2024-08-04
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯印度菜喺香港我都試過幾間,今次介紹嘅位於尖沙咀嘅印度菜「Nine one」就用全新嘅角度去演繹正宗印度菜。菜式嘅創作靈感來自於印度和葡萄牙嘅料理,所以無論係擺盤同埋食物嘅烹調都會有一種新鮮嘅感覺。Khakra Chundo兩片巨型半月亮形狀嘅小麥烤餅,配搭甜辣嘅芒果果醬,小麥烤餅香脆和甜甜酸酸嘅醬汁都好夾。Corn Chips & Kachumber 小粟米片配搭蕃茄和黃瓜製成嘅醬汁,另外一款開胃嘅小食。Bhel Puri另一樣印度嘅傳統小食,當然唔少得香脆嘅puri,配搭炒米、洋蔥、腰果和芝士等等,店員會即席將所有材料混合,口感香脆,味道酸酸甜甜都好適合夏天食㗎。Balchao Taco香煎大蝦再加入香辣蕃茄醬製成內餡做成taco,味道辣辣地幾惹味。Pork momo豬肉餡嘅水餃,餃子皮煙煙韌韌,入面勁多肉汁。Fish Kujit用香葉包裹而成嘅魚肉咖喱,魚用嫩滑,咖喱又有椰子嘅香味。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ NINE
Khakra Chundo
Corn Chips & Kachumber
小粟米片配搭蕃茄和黃瓜製成嘅醬汁,另外一款開胃嘅小食。
Bhel Puri
Balchao Taco
Pork momo
豬肉餡嘅水餃,餃子皮煙煙韌韌,入面勁多肉汁。
Fish Kujit
用香葉包裹而成嘅魚肉咖喱,魚用嫩滑,咖喱又有椰子嘅香味。
你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
NINE ONE (尖沙咀)
尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下G80-G85號舖