2020-04-23
觀塘真係臥虎藏龍,雲集左好多出人意表的隱世小店,今次真係好彩撞中呢間咁正嘅店舖,我地附近個幾枱客人,都食到讚不絕口,好值得推介俾大家!呢間有兩個set餐係師傅拍板既,一個$980,一個$1380,分別係貴啲個個多兩份時令刺身,同三款鐵板燒,拖羅蓉手卷變滿滿既海膽盛。我地要左$980既餐,都食得好滿足好飽,附近幾枱食客都係叫$1380個個餐,佢地鐵板燒有焦糖鵝肝多士(好大份好香),同昆布鮑魚燒,有個用鮑魚肝做既醬,好吸引,好羨慕。介紹返我地個餐先,以下係跟返佢出餐既順序黎寫:前菜,冰菜水豆腐配海膽汁好味,鮮甜,靚!(老公好鍾意個海膽汁)我鍾意個冰菜,好爽甜,個樣好靚。間八魚薄切四片配醋青瓜醬海葡萄魚子醬配黑立 魚油味好香,有焦香味深海池魚配三文魚籽金目鯛配姜蓉同芥末籽加辣椒絲 師傅有教我地每樣都夾啲落去一啖食,堅係好食,味道有層次,辣辣地加魚油香味同焦香味好出。拖羅刺身金鯛鐵板燒仲有埋脆脆嘅魚鱗同忌廉汁好好食😋鐵板燒大蝦個蝦真係好大,師傅留左啲煎到脆卜卜又香口既蝦腳俾我哋食,估唔到蝦腳咁好味,仲有蝦頭既蛋白汁,好好食!第一次將隻蝦食得咁精彩!鐵板爐雖然好近我哋,但佢地爐邊已經係抽風位,唔
介紹返我地個餐先,以下係跟返佢出餐既順序黎寫:
前菜,冰菜水豆腐配海膽汁
好味,鮮甜,靚!(老公好鍾意個海膽汁)
我鍾意個冰菜,好爽甜,個樣好靚。
間八魚薄切四片配醋青瓜醬海葡萄
魚子醬配黑立
魚油味好香,有焦香味
深海池魚配三文魚籽
金目鯛配姜蓉同芥末籽加辣椒絲
拖羅刺身
金鯛鐵板燒仲有埋脆脆嘅魚鱗同忌廉汁
好好食😋
鐵板燒大蝦
第一次將隻蝦食得咁精彩!
鐵板爐雖然好近我哋,但佢地爐邊已經係抽風位,唔會有油煙攻到過黎,上左碟先會聞到濃濃既香味。
師傳俾左啲佢地自己漬既牛蒡蒜頭漬 蕎頭我地試,蒜頭估佢唔到幾好食,無左佢自己本身既辣同濃烈嘅大蒜味,我地估係用鏗魚粉同麵鼓漬既。
彷彿魚配海葡萄 山藥泥
個魚名咁特別,我地仲特登上google search左,個外型係似飛魚
石鯛壽司
赤身壽司蛋白鋪
藥師魚?壽司(同音,無問到點寫)
大拖羅壽司
拖羅蓉手卷
啲料係多同去到底!好味!
師傅扼壽司既手勢好正,剛中帶柔,太極咁既感覺,點少少水,拍一下手,師傅一隻手整緊其他食材,一隻已經攞緊啲飯,動作十分之俐落,好型!
成間餐廳都係bar枱位,由三位師傅主理,左手邊係鐵板燒,中間係手扼壽司,右手邊係做刺身或創作料理,坐係度等食,不斷有野睇,我覺得十分之享受,唔會悶場,仲可以八下隔離食咩😆
鐵板師傅手藝非常輕盈,慢慢的安靜的,佢地既擺盆非常之精緻,佢地有好多小樽仔放唔同既配料,動作非常之流暢,好佩服佢地記得晒啲食材放邊。
師傅每次送上餐點時,會同客人介紹一下用咩食材做,同埋食法,非常之互動,如果你食得開心,師傅都會笑得好開心。
有客人覺得好食問返師傅,言談之間覺得師傅們對自己的手勢同食材好有信心。
食完之後,我覺得佢哋既自信非常之合理,平平無奇既一碗湯或者漬物,出於佢地手,都可以變得好美味,多謝師傅整啲咁美味既野我地食,個痴所沙媽爹打!
介紹返先,餐廳有做壽司餐或單點,有刺身飯,亦有做午餐,價錢合理,有啲餐牌見佢無人影過,而食評只可放12張相,我另外將影左既餐牌放左只上傳照片個度,大家可以睇下相片餐牌個度。