2023-04-17
喺會展睇完展覽,行咗4個鐘勁攰,想搵個好地方慰勞吓自己,搵到好多好評嘅幸屋拉麵。入門口姐姐問我要凍水定熱水,養生me揀熱水。然後上咗杯熱水同茶包,都幾有趣。姐姐巡例介紹咗個好多嘢食嘅一人套餐,亦都好心提醒我份量幾多,覺得食得哂可以揀呢個餐。而我想食得豐富啲所以接受咗。一人套餐自選咗一份餃子、沙律、一碗拉麵、自選兩串串燒同1飲品。卒先上菜有和風餃子好靚好脆的脆皮餃子好味,應該係出面交貨嗰啲業務用餃子,全個餐最好味。再來有軟殼蟹沙律呢個都唔差,新鮮炸起好脆,淋埋個黑醋汁酸酸地幾清新開胃,果然姐姐講得啱,食到呢度feel到4分飽。串燒牛舌、串燒雞皮牛舌都還好,爽爽地食得過。雞皮就唔算有油抑味,但食落有小小林,應該係好難做得好嘅料理,所以唔緊要啦。黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵黎到重頭戲:主食-拉麵。見評價都話拉麵湯底好用心淆,立即飲啖湯啦。係好黑蒜好足料嘅顏色。。。確實都係嘅,感覺係用心煲、係無味精嘅烏雞淮山老火湯。淨飲湯底都幾好飲,前提係如果我喺中式食店依家個湯感覺係,屋企煲落湯,飲唔哂攞黎送麵嘅感覺、仲要係送拉麵,感覺有那裡怪怪的。豚骨有兩款:一塊薄切淡味cha燒,質感較硬;一件厚切豚肉,肉與脂肪
入門口姐姐問我要凍水定熱水,養生me揀熱水。然後上咗杯熱水同茶包,都幾有趣。 姐姐巡例介紹咗個好多嘢食嘅一人套餐,亦都好心提醒我份量幾多,覺得食得哂可以揀呢個餐。而我想食得豐富啲所以接受咗。
卒先上菜有和風餃子
好靚好脆的脆皮
餃子好味,應該係出面交貨嗰啲業務用餃子,全個餐最好味。
再來有軟殼蟹沙律
串燒牛舌、串燒雞皮
黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵
豚骨有兩款:一塊薄切淡味cha燒,質感較硬;一件厚切豚肉,肉與脂肪均稱,味道相對濃一點。整體都是清淡,突然發現有其他調味料可以加!!
我猜那是自家醃製的芽菜,用小罐裝著,味道不錯。另外哪罐拉麵胡椒,簡直是救星!撒上一把,立即有日式拉麵的感覺,將深深的老火煲印象挽回來 一點點。
幸好有點到套餐,不然只有拉麵的話絕對是會給負評。