2024-12-23
《幕多》醬油蝦🦐濃湯麵 🍜📍尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖呢間店應該都不用多介紹,求其網上 search 一下,都大把網民,大把 Youtuber 介紹過。我都唔係第一次食,不過之前冇寫食評,今次補返。以下係食評:香味 (4/5)個蝦🦐湯本身都夠晒香,上碟時,仲會額外响個客面前加蝦油。香味撲鼻,都冇得輸。稍稍可以挑剔一下係,除左蝦味就聞唔到其他味了,少了點層次感。湯 (4/5)就好似個名咁,真係相當濃郁嘅蝦湯,鹹度剛剛好唔會過鹹,creamy,濃稠,好好味。醬油味基本上比個蝦味冚左,只有薄薄嘅醬油味,唔係話好覺。麵條 (3/5)我就麻麻地鍾意。中細直麵,個麵煮到偏腍,配埋個相當濃稠嘅湯,口感糊糊地。配料 (5/5)呢個價格,配三隻中size嘅鮮蝦,又新鮮,肉又結實,仲要剝埋蝦殻,近乎係完美。基於人貪得無厭嘅心態,我會諗,如果多塊豬叉燒就真係完美喇,不過因為呢碗係蝦拉麵,我就諗吓算了,冇因為咁扣分。另外加左 $38 追加左醬油蠔,有兩隻,新鮮,肉嫩,鮮甜,又係近乎完美。整體 - 值得推薦 👍👍👍👍 基本上,無論你對拉麵要求有幾高,如果你食過呢碗麵,我相信你都會相當滿意。
📍尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖
以下係食評:
香味 (4/5)
湯 (4/5)
麵條 (3/5)
配料 (5/5)
整體 - 值得推薦 👍👍👍👍