2018-03-11
朋友三星期前己預約了佐敦果間店打鞭爐,六時正甫一開舗,我們便被安排樓上舖座低,途經兩條舊舊的樓梯,店員之後捧上一碟沙律菜,加上醒胃嘅芝麻醬胃口即時頓開。其後醬汁包括鼓油、辣椒絲、蒜蓉、蔥花及出面火煱店少見嘅沙薑蓉。開爐不久,首先端上時令海鮮7款,分別為奄仔蟹、海蝦,、鮑魚、貴妃蚌,有兩款硯類及多寶魚,每款按人頭計,不是放題,每人收費$198,飲品另計,不設加一,值得一提海蝦新鮮到會跳,要小心放入爐內。店內己貼有告示每款海鲜落爐嘅時間,枱上還有計時器比客人計時,都幾煱心喎!接著捧上客人先前order定嘅自選五款食物,當晚㸃左必食嘅自家製手打雞骨丸,美國肥牛,西班牙黑毛豬梅頭肉,淮山片同粥絶配嘅油炸鬼,有加追項目,但係要自費嘅。當天我們沒有追加,但已經好飽了。最后員工送上今晚嘅粥底同配菜包括粟米、南瓜、竽頭,店員耐心地將南瓜竽頭壓爛,令其更入味更綿,還拌入大頭菜、芫荽、冬菜、菜脯及豬油渣,D粥索晒成晚海鮮及內類嘅精華,將粥提升到鮮甜美味,為今晚劃上完美的句號。大概八時正,店員開始逐枱結賬,為下一時段作準備,同朋友吹水至八點半才離開,出門口一刻己人山人海了,下一時段必定又爆滿了。記得早點bo
大概八時正,店員開始逐枱結賬,為下一時段作準備,同朋友吹水至八點半才離開,出門口一刻己人山人海了,下一時段必定又爆滿了。記得早點book位呀。 一