自從黃竹坑開咗新商場之後😇我同屋企人都鍾意過黎食晚飯,因為個度真係好多新餐廳呀🌟今次揀咗去山洞食堂食韓燒❤️食韓燒必有嘅前菜,呢度有我最愛嘅薯仔沙律、芽菜、菠菜、麻醬蓮藕、仲有醃蘿蔔同泡菜😝最上等牛肋骨長長一條嘅牛肋骨,店員會幫手燒到五成熟🥰牛肋肉非常多肉汁,而且牛肉嘅味道好重🤩牛魔王表示超級滿意😍山洞和牛壽喜燒和牛肉片嘅雪花紋路好靚仔,脂肪比例平均😚燒到自己鍾意嘅熟度,沾埋蛋黃、蔥花加壽喜燒嘅醬汁一齊食😋牛油香再加蛋香更加滿足呀😌慶州黑毛豬盛合呢個拼盤超豐富,裏面有滷水滷得超入味嘅豬皮同埋豬大腸😛豬皮充滿骨膠原,大腸軟腍又香口💖另外仲有可以燒到火光紅紅嘅豬五花☀️同埋肉味香濃嘅豬柳❣️海鮮豆腐湯豆腐好嫩滑,海鮮有海蝦、青口、蜆肉等等😉湯頭微微辣飲落好暖胃,有陣陣泡菜嘅味道,成件事真係好韓式嘅😇炸醬麵呢碗炸醬麵令我諗起去首爾食嘅味道✨真係幾正宗喎!裏面嘅炸醬份量好多,仲有啲青瓜絲食落好清爽🤓
自從黃竹坑開咗新商場之後😇
我同屋企人都鍾意過黎食晚飯,因為個度真係好多新餐廳呀🌟

今次揀咗去山洞食堂食韓燒❤️

最上等牛肋骨

長長一條嘅牛肋骨,店員會幫手燒到五成熟🥰

牛肋肉非常多肉汁,而且牛肉嘅味道好重🤩

牛魔王表示超級滿意😍

山洞和牛壽喜燒

和牛肉片嘅雪花紋路好靚仔,脂肪比例平均😚
燒到自己鍾意嘅熟度,沾埋蛋黃、蔥花加壽喜燒嘅醬汁一齊食😋

牛油香再加蛋香更加滿足呀😌

慶州黑毛豬盛合

呢個拼盤超豐富,裏面有滷水滷得超入味嘅豬皮同埋豬大腸😛
豬皮充滿骨膠原,大腸軟腍又香口💖
另外仲有可以燒到火光紅紅嘅豬五花☀️同埋肉味香濃嘅豬柳❣️

海鮮豆腐湯

豆腐好嫩滑,海鮮有海蝦、青口、蜆肉等等😉

炸醬麵

呢碗炸醬麵令我諗起去首爾食嘅味道✨真係幾正宗喎!
裏面嘅炸醬份量好多,仲有啲青瓜絲食落好清爽🤓
  • 山洞和牛壽喜燒
  • 慶州黑毛豬盛合
  • 炸醬麵
2024-08-27 654 瀏覽
The Southside 商場入面嘅山洞食堂裝修好有特色配合陰暗燈光真係好似入左洞穴⼀樣~😍入座後店員先送上泡菜前菜五款仲可以加錢無限任添山洞食堂係食韓燒嘅有套餐都有單點仲有唔少肉食盛合好似我點嘅呢個慶州黑毛豬盛合有慶州黑毛豬五花、豬梅肉、汁燒豬皮、豬腸同豬下肉⼀次過可以試到不同部位有唔同口感同食味個尤其個汁燒豬皮好特別主要係翻熱返豬皮入口好厚但好軟淋滑滑溜溜豬五花好肥好嫩自己燒都唔難唔會鞋口和牛肋眼上蓋店員介紹呢款係ribeye上方嘅稀有部位肉質細嫩脂肪較多雪花超靚燒烤完後又香又juicy好好味!最上等牛肋骨長長⼀條牛肋骨店員會先幫忙剪開呢款肉肉味較濃肉質厚實口感好豐富🤤除左燒肉山洞食堂仲有唔少傳統韓食海鮮豆腐湯海鮮量多又豐富泡菜味香濃配珍珠米開胃下飯食完濃味食物要解解渴西柚乳酸梳打同荔枝梳打係唔錯嘅選擇有新鮮果肉味道唔錯爽口解膩
The Southside 商場入面嘅山洞食堂

山洞食堂係食韓燒嘅
有套餐都有單點
仲有唔少肉食盛合

好似我點嘅呢個慶州黑毛豬盛合
有慶州黑毛豬五花、豬梅肉、汁燒豬皮、豬腸同豬下肉
⼀次過可以試到不同部位

有新鮮果肉
味道唔錯
爽口解膩

2024-08-22
山洞食堂 @sandongsikdang黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓202-203號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️最上等牛肋骨 $388上枱後會有店員幫手切靚塊肉,食落去頗有口感,但完全唔會覺得韌,真不愧係最上等嘅肉👍🏻😏☄️和牛肋眼上蓋 $220肋眼上蓋可以話係成隻牛入面最稀有嘅部位!啲油花靚到唔捨得燒左黎食🥹塊肉本身切得唔厚,係鐵網燒兩燒已經可以食得。果然入口即融,唔洗沾醬都好好食!☀️慶州黑毛豬五花肉配生菜 $188大大片嘅五花肉放上鐵網一陣,高溫逼出嚟嘅豬油令到塊五花肉燒出黎表面十分焦脆,勁惹味😊仲可以配搭生菜同埋蒜去膩,更加有韓玌風味!☀️1++韓牛牛肉石鍋飯 $188我地覺得淨係食燒肉會太油膩,嗌左一個石鍋飯想轉轉口味。黎到之後店員會幫手撈拌,每條韓牛條撈左蛋汁再係熱辣辣嘅石鍋入面燒兩燒,超級送飯~食到最後仲有飯蕉😻☀️海鮮豆腐湯 $138有別於平時嘅豆腐鍋只有泡菜味,依一碗嘅湯底蝦味十分濃郁,入面除左有蝦外,仲有青口、蜆,種類多仲好足料!☀️西柚乳酸梳打 $42☀️提子梳打 $42店員好細心提醒我地飲之前要撈撈個底先
山洞食堂 @sandongsikdang

☀️海鮮豆腐湯 $138
梳打

☀️西柚乳酸梳打 $42
☀️提子梳打 $42
店員好細心提醒我地飲之前要撈撈個底先~飲到最後都仲有味😌好飲!

✅餐廳環境猶如真係在山洞中用餐🪨
✅想睇更多食評就要follow @gulugirl102 🐰
慶州黑毛豬五花肉配生菜
1++韓牛牛肉石鍋飯
梳打
被稱為美食沙漠已久的黃竹坑,作為南區人都試過當區的餐廳,確實選擇不多。當天southside開張當然要即時感受一下,順便試試新餐廳 ,相當滿座,不少餐廳大排長龍,幸好早早訂了位 。店內裝潢雅致座位寬敞,有別於一般韓燒那麼開揚熱鬧 。一坐下店員已奉上前菜五小碟 ,其中泡菜和薯仔沙津會讓人吃過不停 。在南區最近開幕的這間韓燒餐廳,為顧客營造了舒適寬敞的用餐環境。我們這次品嘗了一系列道地的韓式燒烤料理,每一道菜式都獨具特色。首先,我們點了最上等牛肋骨,肉質帶有一絲甘甜,搭配餐廳特製的調味醬料 。個人最愛和牛肋眼上蓋!!!油花分布均勻,入口即化。 超愛黑毛豬五花肉配生菜,豬肉紋理細緻,肥瘦相間,好像上月在首爾吃到的!石鍋飯更是韓式經典,濃郁的牛肉香氣與米飯完美融合 。還點了海鮮豆腐湯湯頭濃郁鮮美,超足料,不少蜆仔同大蝦,鮮味之餘帶少少胡椒辣—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:最上等牛肋骨 $388和牛肋眼上蓋 $220慶州黑毛豬五花肉配生菜 原味 $188韓牛生牛肉石鍋飯 $188西柚乳酸梳打 $42荔枝梳打 $42海鮮豆腐湯 $138—————————————————𖠿𖥣 山洞食堂 (黃竹坑)

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

和牛肋眼上蓋 $220
慶州黑毛豬五花肉配生菜 原味 $188
韓牛生牛肉石鍋飯 $188
荔枝梳打 $42

—————————————————

𖠿𖥣 山洞食堂 (黃竹坑)
〒 黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓202-203號舖

—————————————————
2024-06-21
2024-06-26 2258 瀏覽
山洞食堂 Sandong Sikdang (黃竹坑)黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓202-203號舖山洞食堂係THE SOUTHSIDE開業啦,連接住黃竹坑地鐵站出口,地理位置便利。而山洞食堂嘅餐廳內部保留咗原始嘅石壁同岩石元素,營造出原始而有質感嘅氛圍,木質簡潔嘅設計令成個環境更加舒適。最上等牛肋骨 $388用左最優質嘅牛肉肋骨,肋骨經過精心調味,肉質鮮嫩多汁,每一啖都可以感受到肉汁既滋味,充滿濃濃既牛肉香氣。和牛肋眼上蓋 $220和牛肋骨呢個部位嘅肉質細嫩,有好多肉汁同埋脂肪,每一口都充滿濃郁嘅肉汁,而且入口即溶,口感豐富,簡單嘅調味更突出到牛肉嘅原汁原味同埋質感。慶州黑毛豬五花肉 $188五花肉肥肉同瘦肉相間,質感豐富,可以用生菜包住五花肉一齊,可以減少肉質嘅油膩感,同時令口感更加清爽。呢道菜有兩種不同嘅調味方式可供選擇,一個係水果醬油,另一個係原味調味。水果醬油可以增加菜式嘅層次感同豐富口味,而原味調味就更加突出慶州黑毛豬五花肉本身嘅肉質風味。1++韓牛牛肉石鍋飯 $188用左1++級別嘅韓國牛肉,代表佢係最頂級嘅牛肉之一,入口鮮嫩多汁,石鍋飯嘅飯粒經過炒煮
山洞食堂 Sandong Sikdang (黃竹坑)

和牛肋眼上蓋 $220

慶州黑毛豬五花肉 $188

1++韓牛牛肉石鍋飯 $188
用左1++級別嘅韓國牛肉,代表佢係最頂級嘅牛肉之一,入口鮮嫩多汁,石鍋飯嘅飯粒經過炒煮,底部會變得酥脆,飯粒散發出香氣。加埋拌雞蛋同埋辣醬,令成個飯更加有層次感。

海鮮豆腐湯 $138
豆腐吸收咗湯底嘅鮮湯,滑嫩可口,湯底鮮美清爽好開胃,而且好足料,有滿滿既海鮮,每一口都可以食到海鮮嘅鮮甜風味。

菠蘿梳打 $42
2024-06-24
3天前 0 瀏覽
同其他韓國餐廳一樣,坐低就有幾碟前菜食下先,鍾意嘅話可以加 $40無限任食。所有肉類仲有店員幫你燒添,店員會詢問番每個客人喜好再幫你燒肉,竟然做到咁個人化最上等牛肋骨 $388原條牛肋骨喺你面前剪,肉味超重,佈滿肉汁,但又不失肉質,店員強烈推薦我哋點埋壽喜燒汁,成個質感更加順滑山洞和牛壽喜燒 $198呢款肉比起牛肋骨更軟淋,多咗份油脂感,更加香滑慶州黑毛豬盛合配生菜 $270呢個盛合有齊哂豬嘅各個部位,超抵食,我最鍾意竟然係個豬皮,食落完全無油膩感,點埋一個我未見過嘅調味料,超正。豬大腸都比預期中好食,另外豬五花烤到脆卜卜都好香海鮮豆腐湯 $138有齊蜆、青口、大蝦,海鮮味超濃,以為飲緊龍蝦湯,成個湯好鮮甜雪梨水冷麵 $95食完燒肉要食返個水冷麵是常識吧!水冷麵唔會做得好濃味,完美幫食完嘅燒肉解膩

山洞和牛壽喜燒 $198
呢款肉比起牛肋骨更軟淋,多咗份油脂感,更加香滑

慶州黑毛豬盛合配生菜 $270

雪梨水冷麵 $95
4天前 0 瀏覽
之前試過有一次想同同事一齊嚟呢度食中午飯當慶祝,但係嗰次勁多人排隊,所以唯有今日收工嘅時候再嚟食dinner,因為驚再次要失望離場,所以特登預早打電話嚟book定。呢度啲盆菜都幾多款式,食完之後如果想再開就要加$40 ,不過我覺得種類都幾多,而且有一個我好少見嘅蓮藕,所以我覺得都唔錯。今次叫咗幾樣嘢,全部都覺得超高質,絕對配得上呢度嘅裝修,而且一定要讚吓就係呢度嘅店員服務態度都好好!最上等牛肋骨呢個勁好味,口感一流,加埋有靚仔哥哥幫你剪好,然之後放上去燒一陣,啲牛味真係出晒嚟~山洞和牛壽喜燒呢個超級特別,基本上就將蛋黃同蔥自己撈埋一個醬,之後將薄薄嘅牛肉燒一燒之後撈埋個醬汁一齊食,對比起啱啱有口感嘅牛肋骨,真係食得出係比較滑嫩。慶州黑毛豬盛合都絕對冇令我失望,最驚喜就係有豬皮,香港好少地方食到咁好食嘅豬皮!水冷麵同海鮮豆腐湯都屬於高質,同韓國食到嘅質素差不多。至於飲品方面就叫咗菠蘿梳打同提子梳打,唔會太甜,夠refreshing。

2024-09-08 0 瀏覽
最近位於黃竹坑的Southside商場開了很多餐廳其中這間山洞食堂主打韓國料理餐廳以柔和燈光搭配輕奢的色調店內裝潢雅致 座位寬敞牆壁用仿石來裝飾🪨設計靈感來自韓國濟州的自然景觀 真的有點像山洞 貼近餐廳主題 很有心思跟韓國當地的餐廳一樣一坐下就有五碟韓式小菜所有小菜都很好吃 還可以免費續🤗🔹️ 最上等牛肋骨 $388最上等牛肋骨由韓國直送一整片帶骨的牛肋骨有半節手臂那麼長😳牛肋骨經以菱格紋的切割方式處理  牛味非常濃 帶有微微嚼勁在吃之前可沾上一點鹽花 更能品嚐嘗到牛肋骨的最佳風味🔹️ 山洞和牛壽喜燒(5件) $1985塊和牛的油花很漂亮呈現淡淡粉紅的顔色燒完之後沾上生蛋一起吃口感順滑不韌👍🏻🔹️ 慶州黑毛豬盛合配生菜 $270用了來自慶州的黑毛豬盛合裡有齊汁燒豬皮、豬腸、豬梅肉和五花肉豬皮充滿骨膠原的感覺 咬下去會爆汁🥰豬腸很香 而且口感QQ的豬肉紋理細緻 肥瘦相間 品質很不錯把黑毛豬五花肉放上鐵網燒五花肉外皮燒得焦脆 很惹味還可以搭配生菜一起吃 味道更清新也解膩🔹️ 炸醬麵 $98 韓式炸醬麵跟中式最大分別是炸醬的甜度韓式的會比較甜 看起來很濃稠但其實調味剛好 甜而不膩麵質嚼勁也十足🔹️ 海
最近位於黃竹坑的Southside商場開了很多餐廳

燒完之後沾上生蛋一起吃
口感順滑不韌👍🏻

🔹️ 慶州黑毛豬盛合配生菜 $270

用了來自慶州的黑毛豬
盛合裡有齊汁燒豬皮、豬腸、豬梅肉和五花肉
豬皮充滿骨膠原的感覺 咬下去會爆汁🥰

看起來很濃稠但其實調味剛好 甜而不膩
麵質嚼勁也十足

🔹️ 海鮮豆腐湯 $138

這碗海鮮豆腐湯不只有泡菜和辣味
因為有放蝦、蜆和青口
所以有非常濃郁的海鮮味
還有大量又滑又濃豆味的豆腐、金菇、翠玉瓜、洋蔥等等
很足料 也附上紫菜白飯可跟湯一起吃😋

🔹️ 菠蘿梳打 $42
🔹️ 西柚乳酸梳打 $42
韓燒一定要點些開胃飲料啊🍹
分別點了菠蘿梳打和西柚乳酸梳打
兩杯都加了真水果 味道都非常清新
總括來說這裡的食物質素、用餐環境和服務質素都很不錯
很推薦大家來😍

• 海鮮豆腐湯
  • 慶州黑毛豬五花肉
  • 慶州黑毛豬五花肉配生菜
有一段時間沒有吃韓國燒烤🔥,聽說𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡𝐬𝐢𝐝𝐞的 🇰🇷 山洞食堂𝐒𝐀𝐍𝐆𝐃𝐎𝐍𝐆 𝐒𝐈𝐊𝐃𝐀𝐍𝐆好高質,便去試試啦~餐廳環境寬敞舒適,一大班人燒肉都沒問題。【 最上等牛肋骨 】 牛肋骨好大條呀,牛香十足,脂肪豐富,非常搶火😆。【 山洞和牛壽喜燒 】 和牛壽喜燒,肉薄軟腍,蘸上蛋汁更美味☺️。【 慶州黑毛豬盛合 】 黑毛豬有好濃的豬香,燒至邊位香脆,更有口感【 炸醬麵 】 炸醬麵大大碗,炸醬濃郁惹味,味道帶甜,好吃🧡~【 海鮮豆腐湯 】 味道帶辣🌶️,內有青口、蝦、蜆豆腐等等,好豐富。
餐廳環境寬敞舒適,一大班人燒肉都沒問題。

【 海鮮豆腐湯 】 味道帶辣🌶️,內有青口、蝦、蜆
豆腐等等,好豐富。
2024-09-04 0 瀏覽
「山洞食堂」位於黃竹坑新商場The Southside 2樓,餐廳主打韓式燒肉,座位以卡位為主寬敞舒適。入座後很快送上五盤韓式小食,樣樣都美味,較特別的是有口感爽脆的蓮藕片,沾上芝麻醬汁清爽開胃。🥩最上等牛肋骨店家招牌之一,整片帶骨的牛肋排,攤開長度超過30公分,價位也不便宜。外表肉色紅潤,有些纖維感。肉質很香帶少許筋,油脂較少,口感很有彈性與咬勁。🥩和牛肋眼上蓋靚靚油花,讓人看了就食指大動,口感滑順肉質軟嫩,油脂豐富,相當適合配上一碗飯。喜歡和牛的朋友可以試試。🥩慶州黑毛豬盛合配生菜餐廳的豬肉也是一大亮點。這份餐牌包含豬梅花豬五花豬大腸豬皮等等。豬皮超級邪惡,在鍋中吱吱作響,口感勁彈牙美味,滿口豬油香氣。豬大腸很有彈性,口感爽口。豬五花肉相當大塊,油脂適中肉質軟嫩,搭配生菜最對味。🍜雪梨冷水麵清涼爽口的湯底,搭配彈牙帶甜味的麵條,味道清新。配料有黃瓜與半顆水煮蛋,略有飽足感。食完燒肉後來上一碗,解膩又去油。 總體而言,食材高質,環境舒適,侍應服務態度佳,是三五好友食韓燒的好地方,推薦給大家!

🥩最上等牛肋骨

🥩和牛肋眼上蓋

🥩慶州黑毛豬盛合配生菜
慶州黑毛豬盛合配生菜

🍜雪梨冷水麵
雪梨冷水麵

和牛肋眼上蓋
黃竹坑新商場 The Southside大家去過了沒有入面新開了好多餐廳黃竹坑再也不是美食沙漠啦哈哈這次就約朋友來到商場的其中一家韓式燒肉餐廳餐廳景觀不錯,可以看到來來回回的列車駛過‣ 前菜前菜包括泡菜、蓮藕、芽菜菠菜和薯蓉等尤其喜歡薯蓉,打得很好沒有顆粒感‣ 最上等牛肋骨 ($388)店員會在桌邊剪開一片片牛肋骨肉吃起來肉味香濃‣ 和牛肋眼上蓋 ($220)和牛一定很好吃!肉味香濃油脂飽滿‣ 慶州黑毛豬盛盒配生菜 ($270)豬肉厚度適中,用生菜+麵豉醬包裹著吃整體味道不錯‣ 雪梨水冷麵 ($95)水冷麵份量很大吃完比較油膩的燒肉吃這個挺舒服的‣ 海鮮豆腐湯 ($138)配料包括青口、蝦、豆腐等味道有一點點微辣,辣度容易入口配上紫菜飯來吃,整體感覺也不錯‣ 西柚乳酸梳打/提子梳打 ($42/$42)兩杯梳打都是比較甜水果味道也突出的💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳座位舒適,空間感十足上菜速度快,服務態度良好食物味道不錯,可以一試!💰Total: $1315 ($657.5pax 已包括10%服務費)📍山洞食堂 Sandong Sikdang黃竹坑香葉道11號THE SOUT
黃竹坑新商場 The Southside大家去過了沒有

入面新開了好多餐廳
黃竹坑再也不是美食沙漠啦哈哈

這次就約朋友來到商場的其中一家韓式燒肉餐廳
餐廳景觀不錯,可以看到來來回回的列車駛過

‣ 前菜
前菜包括泡菜、蓮藕、芽菜菠菜和薯蓉等
尤其喜歡薯蓉,打得很好沒有顆粒感

‣ 最上等牛肋骨 ($388)
店員會在桌邊剪開一片片牛肋骨肉
吃起來肉味香濃

‣ 和牛肋眼上蓋 ($220)
和牛一定很好吃!肉味香濃油脂飽滿

‣ 慶州黑毛豬盛盒配生菜 ($270)
豬肉厚度適中,用生菜+麵豉醬包裹著吃
整體味道不錯

‣ 雪梨水冷麵 ($95)
水冷麵份量很大
吃完比較油膩的燒肉吃這個挺舒服的

‣ 海鮮豆腐湯 ($138)
配料包括青口、蝦、豆腐等
味道有一點點微辣,辣度容易入口
配上紫菜飯來吃,整體感覺也不錯

‣ 西柚乳酸梳打/提子梳打 ($42/$42)
兩杯梳打都是比較甜
水果味道也突出的

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳座位舒適,空間感十足
上菜速度快,服務態度良好
食物味道不錯,可以一試!

📍山洞食堂 Sandong Sikdang

🚩更多同類餐廳 #foodstep_韓國菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_黃竹坑

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_

2024-09-02 0 瀏覽
Southside 新開左一排 今次第一次過去食野作為新界牛都唔知原來呢個商場人流都幾多呢間韓燒平日都full哂😨😨♡食物•和牛肋眼上蓋 $226•最上等牛肋骨 $388兩款韓牛都好高質 和牛肋眼既油花超靚有驚喜!油脂分布平均所以口感超正牛肋骨本身有加左醬汁 所以燒完都勁juicy 仲要甜甜地😍🐮強烈建議要加埋蒜一齊食🙂‍↕️•慶州黑毛豬盛合配生菜 $270呢個set 基本上咩都有 所以真係好正!韓燒除左牛仲要試埋豬🐷正花肉同大腸都超邪惡又好正•海鮮豆腐湯 $138•雪梨水冷麵 $95兩個主食都幾正 海鮮豆腐湯有菜又有海鮮仲跟埋個飯!湯飯真係必try🤣水冷麵都係解膩必須品!酸酸地又好開胃♡飲品西柚乳酸梳打 $42青瓜青檸梳打 $42清新既兩杯soda!必叫🍸 西柚乳酸真係有大大舊西柚解膩解渴
Southside 新開左一排

有驚喜!油脂分布平均所以口感超正

牛肋骨本身有加左醬汁 所以燒完都勁juicy
仲要甜甜地😍🐮強烈建議要加埋蒜一齊食🙂‍↕️

•慶州黑毛豬盛合配生菜 $270
呢個set 基本上咩都有 所以真係好正!
韓燒除左牛仲要試埋豬🐷

仲跟埋個飯!湯飯真係必try🤣

水冷麵都係解膩必須品!酸酸地又好開胃

♡飲品
青瓜青檸梳打 $42
黃竹坑曾被稱為美食沙漠,但自從新地標The Southside 落成後有不少高質食肆進駐,這天又跟著居住南區的朋友一起去覓食。這間來自韓國的烤肉店以上等牛肋骨作為主打食品,餐廳內部裝修採用原始的石壁和岩石元素,營造出原始而有質感的氛圍,帶來恍如置身於山洞內不一樣的燒烤體驗。甫坐下先送上韓式前菜,包括泡菜、辣蘿蔔乾、菠菜、芽菜、小棠菜、薯蓉等,店員還會幫忙烤肉,我們乖乖坐著等吃就可以,而且火候控制得宜,值得一讚。❥ 最上等牛肋骨 ($388)🥩半節手臂長的牛肋骨帶來強烈的味覺與視覺衝擊,是打卡的必然之選。牛肋骨經以菱格紋的切割方式處理,保留牛骨連同細膩的雪花肉紋完美呈現,擁有豐富的油花甘香,帶有微微嚼勁,在享用前灑上少許鹽花,便能品嚐到牛肋骨的最佳風味。❥ 和牛肋眼上蓋 ($220)🐮和牛肋眼肉味濃郁,肉質鮮嫩具彈性,脂肪分布均勻,輕輕將兩面烤至微焦,即可品嚐到嫩滑多汁的口感。❥ 慶州黑毛豬盛合 ($270)🐷拼盤選取慶州黑毛豬豬五花、豬梅肉、豬皮及豬腸。豬肉都是主打油花豐富的部位,油花與肉的比例堪稱完美,燒炙過後帶來滿滿的油脂甘香及酥脆口感,以清新的生菜搭配辛辣佐料及醬汁,豐富的層次滿

❥ 最上等牛肋骨 ($388)🥩

❥ 和牛肋眼上蓋 ($220)🐮

❥ 慶州黑毛豬盛合 ($270)🐷
拼盤選取慶州黑毛豬豬五花、豬梅肉、豬皮及豬腸。豬肉都是主打油花豐富的部位,油花與肉的比例堪稱完美,燒炙過後帶來滿滿的油脂甘香及酥脆口感,以清新的生菜搭配辛辣佐料及醬汁,豐富的層次滿足味蕾。豬皮口感富彈性,每一口盡是滿滿的骨膠原。豬腸帶有豐厚的油分,經燒烤後口感爽脆而不膩。

❥ 海鮮豆腐湯 ($138)🦐
裡面有鮮甜青口、蜆肉、大蝦等,加上嫰滑的豆腐,整個湯底濃郁又惹味。

❥ 雪梨水冷麵 ($95)🍜
水冷麵質感煙韌彈牙,配料有雪梨片、青瓜、大蔥和雞蛋,味道清爽解膩,更可以加點醋和芥茉調味。

❥ 西柚乳酸梳打 ($42)、荔枝梳打 ($42)🍹
吃燒肉要配消暑梳打,兩杯梳打都清甜潤喉,尤其適合配搭重口味的燒肉。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿山洞食堂 @sandongsikdang
𖤣𖤥黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓202-203號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#山洞食堂 #Sandongsikdang #韓烤 #韓食 #韓國 #韓牛 #韓燒 #黃竹坑 #黃竹坑美食 #thesouthside #koreanrestaurant #koreanbbq #hanwoo#koreanfood #구절판 #韓式美饌 #燒肉 #韓國菜 #韓國餐廳 #韓國燒烤 #韓國烤肉 #wagyu #和牛 #黑毛豬 #烤肉 #美食推薦 #香港美食 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood
2024-09-01 0 瀏覽
自從黃竹坑新商場開幕,小編已bookmark了幾間餐廳,這天來到了高級韓式韓肉店 - 山洞食堂 餐廳的牆壁都是用了像原始石頭的設計,以木系餐桌去營造山洞內的氛圍,卻又不失舒適及優雅感 先來多款前菜 🥩最上等牛肋骨 ($388)牛味香濃,肉質口感都很不錯,店員會幫忙先剪開,亦可請店員幫忙燒肉,但小編選擇自己慢慢燒 🥩和牛肋眼上蓋 ($220)油花分佈很美🧡只沾上一點點鹽/淡醬油便很美味,只有5片,要好好品嘗 🥩慶州黑毛豬盛合 ($270)共4款部位,豬腩肉是一整條的,燒起來油香十足非常滿足!友人則愛吃豬大腸,豬皮本身已煮至軟腍入味,燒一下便可以! 🍜雪梨水冷麵 ($95)吃燒肉必點,酸酸甜甜很解膩 🍲海鮮豆腐湯 ($138) 豐富的辣海鮮湯,用來拌紫菜飯很不錯 🍹青瓜青檸梳打 / 菠蘿梳打($42/杯)味道清新解渴

先來多款前菜

🥩最上等牛肋骨 ($388)

🥩和牛肋眼上蓋 ($220)

🥩慶州黑毛豬盛合 ($270)

🍜雪梨水冷麵 ($95)

吃燒肉必點,酸酸甜甜很解膩

🍲海鮮豆腐湯 ($138)

豐富的辣海鮮湯,用來拌紫菜飯很不錯

🍹青瓜青檸梳打 / 菠蘿梳打($42/杯)

味道清新解渴
2024-08-28
$657.5 (晚餐)
  • 和牛肋眼上蓋
  • 海鮮豆腐湯
  • 慶州黑毛豬五花肉
2024-08-30 191 瀏覽
知道THE SOUTHSIDE開左冇幾耐 所以特登黎黃竹坑行下 行到有啲肚餓 就見到山洞食堂餐廳裝修設計真係名副其實以山洞作為主題 最上等牛肋骨牛肋骨好大條 肉味香濃 仲可以配埋柚子醬、海鹽、洋蔥醬油一齊食 又有另一番滋味和牛肋眼上蓋和牛油花好靚 真係好似雪花咁食落口充滿油脂感 有種入口即溶嘅感覺慶州黑毛豬盛合韓國黑毛豬真係唔同啲 肉質鮮嫩juicy仲可以包埋生菜一齊食 更有風味雪梨水冷麵宜家天氣咁熱 水冷麵不單止可以降下溫 仲可以解膩海鮮豆腐湯海鮮十分足料 有大蝦,青口等等湯底吸收晒海鮮嘅精華 充滿鮮味荔枝梳打&提子梳打好refreshing岩曬宜家熱辣辣嘅夏天

餐廳裝修設計真係名副其實以山洞作為主題

牛肋骨好大條 肉味香濃
仲可以配埋柚子醬、海鹽、洋蔥醬油一齊食 又有另一番滋味

和牛油花好靚 真係好似雪花咁
食落口充滿油脂感 有種入口即溶嘅感覺

慶州黑毛豬盛合
韓國黑毛豬真係唔同啲 肉質鮮嫩juicy
仲可以包埋生菜一齊食 更有風味

雪梨水冷麵
宜家天氣咁熱 水冷麵不單止可以降下溫 仲可以解膩

海鮮豆腐湯
海鮮十分足料 有大蝦,青口等等
湯底吸收晒海鮮嘅精華 充滿鮮味

荔枝梳打&提子梳打