2019-11-23 1397 瀏覽
前2日同友人食左間💯既餐廳,有好野食當然要介紹大家啦🥰,位於觀塘既一間日式omakase😋,廚師安排當季最新鮮食材俾我地食💕雖然小店起係工業區吾起眼,但對小編黎講,好食既野再遠都值得去😋👍🏻可以望實chef整每道菜既過程,小編已經期待左今日好耐啦,到底今晚chef會煮咩餵飽我🤩,今晚既chef來頭吾野小,刀工好勁👍🏻,一邊食一邊同chef互動😍正呀。前菜:鰻魚烤魚翅,鰻魚肉軟軟的,魚肉海綿似的,在舌上黏黏的,濃香纏舌 ,而魚翅烤得好香脆可口😋😋刺身:🥢馬面剝皮魚刺身,口感好實,好有咬口,味道較淡,淡淡的清甜😋。🥢鮟鱇魚魚肝。用梅酒浸住上,好綿好creamy,好新鮮一啲魚腥味都冇,小編特別欣賞chef 加左啲檸檬皮係面,令整體變得更fresh✨🥰。🥢白子,即係鱈魚既精巢,好fresh好鮮甜,小小醬油完美咁將個鮮味吊出來。。🥢粒貝 好新鮮完全乜醬料都唔使點,本新鮮甜已經好足夠,非常爽口,鮮味十足💕。拖羅,新鮮入貨啱啱返貨呀🚚,睇得出好肥美,油脂分布平均,見到已經望住呑左好多啖口水😂😂,好期待,chef揀左中間最靚既位置俾我地食😋,入口即溶,食過返尋味,好感動呀。食完同chef對望左一下,食

前菜:

刺身

拖羅,新鮮入貨啱啱返貨呀🚚,睇得出好肥美,油脂分布平均,見到已經望住呑左好多啖口水😂😂,好期待,chef揀左中間最靚既位置俾我地食😋,入口即溶,食過返尋味,好感動呀。食完同chef對望左一下,食到靚野真係會由心笑出黎🤪

四款漬物,有牛蒡、🍆茄子、🧄蒜頭、蕎頭,甜酸苦辣夾雜,刺激味蕾,食完更加開胃迎接之後既美味菜餚😋

🍥湯:蝦湯,好重蝦味,少少咸味啱啱好,暖完個胃準備食鐵板lu🥰

燒物:
鐵板燒虎蝦,🦐大大隻啖啖肉,新鮮爽彈,蝦頭有滿滿蝦膏,好正呀😍

燒鵝肝配麵包🍞,包煎得金黃色好香脆,鵝肝煎到面好脆入面好軟身,入口即化好香口,簡直冇得彈🍶

壽司
🍣赤身壽司🍣
Chef手握飯,飯係日本珍珠米,再加上chef手心溫度岩岩好,赤身完全無根位,好嫩滑👍🏻

🍣平鯛壽司 🍣
內質柔軟,味道較為淡,chef係面頭已經幫我地加左醬油,將魚既味道慢慢提出鮮甜😋

🍣醬油金目鯛壽司 🍣
鮮甜肉厚,魚味鮮重,難得一試😋

🍣活赤貝壽司🍣
廚師係我地面前切成美美的花紋,配上手握壽司,活生生既赤貝展現係眼前😋好鮮甜爽口,係小編食過最新鮮既赤貝👍🏻👍🏻

🍣筋子壽司🍣
好正呀,差啲流口水,哩個係連埋膜既三文魚籽,每件都多到爆晒出黎😋一啖過,魚油好正😍係哩個季節會食到既食材🤩

手卷:拖羅魚蓉手捲 好新鮮鮮甜,肥美既拖羅邊燒出魚油,混入拖羅魚蓉,油香四散,好邪惡呀🥰,chef提醒要盡快食,因為紫菜好快會淋架,好脆身呀真係😍

時令水果🍈,日本蜜瓜,哇,又甜又juice,
Chef可以食多舊嗎,我未試真呀😆😂

地址:菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐️
價錢⭐⭐⭐⭐