2024-10-11 2238 瀏覽
喺山洞裏面barbecue係咩感覺?今日去咗呢間以山洞為主題嘅高質韓燒店。店舖裝飾簡約,牆身以岩洞設計為主。每一張枱與枱之間都間隔開,空間好寬敞闊落。今日點咗佢哋個Dinner Gung Premium二人 Set。因為個餐本身冇包飲品,所以我哋額外點多兩杯梳打。 Starter首先,上咗一份 豆腐海苔沙律,豆腐質感滑順,配上香脆嘅海苔,清新開胃,非常適合作為開場。接住係 燉牛筋牛舌,牛筋軟滑入味,牛舌更係嫩滑多汁,每一口都令人陶醉。Barbecue items跟住落嚟就係主角——燒烤!我點咗 和牛肩肉盛,肉質鮮嫩,油花分佈均勻,燒烤後散發出迷人嘅香氣。然後係 和牛外群肉,每一片肉入味香濃都令人忍唔住想一啖接一啖。最後,慶州黑毛豬水果醬油五花肉,五花肉肥而不膩,搭配水果醬油,味道更加豐富。Seafood海鮮方面,帶子牛油燒 更係一大亮點!帶子外焦內嫩,牛油香氣彌漫,令人驚喜。Korean signature當然唔可以錯過 牛肉大醬湯 湯底濃郁,牛肉軟嫩,配合新鮮蔬菜,十分暖心。Dessert最後,甜品部分嘅 甜蜜蜜盛盒絕對令我心動!呢款甜品有棉花糖、cream、朱古力消化餅、焦糖布甸,

Starter

Barbecue items

Seafood

Korean signature

Dessert

最後,甜品部分嘅 甜蜜蜜盛盒絕對令我心動!呢款甜品有棉花糖、cream、朱古力消化餅、焦糖布甸,再加上新鮮士多啤梨與藍莓,口感層次豐富,甜而不膩,令人回味無窮。

Soda

飲品方面,我試咗 荔枝梳打 同 提子梳打,清新又解膩,為整頓餐增添咗一絲清爽感。
  • 慶州黑毛豬五花肉
2024-10-02 3066 瀏覽
身為新界西既朋友真係無幾可會出港島,黃竹坑我印象中只係黎過1,2次。今次為左朋友生日飯先會出城。結果意外發現到呢間超好味既韓燒餐廳!山洞食堂位於黃竹坑新開幕商場THE SOUTHSIDE,店內座位寬敞舒適,有大空間適合多人聚餐。最上等牛肋骨超級長嘅一條,店員會幫忙剪開數大件先燒。肉質口感都很不錯,油花分佈均勻,帶有微微嚼勁,好香牛味,燒完都仍然保持嫩滑多汁。山洞和牛壽喜燒數大片和牛薄片,牛肉雪花分佈平均,入口即溶,牛味都幾濃,蘸上特調蛋汁配壽喜燒醬汁,更惹味!慶州黑毛豬盛合共4款部位,豬腩肉是一整條的,油花分佈平均,燒起來油香十足,用菜包住一齊食非常滿足!我則比較愛豬梅頭,因肉味較濃和肉質較滑。朋友則愛吃豬大腸和豬皮,燒至香口沾上辣醬和黃豆粉真是一絕。炸醬麵我好少可會讚係香港食到的炸醬麵,但山洞食堂的炸醬麵真係好出色,麵條充滿筋道,炸醬濃厚可掛麵,味道香口不會偏甜。必點推介。海鮮豆腐湯辣海鮮湯材料豐富,味道鮮甜無比,唔會太咸太辣,飲落舒服,用來拌紫菜飯很不錯飲品方面,我地點了青瓜青檸梳打 & 西柚乳酸梳打,都幾清新,啱晒夏天兼食完烤肉後飲!

山洞和牛壽喜燒

慶州黑毛豬盛合

炸醬麵

2024-09-26
  • 最上等牛肋骨
  • 炸醬麵
2024-09-11 3618 瀏覽
自從黃竹坑開咗新商場之後😇我同屋企人都鍾意過黎食晚飯,因為個度真係好多新餐廳呀🌟今次揀咗去山洞食堂食韓燒❤️食韓燒必有嘅前菜,呢度有我最愛嘅薯仔沙律、芽菜、菠菜、麻醬蓮藕、仲有醃蘿蔔同泡菜😝最上等牛肋骨長長一條嘅牛肋骨,店員會幫手燒到五成熟🥰牛肋肉非常多肉汁,而且牛肉嘅味道好重🤩牛魔王表示超級滿意😍山洞和牛壽喜燒和牛肉片嘅雪花紋路好靚仔,脂肪比例平均😚燒到自己鍾意嘅熟度,沾埋蛋黃、蔥花加壽喜燒嘅醬汁一齊食😋牛油香再加蛋香更加滿足呀😌慶州黑毛豬盛合呢個拼盤超豐富,裏面有滷水滷得超入味嘅豬皮同埋豬大腸😛豬皮充滿骨膠原,大腸軟腍又香口💖另外仲有可以燒到火光紅紅嘅豬五花☀️同埋肉味香濃嘅豬柳❣️海鮮豆腐湯豆腐好嫩滑,海鮮有海蝦、青口、蜆肉等等😉湯頭微微辣飲落好暖胃,有陣陣泡菜嘅味道,成件事真係好韓式嘅😇炸醬麵呢碗炸醬麵令我諗起去首爾食嘅味道✨真係幾正宗喎!裏面嘅炸醬份量好多,仲有啲青瓜絲食落好清爽🤓
自從黃竹坑開咗新商場之後😇
我同屋企人都鍾意過黎食晚飯,因為個度真係好多新餐廳呀🌟

今次揀咗去山洞食堂食韓燒❤️

最上等牛肋骨

長長一條嘅牛肋骨,店員會幫手燒到五成熟🥰

牛肋肉非常多肉汁,而且牛肉嘅味道好重🤩

牛魔王表示超級滿意😍

山洞和牛壽喜燒

和牛肉片嘅雪花紋路好靚仔,脂肪比例平均😚
燒到自己鍾意嘅熟度,沾埋蛋黃、蔥花加壽喜燒嘅醬汁一齊食😋

牛油香再加蛋香更加滿足呀😌

慶州黑毛豬盛合

呢個拼盤超豐富,裏面有滷水滷得超入味嘅豬皮同埋豬大腸😛
豬皮充滿骨膠原,大腸軟腍又香口💖
另外仲有可以燒到火光紅紅嘅豬五花☀️同埋肉味香濃嘅豬柳❣️

海鮮豆腐湯

豆腐好嫩滑,海鮮有海蝦、青口、蜆肉等等😉

炸醬麵

呢碗炸醬麵令我諗起去首爾食嘅味道✨真係幾正宗喎!
裏面嘅炸醬份量好多,仲有啲青瓜絲食落好清爽🤓
  • 最上等牛肋骨
  • 山洞和牛壽喜燒
  • 慶州黑毛豬盛合
  • 炸醬麵
2024-08-27 3438 瀏覽
The Southside 商場入面嘅山洞食堂裝修好有特色配合陰暗燈光真係好似入左洞穴⼀樣~😍入座後店員先送上泡菜前菜五款仲可以加錢無限任添山洞食堂係食韓燒嘅有套餐都有單點仲有唔少肉食盛合好似我點嘅呢個慶州黑毛豬盛合有慶州黑毛豬五花、豬梅肉、汁燒豬皮、豬腸同豬下肉⼀次過可以試到不同部位有唔同口感同食味個尤其個汁燒豬皮好特別主要係翻熱返豬皮入口好厚但好軟淋滑滑溜溜豬五花好肥好嫩自己燒都唔難唔會鞋口和牛肋眼上蓋店員介紹呢款係ribeye上方嘅稀有部位肉質細嫩脂肪較多雪花超靚燒烤完後又香又juicy好好味!最上等牛肋骨長長⼀條牛肋骨店員會先幫忙剪開呢款肉肉味較濃肉質厚實口感好豐富🤤除左燒肉山洞食堂仲有唔少傳統韓食海鮮豆腐湯海鮮量多又豐富泡菜味香濃配珍珠米開胃下飯食完濃味食物要解解渴西柚乳酸梳打同荔枝梳打係唔錯嘅選擇有新鮮果肉味道唔錯爽口解膩
The Southside 商場入面嘅山洞食堂

山洞食堂係食韓燒嘅
有套餐都有單點
仲有唔少肉食盛合

好似我點嘅呢個慶州黑毛豬盛合
有慶州黑毛豬五花、豬梅肉、汁燒豬皮、豬腸同豬下肉
⼀次過可以試到不同部位

有新鮮果肉
味道唔錯
爽口解膩

2024-08-22
最近朋友話係黃竹坑新開既商場The Southside有間韓式燒肉餐廳叫「山洞食堂」,話環境同燒肉都好有特色,於是我就趁周末黎試下。餐廳既門口設計得好似一個山洞咁,昏暗既燈光同柔和既背景音樂營造出放鬆既氛圍,好有情調,特別適合同朋友聚餐或者情侶浪漫晚餐。入座後,店員即刻奉上幾款前菜,包括薯蓉沙律、芽菜、麻醬蓮藕、醃蘿蔔同泡菜,每款都清新開胃,仲未燒肉已經覺得開心,服務又貼心,真係一個不錯既開始。 .宮.牛盛 $420:一場五款和牛既盛宴講到燒肉,點可以吾試招牌既「宮.牛盛」!呢個拼盤一次過集合左五款和牛:和牛肋眼上蓋、和牛牛肋肉、極上牛小排、和牛外裙肉同稀少和牛三筋肉,絕對係牛肉愛好者既天堂!每款牛肉都各有特色,我地將肉片擺喺燒爐上,稍微燒到微焦,表面散發陣陣油香。 和牛肋眼上蓋:呢個位置係和牛中最稀有既部位之一,入口即溶,脂香味非常突出,每口都係濃厚既牛油香,咬落去有種細膩既滿足感.和牛牛肋肉:肉味濃郁但脂肪分布相對較少,燒後咬落口感更結實,適合鍾意口感豐富既朋友.極上牛小排:今晚最驚喜既牛肉,脂肪同肌理分布完美,燒到岩岩好,入口既時候完全係即溶感覺,帶少少甜味,好有層次!.和牛

宮.牛盛 $420:一場五款和牛既盛宴

和牛外裙肉:肉質比起其他部位略帶嚼勁,但燒到微焦後油香同肉香相得益彰,配埋少少淮鹽更突出牛肉既原汁原味
稀少和牛三筋肉;呢個部位既筋膜令口感多左少少嚼頭,但脂香同肉味係完美平衡,咬耐d會愈嚼愈香。

韓牛泡菜炒飯 $125:炒飯界既「溫暖人心」

燒肉之外,必試既仲有韓牛泡菜炒飯。呢個炒飯用左大量既泡菜同韓牛肉粒去炒,每粒飯都吸收左泡菜既酸辣味同牛肉既鮮味,粒粒分明。仲有一隻超有心思既「流心燶邊蛋」擺係頂部,蛋黃輕輕一戳流出黎,拌埋炒飯一齊食,味道即刻提升到另一個層次。旁邊仲有蔥絲同紫菜絲做點綴,入口有少少脆口感,層次感好豐富。呢個炒飯份量岩岩好,燒肉食到七八成飽既時候黎一份,滿足感一流!

奶油肉醬年糕 $98:煙韌肉香完美結合

年糕對於韓式燒烤黎講絕對係必點,山洞食堂既奶油肉醬年糕係一個好驚喜!條條年糕煙韌彈牙,每一條都被肉醬包裹住,奶油肉醬既味道濃郁但又帶少少微酸,食落好開胃。最岩幾個人share食,係燒肉之間既小插曲,但又絕對搶鏡!

慶州黑毛豬梅肉切 $188:厚切肉片滿足感十足

平時食韓式燒烤,好多人都會專注牛肉,但呢度既慶州黑毛豬梅肉切同樣值得一試。每塊肉都厚切得岩岩好,再燒到表面微焦,外脆內嫩,咬落口感實在,但絕對吾會覺得硬,仲帶出濃濃既豬肉香味。配搭餐廳既燒肉醬,令整塊豬梅肉既味道更加突出,食完之後完全吾會覺得油膩!

澳洲八爪魚腳 $278:燒爐上海鮮既驚喜

海鮮類既燒烤少見,但山洞食堂既澳洲八爪魚腳係一個意外驚喜!每條八爪魚腳都夠厚身又長身,燒到微焦既時候,散發出陣陣海鮮香氣。入口煙韌彈牙,口感十足,仲帶少少燒烤既焦香,越嚼越出味,成為當晚既另一亮點!

菠蘿梳打,西柚乳酸梳打 $42:清新解膩的甜品飲品

燒肉過後黎杯清新既飲品,絕對係完美既ending!菠蘿梳打酸甜開胃,果味濃郁,氣泡感十足;而西柚乳酸梳打就帶少少奶香同乳酸味,感覺更加refreshing。兩款飲品都好解膩

4天前 0 瀏覽
黃竹坑既韓燒好去處🇰🇷店內裝修設計猶如身處山洞之中整體寬敞舒服 空間感十足🙌🏻🌟宮牛盛宮牛盛有五款不同部位可以一次過試到多款不同口感既🐮包括有稀有部位和牛肋眼上蓋,肉味濃有嚼勁既和牛牛肋肉,脂肪比例剛好既極上牛小排,油香十足既和牛外裙肉同牛味突出加有嚼勁既和牛三筋肉👍🏻🌟慶洲黑毛豬梅肉切黑毛豬梅肉 醃得好入味肉質好腍兼帶濃濃既豬肉香氣🌟濟洲活鰻魚濟州出產既鰻魚特別肥美鮮甜燒完後肥美香脆 肉質新鮮肉嫩 😋🌟奶油肉醬年糕煙韌既年糕 每一條都沾滿左濃郁好味既奶油肉醬💯🌟韓牛泡菜炒飯炒飯粒粒分明加上酸辣適中既泡菜牛味香濃既韓牛粒,煎蛋同紫菜撈勻哂一齊食更好味
黃竹坑既韓燒好去處🇰🇷
店內裝修設計猶如身處山洞之中
整體寬敞舒服 空間感十足🙌🏻

🌟宮牛盛
宮牛盛有五款不同部位
可以一次過試到多款不同口感既🐮
包括有稀有部位和牛肋眼上蓋,
肉味濃有嚼勁既和牛牛肋肉,
脂肪比例剛好既極上牛小排,
油香十足既和牛外裙肉

每一條都沾滿左濃郁好味既奶油肉醬💯

🌟韓牛泡菜炒飯
炒飯粒粒分明
加上酸辣適中既泡菜
牛味香濃既韓牛粒,煎蛋同紫菜
撈勻哂一齊食更好味

Been a while since I’ve written a review but this restaurant deserves one I visited this restaurant on January 1st. To start off the restaurant was sold out of everything and the staff told me they could not defrost the galbi on time.. hence it was sold out.. lol… so most of the meats for sure are frozenThe menu is so unauthentic they have sukiyaki beef for a Korea restaurant, wtf? Might as well call yourself a cha Chang Teng if you want all this Random stuff on the menu.Anyhow, stomach was grow

Anyhow, stomach was growling so took the dumb decision to order food even knowing the menu is whack as hell.

When the sides came, the kimchi is probably sweeter than Coca Cola, it should be a dessert rather than a side dish. At its so
Dang fishy, imagine fishy squid that is spicy but in form of cabbage that is sweeter than coke? Don’t u want to run to the bathroom already

Second, the only pic I took of the food. The beef bimbimbap.. they poured so much sweet beef sauce, 100% packaged onto the rice it was like a soggy sock. The bimbimbap definitely busted a nut on itself. Let’s talk about sugar levels again? What the, it was like eating little hot tics tacs constantly and was absolutely disgusting. How can anyone eat here?

I dare the restaurant say the sauce is homemade, as it’s definitely bought from some factory

Lastly what I can hear for. With everything tasting like crap, I thought the gimbap would be ok. Cause how can u mess up pickles. I ate it, nothing special, but boy was I in for a ride. I started insane watery diarrhea a couple hours later. I was the only one that ate it as my family and I ate the same food the past couple days except for that. Absolutely horrible. As I type this bed ridden I so hope and pray this piece of rubbish restaurant will close down as I just reported this to the FEHD and other authorities.

I’m almost 48 hours in and I’m still feeling horrible.

If you’re a Korean restaurant serving sukiyaki and random crap and not give a crap about hygiene or your service (might as well I say the staff messed our order up 3 times) just close the damn place down. Ur giving the mall a bad image which I will report to. Close the place down, ppl save your money, do not go. Food courts taste better and are more authentic.

Reported and do not go. Horrible and doesnt even deserve any sense of humor in writing this. It’s absolute dog ****. To the store, glad you opened an unhygienic, unauthentic, tasteless restaurant to ruin people’s day and night, actually lives. Here’s my middle finger to you

Bimbimbap  so  wet  lmao
2025-01-01
2025-01-02 0 瀏覽
Southside韓燒餐廳山洞食堂,有好多款來自韓國嘅食材🤓宮牛盛係一個和牛拼盤,有肋眼上蓋、牛肋肉、牛小排、外裙肉同三筋肉,每款肉質都各有特色。肋眼上蓋油花分佈均勻,牛小排嫩滑多汁,外裙肉就特別香!個三筋肉都幾特別,軟嫩有嚼勁。慶洲黑毛豬梅肉都唔錯,配埋佢哋嘅柚子醬食更添風味!濟洲活鰻魚可以交由店員幫手燒,肉質軟Q有彈性,加埋鰻魚汁就啱啱好。奶油肉醬年糕軟糯有嚼勁,個奶油肉醬香濃惹味!最後個韓牛泡菜炒飯幾地道,口味偏辣,和牛粒都幾多仲有出色嘅有飯焦香!

2024-12-27 0 瀏覽
餐廳位於SOUTHSIDE,裝潢型格,如同店名所說,好似入咗個山洞咁,座位闊落,空間感十足,無油煙味,而且仲係Pet Friendly添!食物方面主打多款韓式燒物,質素高,適合聚餐。宮牛盛包含和牛肋眼上蓋、和牛牛肋肉、極上牛小排、和牛外裙肉同埋和牛三筋肉,每款都有幾塊,唔怕爭住食,五款肉質不同,有嫩有咬口亦有牛味突出嘅,實有一款啱你口味。慶洲黑毛豬梅肉切有兩大塊,無論係厚度或肥瘦程序亦做得啱啱好,豬味香濃,啖啖肉好滿足。另外私心推介濟洲活鰻魚,燒至魚皮帶焦香,脆身,肉質爽口帶點彈性,鮮甜美味,點埋甜甜哋嘅鰻魚汁,令人一試難忘。主食有奶油肉醬年糕,中西合璧,呢個配搭都係第一次食,年糕好大塊而且偏硬,所以需要咀嚼一下,肉醬鹹香,值得一試。韓牛泡菜炒飯好大一碗,唔辣,老少咸宜,炒飯炒至粒粒分明,食完真係飽飽了。

2024-12-24 131 瀏覽
得知黃竹坑有新開商場Southside,就來了逛一下,之後就來了吃韓燒。這間韓燒店以山洞為設計,但卻有一種輕奢感,5款前菜第一輪是免費的,如果加$40就可無限添加了,5款前菜分別有薯仔沙律,2款泡菜,芝麻醬蓮藕,芽菜拼青菜,食完更開胃。主餐方面點了以下的食物:❤️宮 牛盛有5款不同的牛肉,和牛肋眼上蓋、和牛牛肋肉、極上牛小排、和牛外裙肉、稀少和牛三筋肉,個人最喜歡和牛肋眼上蓋及和牛牛肋肉,因為肉既油脂較多,味道較香❤️慶洲黑毛豬梅肉切豬扒有2大塊,本身已經有調味,甜甜地幾惹味❤️濟洲活鰻魚好大一塊鰻魚肉,厚肉彈牙❤️奶油肉醬年糕蕃茄肉醬年糕有種食西餐的感覺❤️韓牛泡菜炒飯份量好大,裏面有好多泡菜、紫菜,表面仲有隻太陽蛋好豐富❤️兩杯無酒精飲品西柚乳酸梳打及荔枝梳打,2款梳打裏面都會有真水果,荔枝梳打味道清爽,內有2粒荔枝,味道也清甜。

這間韓燒店以山洞為設計,但卻有一種輕奢感,

主餐方面點了以下的食物:
❤️宮 牛盛

❤️慶洲黑毛豬梅肉切
豬扒有2大塊,本身已經有調味,甜甜地幾惹味

❤️濟洲活鰻魚
好大一塊鰻魚肉,厚肉彈牙

❤️奶油肉醬年糕
蕃茄肉醬年糕有種食西餐的感覺

❤️韓牛泡菜炒飯
份量好大,裏面有好多泡菜、紫菜,表面仲有隻太陽蛋好豐富

❤️兩杯無酒精飲品
2024-12-17
2024-12-22 132 瀏覽
今日公司請食飯,所以走左去呢間韓國烤肉店食飯。環境非常新同大,舒服嘅木系風格。當時叫左2個四人餐外加2個湯同2碗大白飯。份量即使係10個人都食得飽。其中有牛嘅唔同部位,豬五花,鷄等。另外奉上免費前菜,包括泡菜,涼拌豆芽波菜等。烤肉肉質唔錯,可以食到佢超香油花味,比較推薦牛同鷄。另外,湯品同熱食都幾唔錯下。海鮮辣豆腐湯幾多海鮮。最為推薦係佢海鮮煎餅,配料超多海鮮,而且煎餅雖然都脆口唔會好油膩。甜品嘅話唔太甜,係令人舒服。尤其是佢芝士蛋糕同瑞士卷,唔甜,忌廉奶油超香,外加盧薈蘋果醬一齊食,認真驚豔。總體而言食物品質幾好,環境唔錯。值得同親友一齊試。

總體而言食物品質幾好,環境唔錯。值得同親友一齊試。

2024-12-20
午餐
2024-12-22 122 瀏覽
這家裝潢下了不少功夫,感覺像在一個獨特的山洞內用餐。前菜有薯仔沙律、泡菜、黑松露蓮藕、菠菜、芽菜和蘿蔔泡菜。特別喜歡黑松露蓮藕,搭配的松露香氣讓脆口的蓮藕更添層次。泡菜則是經典之選,酸辣的味道正好開胃。⭐️宮牛盛有幾款牛肉,例如和牛、牛肋骨等,每款肉類都有2-4塊,份量適中,肉質鮮嫩。⭐️慶洲黑毛豬梅肉肉質細膩,油脂分布均勻,口感滑順。⭐️濟洲活鰻魚鰻魚十分厚,燒後原汁原味,鮮美非常,肉質彈牙,令人驚喜。⭐️奶油肉醬年糕年糕吸收了濃郁的肉醬,口感柔滑。⭐️韓牛泡菜炒飯大大一盤,適合4人享受,香氣四溢,有泡菜和牛肉,米飯粒粒分明,與泡菜的酸辣配合,十分開胃。⭐️熱柚子蜜熱柚子蜜的香甜搭配冬季的寒冷,帶來一絲溫暖。⭐️西柚乳酸梳打賣相很吸睛,清新的口感令人神清氣爽。

這家裝潢下了不少功夫,感覺像在一個獨特的山洞內用餐。

⭐️宮牛盛

⭐️慶洲黑毛豬梅肉

肉質細膩,油脂分布均勻,口感滑順。

⭐️濟洲活鰻魚

鰻魚十分厚,燒後原汁原味,鮮美非常,肉質彈牙,令人驚喜。

⭐️奶油肉醬年糕

年糕吸收了濃郁的肉醬,口感柔滑。

⭐️韓牛泡菜炒飯

⭐️熱柚子蜜

熱柚子蜜的香甜搭配冬季的寒冷,帶來一絲溫暖。

⭐️西柚乳酸梳打

賣相很吸睛,清新的口感令人神清氣爽。
2024-12-17 119 瀏覽
黃竹坑開咗新商場,終於有機會去行下。我地去咗食呢間韓燒店,裝潢好有特式!真係好似係山洞入面食飯~空間感亦好夠大!一班人食都無問題~最驚喜係佢pet friendly, 只要有車仔同袋就入得啦~男朋友即刻話下次可以帶埋狗狗一齊黎!二人前菜已經有5款, 都係經典~有泡菜、泡菜蘿蔔、波菜芽菜、薯仔同埋芝麻蓮~每款都好好食!加$40就可以任添前菜宮牛盛有五款肉:分別係和牛肋眼上蓋、和牛牛肋肉、極上牛小排、和牛外裙肉同埋稀少和牛三筋肉~每款都有幾塊,幾抵食!牛肉既質素都好好~唔同既肉質都有,有牛味重又有咬口,亦都有好滑嫩~推薦!水果醬油豬梅肉,韓燒食豬腩肉係必須,但我地今次試咗呢款豬肉都好推薦!首先,佢唔係好肥,豬味濃!燒都外表帶少少焦香真係好好食!本身既水囝醬食我地食起上黎無咁膩濟州活鰻魚,男朋友好鍾意食鰻魚,見到就即刻話要試~成條魚肉上!店員會幫手燒,手勢好好~燒到魚皮脆同好香!魚肉好爽口,唔會好油,而且無咩泥味,我唔太好鰻魚都覺得好OK~一食就知好新鮮!點佢既鰻魚汁或者鹽已經好好食~食果陣小心魚骨~韓牛泡菜炒飯勁好食! 男朋友話會為咗個飯再食~~個飯好香好有鑊氣!泡菜少少既酸味中和韓牛既油

韓牛泡菜炒飯勁好食! 男朋友話會為咗個飯再食~~個飯好香好有鑊氣!泡菜少少既酸味中和韓牛既油膩~真係一啖接一啖咁食

奶油肉醬年糕玩fushion, 又意外地夾!真係好似食緊pasta咁~唔會好creamy, 反砷蕃茄醬既味幾出~都幾好食

兩杯都嗌梳打,去下韓燒既油膩~ 西柚乳酸梳打酸酸甜甜,幾開胃!青瓜青檸梳打就好清新,唔甜~
2024-12-09 311 瀏覽
12月9號星期一晚8:15入座,餐廳只有兩台客。Reception話會幫我哋燒啲肉。我哋揀咗個$420嘅「宮。牛盛」set試食啲牛,前菜同埋啲牛到咗,四個員工圍埋掛住傾偈,冇理我哋。自己燒唔係問題,但係佢哋冇俾個燒肉醬汁俾我哋,要追問先識攞嚟。個火唔知點解開到盡都只係烘熟啲牛,冇燒肉嘅感覺。仲有竟然個前菜嘅芽菜同埋青菜係冇麻油味,個kimchi亦冇乜味道。啲牛肉其實冇問題,只係個燒烤爐同埋啲員工令到我哋覺得食得好唔抵。冇興趣再嗌嘢食,走。
12月9號星期一晚8:15入座,餐廳只有兩台客。
Reception話會幫我哋燒啲肉。
冇興趣再嗌嘢食,走。
今天與朋友一起到黃竹坑 The Southside 的一間日式燒肉餐廳享用晚餐。我們點了一個二人餐 <Gung Premium>,當晚用餐人數不多,環境雅致,裝修精美,店員服務周到,還特意為我們換了一張大桌,真是細心極了。頭盤:⭐️豆腐海苔沙律:這道沙律份量十足,食材新鮮,作為頭盤非常合適。⭐️燉牛筋牛舌:牛筋牛舌燉得非常軟嫩入味,意外地高質,好吃到想再點一份。⭐️燒肉:- 和牛肩肉盛- 和牛外群肉- 慶州黑毛豬水果醬油五花肉三款不同口味的肉質新鮮,嫩滑多汁,烤香後入口即溶。特別是五花肉,我喜歡烤得香脆,讓油分燒出來後,口感更加美妙。配上日本蛋一起吃,真是絕配。海鮮:⭐️帶子牛油燒:這道帶子料理絕對是亮點,牛油蒜蓉汁美味無比,我的朋友吃完帶子後還想留著汁來拌飯。⭐️牛肉大醬湯:濃郁的大醬湯,料多味美,暖胃又滿足。甜品:⭐️甜蜜蜜盛合:意想不到的驚喜,擺盤精美,布甸口感細膩,誠意滿滿。總結來說,這次在山洞食堂的晚餐體驗非常滿意。服務周到,環境舒適,食物美味,$788 兩人份的餐非常划算,性價比之選。

頭盤:

和牛肩肉盛

和牛外群肉&慶州黑毛豬水果醬油五花肉

海鮮:
帶子牛油燒

⭐️牛肉大醬湯:濃郁的大醬湯,料多味美,暖胃又滿足。
牛肉大醬湯

甜品