2025-01-09
最近朋友話係黃竹坑新開既商場The Southside有間韓式燒肉餐廳叫「山洞食堂」,話環境同燒肉都好有特色,於是我就趁周末黎試下。餐廳既門口設計得好似一個山洞咁,昏暗既燈光同柔和既背景音樂營造出放鬆既氛圍,好有情調,特別適合同朋友聚餐或者情侶浪漫晚餐。入座後,店員即刻奉上幾款前菜,包括薯蓉沙律、芽菜、麻醬蓮藕、醃蘿蔔同泡菜,每款都清新開胃,仲未燒肉已經覺得開心,服務又貼心,真係一個不錯既開始。 .宮.牛盛 $420:一場五款和牛既盛宴講到燒肉,點可以吾試招牌既「宮.牛盛」!呢個拼盤一次過集合左五款和牛:和牛肋眼上蓋、和牛牛肋肉、極上牛小排、和牛外裙肉同稀少和牛三筋肉,絕對係牛肉愛好者既天堂!每款牛肉都各有特色,我地將肉片擺喺燒爐上,稍微燒到微焦,表面散發陣陣油香。 和牛肋眼上蓋:呢個位置係和牛中最稀有既部位之一,入口即溶,脂香味非常突出,每口都係濃厚既牛油香,咬落去有種細膩既滿足感.和牛牛肋肉:肉味濃郁但脂肪分布相對較少,燒後咬落口感更結實,適合鍾意口感豐富既朋友.極上牛小排:今晚最驚喜既牛肉,脂肪同肌理分布完美,燒到岩岩好,入口既時候完全係即溶感覺,帶少少甜味,好有層次!.和牛
宮.牛盛 $420:一場五款和牛既盛宴
和牛外裙肉:肉質比起其他部位略帶嚼勁,但燒到微焦後油香同肉香相得益彰,配埋少少淮鹽更突出牛肉既原汁原味
稀少和牛三筋肉;呢個部位既筋膜令口感多左少少嚼頭,但脂香同肉味係完美平衡,咬耐d會愈嚼愈香。
韓牛泡菜炒飯 $125:炒飯界既「溫暖人心」
燒肉之外,必試既仲有韓牛泡菜炒飯。呢個炒飯用左大量既泡菜同韓牛肉粒去炒,每粒飯都吸收左泡菜既酸辣味同牛肉既鮮味,粒粒分明。仲有一隻超有心思既「流心燶邊蛋」擺係頂部,蛋黃輕輕一戳流出黎,拌埋炒飯一齊食,味道即刻提升到另一個層次。旁邊仲有蔥絲同紫菜絲做點綴,入口有少少脆口感,層次感好豐富。呢個炒飯份量岩岩好,燒肉食到七八成飽既時候黎一份,滿足感一流!
奶油肉醬年糕 $98:煙韌肉香完美結合
年糕對於韓式燒烤黎講絕對係必點,山洞食堂既奶油肉醬年糕係一個好驚喜!條條年糕煙韌彈牙,每一條都被肉醬包裹住,奶油肉醬既味道濃郁但又帶少少微酸,食落好開胃。最岩幾個人share食,係燒肉之間既小插曲,但又絕對搶鏡!
慶州黑毛豬梅肉切 $188:厚切肉片滿足感十足
平時食韓式燒烤,好多人都會專注牛肉,但呢度既慶州黑毛豬梅肉切同樣值得一試。每塊肉都厚切得岩岩好,再燒到表面微焦,外脆內嫩,咬落口感實在,但絕對吾會覺得硬,仲帶出濃濃既豬肉香味。配搭餐廳既燒肉醬,令整塊豬梅肉既味道更加突出,食完之後完全吾會覺得油膩!
澳洲八爪魚腳 $278:燒爐上海鮮既驚喜
海鮮類既燒烤少見,但山洞食堂既澳洲八爪魚腳係一個意外驚喜!每條八爪魚腳都夠厚身又長身,燒到微焦既時候,散發出陣陣海鮮香氣。入口煙韌彈牙,口感十足,仲帶少少燒烤既焦香,越嚼越出味,成為當晚既另一亮點!
菠蘿梳打,西柚乳酸梳打 $42:清新解膩的甜品飲品
燒肉過後黎杯清新既飲品,絕對係完美既ending!菠蘿梳打酸甜開胃,果味濃郁,氣泡感十足;而西柚乳酸梳打就帶少少奶香同乳酸味,感覺更加refreshing。兩款飲品都好解膩