餐廳: 紅橋
資訊:

1K
2017-02-16 3609 瀏覽
男朋友喺附近番工,所以有時佢都搵到啲幾唔錯嘅餐廳,會喺放假嘅時候同我食。我問過佢,番工喺呢度,放假又黎呢度,唔會悶咩,但佢話冇問題,好過我地放假要留喺屯門同人逼餐死。呢間紅橋本來喺大埔有店,而花園街呢間就開左無耐,男朋友食過幾次lunch都話唔錯,又叫左啲同事黎食,都話ok。可能因為週日,呢度食肆都幾多,但下午時間黎都要等位,唔似平日,基本上都要搭枱。因為我地只係兩位,都唔係等左好耐,安排左最角落嘅梳化位。餐廳唔大,位置唔算好多,裝潢簡約,整體感覺幾年輕。張枱都夠大,所以之後搭枱都唔會話太逼狹。睇左menu,主要係食西餐,意粉、沙律、全日早餐,其中有一款係海南雞飯(男友話呢款普通)令我諗起同區嘅cafe paradise,但老實講,紅橋味道好好多。當日都有6款午餐提供,連同餐湯、熱飲(凍+$3)由$48-$58,價錢唔貴,而整體質素唔錯。餐湯方面,同男朋友每人一款。中湯係瓜湯,夠熱,唔油,亦都冇味精感,幾好飲!西湯都係忌廉湯,飲落唔係好濃稠,但飲得出唔係生粉推出黎,足料。芥茉汁西冷牛扒 伴 蛋包飯 $53賣相唔錯喔,有一塊中等size嘅西冷,加上蛋包飯,唔係迷你的。牛扒好靚就稱唔上,但

因為我地只係兩位,都唔係等左好耐,安排左最角落嘅梳化位。

餐湯方面,同男朋友每人一款。

中湯係瓜湯,夠熱,唔油,亦都冇味精感,幾好飲!
中湯
西湯
芥茉汁西冷牛扒 伴 蛋包飯 $53

芥茉汁西冷牛扒 伴 蛋包飯
牛扒好靚就稱唔上,但都唔係太差,比較薄身,但都預左。

食落腍身,搭配嘅芥茉汁都好食

唯獨是有啲筋位,真係完全咬唔開。對面客人都點左,我見佢嘅牛扒比較大塊,但筋位更多。可能餐廳都要注意一下。
芥茉汁西冷牛扒 伴 蛋包飯
蛋包飯都唔弱,煎得幾靚,似奄列,薄薄一層。裡面嘅飯份量不少,飯粒分明,微暖,而且仲有蛋汁,唔會食落乾爭爭!

咁當然啦,咁嘅價錢能夠有塊似樣嘅牛扒,再加上一個蛋包飯,對我黎講已經合格有餘!千祈唔好期望好似食日式蛋包飯咁滿足。
茄茸忌廉汁煙肉磨菇意粉 $53

意粉賣相都不俗,有限資源下都盡力擺盤!
茄茸忌廉汁煙肉磨菇意粉
意粉軟硬適中,而且份量不少,醬汁唔會太多
因為我好怕啲意粉太濕,好似水浸咁。

味道都突出,食到有茄肉、磨菇、少量煙肉,唔會好膩,整體都係好食!
茄茸忌廉汁煙肉磨菇意粉
凍檸茶 $3(餐飲)

居然有5片檸檬,有誠意,茶味就唔係好強,不過唔係太甜都算。
凍檸茶

經典紅豆冰 $8(跟餐加配)

懷舊做法,全舊碎冰放於杯中,咁樣可以溶得冇咁快。

一路飲可以一路再挫冰,配合紅豆、椰奶,同一般茶餐廳杯唔同,唔會因為啲冰溶得太快而溝淡味道,面層冰水底層椰奶。
經典紅豆冰
紅豆大大粒,豆味香,夠甜。

鐘意飲紅豆冰嘅,8蚊都值得試下架~
經典紅豆冰
餐牌: