2020-11-02 278 瀏覽
夜晚冇乜胃口,想搵間口味刺激嘅輕食,就揀咗馬來西亞菜。二人餐唔使諗,有齊兩個主食、一個菜同埋同埋飲品。 先來班蘭咖咉多士,喺蘇媽.蘇媽食過都好味但偏乾,呢度酥脆得黎仲保持方包嘅軟熟,中間夾咗超厚牛油,食嗰時仲一路滴出嚟,但又冇想像中咁邪惡,因為搽咗薄薄嘅班蘭同埋唔知點調味,係甜鹹嘅味道,完全唔會膩。海南雞飯好有驚喜,睇食評嘅相完全表現唔出個好味。 雞肉嫩滑有肉汁就唔使講,最正係雞皮底下呈啫喱狀,雞皮有彈性,點埋豉油膏同辣椒醬好惹味,半隻份量唔多夠喉,下次會黎叫全隻雞。 油飯雖然粒粒分明,但略嫌唔多夠味,不過配埋醬汁依然係好完美嘅海南雞飯,未食完已經諗緊下次再嚟。檳城蝦摻摻麵辣度對食開辣嘅我黎講係啱啱好,但唔食得辣真係要叫佢小辣。 鍾意湯底真係好鮮甜,面頭仲有惹味嘅蝦米等香料,炒香嘅肉絲更加係食極都好似冇食過咁,十分足料。 尤其欣賞隻蝦真係好新鮮,花紋令我有少少懷疑係花竹蝦,但成本咁貴又好似冇可能咁,總之好新鮮彈牙抵食。跟餐嘢飲同樣唔頹皮。 三劍俠係黑糖豆漿涼粉,本來預期係黑糖珍珠奶茶之類嘅重口味飲品,估唔到飲落去係清甜嘅豆漿底,成個組合都幾清新。 鹹檸七算係平時成日見到,但呢度都好高質
夜晚冇乜胃口,想搵間口味刺激嘅輕食,就揀咗馬來西亞菜。

跟餐嘢飲同樣唔頹皮。 三劍俠係黑糖豆漿涼粉,本來預期係黑糖珍珠奶茶之類嘅重口味飲品,估唔到飲落去係清甜嘅豆漿底,成個組合都幾清新。 鹹檸七算係平時成日見到,但呢度都好高質。 首先除咗陳年咸柑桔之外,佢仲倒咗少少浸鹹檸嘅汁落去,督一督之後十分之夠味好解渴。