreo,加埋有Oreo餅碎嘅忌廉,靚到唔係好捨得食呀! Numerous Cup
Cafe門面用上工業風嘅灰色,配上霎紅燈同金色招牌

Cafe牆身有精緻嘅畫作
Hot Latte $40
Oreo Roll $65

Numerous Cups
📍北角月園街10-16號嘉運大廈地下4號舖
2021-04-02 92 瀏覽
喺車房林立的北角月園街裡面原來有一間咖啡小店 Numerous Cup呢度啲咖啡同埋包點全部都唔貴價錢由$35至$55不等適合喺附近返工一族佢嘅營業時間由10點至6點 中午嘅時候想提提神 都可以去飲杯咖啡整間店嘅咖啡豆都入口自奧地利亞呢度嘅咖啡豆同出面嘅好唔同!啱啱新出左一杯飲品叫鳳梨咖啡特飲先制鳳梨汁再加上梳打水 味道酸酸甜甜仲有咖啡嘅香氣杯邊仲插上新鮮菠蘿一塊 用來點綴一下飲落去味道感覺好精神 好開胃提神 🤩平時我唔係鍾意飲咖啡 因為飲完之後有時會頭暈 心🫀跳加速☹️同手心冒汗 但呢杯咖啡絕對無 😙另外我仲叫咗杯熱Latte 店員熟能生巧地拉出一個心型花 🧡奶泡平均夠香滑 唔會過甜 好快一啖就飲晒👍🏻👍🏻如果淨係覺得飲咖啡有啲悶都可以加香蕉蛋糕或牛角包Croissant食下㗎
喺車房林立的北角月園街裡面
原來有一間咖啡小店 Numerous Cup

呢度啲咖啡同埋包點全部都唔貴
價錢由$35至$55不等

適合喺附近返工一族
佢嘅營業時間由10點至6點
中午嘅時候想提提神 都可以去飲杯咖啡

整間店嘅咖啡豆都入口自奧地利亞
呢度嘅咖啡豆同出面嘅好唔同!
啱啱新出左一杯飲品叫鳳梨咖啡特飲

先制鳳梨汁再加上梳打水