2024-09-05 123 瀏覽
早排見到好多人去咗印度旅行😚見佢哋拍片啲嘢食好吸引留喺香港嘅我🥹就好想食吓印度菜,所以就特登去咗尖沙咀海旁嘅一間印度🇮🇳餐廳酒吧🥃 Monkey Shoulder with Soda用咗Scotland嘅Monkey Shoulder mix 埋梳打水,飲落幾清新 ,口感幾易入口,好香果香😚完全唔似烈酒女仔都好啱飲。🍷 Nine One Negroni呢杯係Nine One 嘅signature drink 用咗幾種唔同嘅酒去調配出嚟Rum、Vermouth、Campari,有淡淡嘅椰子味🥥,飲嘅時候仲有兩片黑朱古力🍫俾我哋配嚟飲,口感充滿驚喜,甜甜地飲飲吓好快飲晒! 🍽️ Not Curry 呢個set lunch有咖哩🍛慢煮燴羊肉🐑、印度Basmati飯啲飯粒粒分明配埋啲汁好好食😋、度涼拌沙拉、粟米片新鮮炸脆卜卜、捲心菜炒菜、略為帶有少少辣同一杯特製嘅Lemonade飲落又幾好飲,唔係最傳統最常見嘅印度'咖喱但又係佢又帶嚟另一番嘅風味。 🍽️ Rich Palak Khichida(素食🥗)呢一set lunch 係主要由菠菜、印度白乳酪、Basmati Rice等食材烹調出嚟。這道料

🥃 Monkey Shoulder with Soda

🍷 Nine One Negroni

🍽️ Not Curry

🍽️ Rich Palak Khichida(素食🥗)
呢一set lunch 係主要由菠菜、印度白乳酪、Basmati Rice等食材烹調出嚟。這道料理口感線豐富,搭配了各種小食和唔同嘅菜🤤佢啲小菜嘅種類都幾多有印度涼拌沙拉,黃瓜配脆脆、小黃豆餅、捲心菜炒菜、印度薄餅同脆薄,全部都係即叫即炸同煎、印度酸甜香料泡菜同埋都係有一杯Lemodade,啲小菜食落都幾豐富而且開胃!

🥟喜馬拉雅餃(Momo)
見到佢個名幾有趣😂,我哋嗌咗嚟試吓點知食落好有驚喜,啲肉汁多到好似小籠包咁好Juicy啲餡都幾多🤤點埋個汁辣辣地好好食

🍧 Shrikhand, Berry twist
一個好似乳酪嘅甜品但就用咗酸奶、雜果、士多啤梨醬、窩夫、開心果整嘅Shrikhand,加埋Berry twist,一啲都唔膩食食吓就食晒!

🍧 Rabdi
濃郁嘅鮮奶奶凍,加咗啲藏紅花味嘅哈蜜瓜同堅果,好好味又唔太甜!

📍Nine One HK