2017-09-15 427 瀏覽
天氣開始涼,又是火鍋料理的機會了,年年我都會找幾間特別的打邊爐地方,今年,再去的是深水埗的鍋居。這裡有什麼好我會今年再重複,因為同事講起邊到鍋底好食,講起這裡,我又覺得真係幾好,那些湯底特別又令人有新鮮感,結果,今天和媽媽和幾個朋友吃飯,就選了這裡。選了一個最好的金湯加拿大蟹鍋,淨係鍋底都勁足料,那些蟹隻隻都新鮮甜美。然後當然不能錯過呢度至尊牛肉,份量足,放了一個晚上都冇變色,絕對係靚牛,牛味之佳令人欣喜。今晚吃到的雲呑和丸類都是非常好,媽媽大讚不絕口,好難得佢會欣賞。響鈴是我最愛,當然是即叫即炸,吸收那個蟹湯就最好。雲耳打邊爐你少聽,呢度當然好食,仲要本身係經過調味,有股幽香的中藥味咁。腐竹是不錯的,煮極都不會爛,睇就知靚料。最後點了些海鮮,蟶子大而新鮮,係呢度必然的海鮮質素,從沒有失望, 連粉絲都可以食,好得。吃到好滿足都是每位三百,又有幾牛肉幾海鮮,怪不得是火鍋熱點。

響鈴是我最愛,當然是即叫即炸,吸收那個蟹湯就最好。

腐竹是不錯的,煮極都不會爛,睇就知靚料。