2022-10-11 35 瀏覽
今日去開灣仔動物展,完咗就去附近一間平民高質拉麵店扮去日本。依間小店好有日本東瀛風格,木造嘅趟門、紅色嘅燈籠等等嘅裝潢,就好似日本小巷裏面嘅隱世家店。店員好親切態度好好,主動問我哋要熱茶定凍水,又喺我哋落左order 之後,係雪櫃拎咗啲醃芽菜俾我地食先上左前菜:和風餃子,唔止賣相好,一食驚為天人,餃子上面脆脆地好有口感,加上沙律醬、查魚竿、蔥碎等等嘅配料,超好食推介大家必食!金武士豚骨拉麵有兩款唔同嘅叉燒,其中一塊超厚切豚魚煮,半肥瘦口感軟腍相當正湯底有啲黑蒜油吊味,濃得黎唔會好厚重,剛剛好~朋友叫左有特色嘅熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵,主角廣島蠔結實肥美又飽滿依碗超足料,CP度好高,因為仲有幾片雞叉燒!湯底係好少嘅雞湯,係偏淡唔油膩嘅一款拉麵🍜

推介大家必食!

湯底有啲黑蒜油吊味,濃得黎唔會好厚重,剛剛好~