2024-12-23 0 瀏覽
今晚同屋企人book左食冬至飯,有兩個老人家,所以揀左間粤式私房菜,打電話黎book既時候已經知道可以揀廚師發辦,一於試一試大廚🧑‍🍳推介。入到餐廳門口已經見到個中式傳統四合院式裝修,香港🇭🇰真係比較獨有。首先上既係前菜三小碟。金沙南瓜片,南瓜好甜,再用上薄薄一層既咸蛋黃醬包住,一食就非常開胃🤤椒鹽魷魚🦑,平時都有食開既都知最怕係有層好厚既炸粉,但今次既呢碟,唔單止炸得好鬆脆,仲有魷魚既鮮味。辣子雞丁 🐥,雞粒Size啱啱好,辣道又非常適中,冬天食真係啱哂。食完前菜,就上左每人一位羊肚菌粟子燉鮑魚湯,老人家最鍾意飲燉湯,佢哋仲讚好足料,鮑魚鮮甜,飲完真係暖粒粒。欖角陳皮炒斑球,呢度菜最好嘅係起哂骨,對於鐘意食魚既老人家👵🏻真係天大喜訊。今次既斑球啖啖用,雖然位上得兩三塊,但係都非常滿足😌。燒汁真菌炒牛柳粒,身為牛魔王🐃既我已經非常興奮,今次用上真菌做配搭,食落更加有口感。海螺葱油雞🐤。第一次食葱油雞配上海螺🐚,爽口既海螺配上滑雞,味道更加鮮甜。食到咁上下本來想嗌個白飯,點知就即刻上左個XO醬黑松露海皇炒飯🤣。炒飯一粒粒,配上特製XO醬,真係一大滿足。古法豬油炒菜心🥬,豬油炒菜唔洗講一定

首先上既係前菜三小碟。

古法豬油炒菜心🥬,豬油炒菜唔洗講一定又香又爽甜,兩位老人家食完都係讚不絕口。

最後送上紅豆沙湯圓做甜品,今晚係冬至飯,當然要團團圓圓啦。