2024-07-09 3888 瀏覽
老婆一向喜歡蕃茄湯系列嘅嘢,又鍾意食魚,無意中發現呢間主打食魚嘅「柴夫人魚館」,明明喺川菜嘢,但其中一款湯底喺蕃茄湯,啱晒佢,加上甚麼豆花魚,我都好奇想試一試喺乜。店內裝修新派,紅色為主調,一室火辣焫焫嘅感覺,放心,裡面冷氣十足,唔會未食就一身汗。而一邊牆上掛上大電視,唔喺播新聞,而喺不斷有短片介紹佢哋啲招牌菜式。餐具放晌枱側拉櫃,自由取用!牆上仲掛咗個「柴夫人」品牌嘅故事,介紹佢哋嘅「順富豆花」,原來好有歷史。酸菜魚叫食過下,豆花魚我哋兩個就第一次食。呢度有一系列「90分鐘豆花魚自助套餐」,定價非常之平,所以,你都見座無虛席。唔食自助套餐都無問題,仲有好多1人套餐、2-3人套餐,以及主食、小食、飲品……等等供散叫,定價都好相宜。老婆向來細食,食得唔多,散點對我哋嚟講就划算啲。蕃茄豆花魚套餐(轉鱸魚)$71個蕃茄豆花魚本身$55,再轉鱸魚加多$6,升級為套餐就加多$10,就有多一份小食配粉麵及奉送汽水或豆漿,嚟到都非常之大份,仲伴埋一小碟榨菜添。小食可以5揀1,老婆最鍾意食蓮藕,所以,揀咗「香口藕夾」,估唔到又幾好食喎。其實佢喺將兩片薄藕片夾少少肉餡,再上漿脆炸,一來脆口,二來又食到蓮
,我都好奇想試一試喺乜。
餐具放晌枱側拉櫃,自由取用!
,所以,你都見座無虛席。
蕃茄豆花魚套餐(轉鱸魚)$71

蕃茄豆花魚套餐(轉鱸魚)
小食可以5揀1,老婆最鍾意食蓮藕,所以,揀咗「香口藕夾」,估唔到又幾好食喎。其實佢喺將兩片薄藕片夾少少肉餡,再上漿脆炸,一來脆口,二來又食到蓮藕嘅爽脆,感覺幾特別。
香口藕夾
講返個蕃茄豆花魚,個蕃茄湯都算唔錯,幾酸香開胃,而啲鱸魚堅喺嫩滑到不得了,完全無骨又大片,啲豆花又滑又富豆香,米線滑溜有咬口,老婆更讚多句話鍾意佢有好多蔬菜
燜鴨煲仔飯 $56

如果嗌煲仔飯,就要俾啲耐心,因為即叫即做,煲喺要啲時間,嚟到熱焫焫,值得等待。雖然只賣$56,但睇相都見飯面擺滿燜鴨,而啲鴨肉好入味,燜得夠腍,至於個煲仔飯,飯粒分明,好軟熟,加咗自家製嘅醬油變得更加好食,底下仲有唔少飯焦,咬落卜卜脆。
燜鴨煲仔飯
凍咸檸7 $26、自磨豆漿(跟餐)

因為小弟試咗個煲仔飯,所以,點都叫番杯超級冰凍嘅咸檸七爽一爽,俾咗成粒咸檸檬,所以,非常夠味;佢哋嘅豆漿喺常溫,即喺微暖,咁樣反而啱我老婆,佢就話啲豆漿豆味香濃。
凍咸檸7 $26、自磨豆漿(跟餐)
軟雪糕(免費)

本來都想試試店家嘅紅糖糍粑,不過,老婆話佢已經好飽,而糍粑一客有6粒,我都怕食唔晒,所以,唯有下次有機會先再試。不過,近門口右邊有部軟雪糕機,寫明喺免費吃,故此臨走都唧番杯邊行邊食,餐廳嘅慷慨真喺讓客人窩心。
軟雪糕
軟雪糕
整體嚟講,呢度啲食物都好有質素,而且,幾有特色,以尖沙咀區嚟講又唔算話好貴,招呼好好,得推推介一試。
蕃茄豆花魚套餐(轉鱸魚)