2024-10-05 154 瀏覽
去完大阪都唔夠喉,好多想食嘅都未食到。聽朋友講元朗有間高質日本串燒刺身店可以延續我嘅日本美食胃口📌深海池魚王薄切刺身🐟池魚王肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,新鮮得泥充滿魚香,魚油齒頰留香📌招牌臘味竹筒飯🍚主角係成隻臘鴨髀同半條臘腸,啲飯索曬竹筒嘅香味同埋臘肉方面嘅精華,別有一番風味📌海鮮盛🦪🦪🦐有3款海鮮,有扇貝+蠔+大蝦用料上乘新鮮,鮮甜可口📌原條燒茄子🍆大量蒜蓉同茄子混為一體燒至滑溜嘅茄子,燒咗味道更香燒物必點之一📌芝士蟹籽玉子燒🧀🦀🥚香濃蛋香味,仲有最愛嘅芝士同蟹籽喺上面大人同小朋友都鍾意📌燒汁日本魷魚筒🇯🇵🦑原隻日本魷魚筒肉質結實彈牙加上好惹味嘅燒汁帶微微焦香同香脆送酒一流📌鹽燒牛舌芯🐮👅牛舌芯肉質爽口軟嫩最適合用泥燒,入口陣陣油香厚切口感更豐盈👄越夜越多人嚟,邊飲酒邊嘆嘢食,不知不覺已經滿曬座,好彩早嚟咋🤭店員收食完嘅餐具都好快手,斟有檸檬嘅水都好勤力,好細心🥰📍第九味元朗建業街61號慶年樓地下2號舖@memories_izakaya#第九味#元朗#高質#日本#串燒#刺身#池魚王#竹筒飯#海鮮#燒茄子#玉子燒#魷魚筒#牛舌芯

📌深海池魚王薄切刺身🐟

📌招牌臘味竹筒飯🍚

📌海鮮盛🦪🦪🦐
有3款海鮮,有扇貝+蠔+大蝦
用料上乘新鮮,鮮甜可口

📌原條燒茄子🍆
大量蒜蓉同茄子混為一體
燒至滑溜嘅茄子,燒咗味道更香
燒物必點之一

📌芝士蟹籽玉子燒🧀🦀🥚
香濃蛋香味,仲有最愛嘅芝士同蟹籽喺上面
大人同小朋友都鍾意

📌燒汁日本魷魚筒🇯🇵🦑
原隻日本魷魚筒肉質結實彈牙
加上好惹味嘅燒汁
帶微微焦香同香脆
送酒一流

📌鹽燒牛舌芯🐮👅
牛舌芯肉質爽口軟嫩
最適合用泥燒,入口陣陣油香
厚切口感更豐盈

📍第九味