2018-02-21 334 瀏覽
係觀塘一個繁榮既工業區裡發現左一間日式餐廳, 店子少少但都可以有鐵板燒食, 勁!! 今日唔知食咩好, 哈哈….就交比廚師發板吧. 壽司師父整左幾款壽司比我食, 有我最愛既海謄壽司, 入口即溶, 香濃既海膽味已佈滿了我成個口腔, 哈哈. 跟住有三文魚籽, 大大粒好飽滿, 爽爽的而且鮮甜. 仲有帆立貝, 同樣地鮮甜. 跟住仲有刺身蝦, 大大隻兼爽甜TIM AR. 仲有八爪魚, 吞拿魚腩, 池魚, 墨魚等等…..仲有鮮赤貝, 其實所有刺身都好鮮, 而且老闆話全部都係飛機貨, 唔怪得知啦.跟住鐵板大廚就整左個安格斯薄燒比我食, 開頭以為係金菇和牛卷無咩特別, 原來有別的食法, 有驚喜, 首先將金菇煎好, 然後將蘇葉放上面, 再將蒜及大蔥煎好, 再用安格斯牛卷埋放在葉上, 最後再加D黑松露上去, 完成!! 大大啖將所有野同時食, 口感&味道出奇地夾&特別, 仲好清新TIM, 就係多左個塊葉令到成件事進化左, 讚!!大廚還炒左碟什菇比我, 有金菇呀, 冬菇呀, 雞肶菇等….味道不太咸, 剛剛好.最後甜品係紅豆煎年糕, 紅豆大大粒, 年糕煎得外脆內軟, 煙煙靭靭, 不太甜.

2018-01-12