2021-06-14 609 瀏覽
兒時回憶【足料粢飯】以前細個媽媽會成日帶𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗去食大丸後面嘅利苑食粥、丹麥餅店食蝦多士(依家已經冇得賣啦)、榮記食麵……魚蛋減牛腩河又要食另一間…..但每日朝早就一定會食 #上海香港麵家 嘅 🌯#粢飯 + #咸豆漿🥛做早餐..有時又會食蔥油餅、鍋貼、小籠包…. 直到讀中學都經常食….好難得今日一早肥仔又肯陪食,所以好開心🥳🌯 #粢飯 $25即叫即整嘅 #鹹粢飯 大大條油炸鬼、鹹菜莆再加埋肉鬆,食到尾都仲有料….‼️勁足料‼️中意食甜嘅又可以食 #甜粢飯 ,唔係度度都有得食架😜 細個$10蚊件…依家 $25但都可以夠飽成日,絕對抵食‼️外賣粢飯建議唔樂剪成條食⚠️.🥠 #小籠包 $351籠5個!傳統小籠包,爆汁、個皮自己揸會覺得厚dd,但勝在唔會食緊粉皮,肉汁鮮嫩搭救!$35蚊3粒,勝價比高!但如果追求埋要皮薄餡靚,咁就next.🥛#鹹豆漿 $15識食嘅人一定要食鹹豆漿配鹹粢飯,簡直就perfect match! 鹹豆漿有油炸鬼、鹹菜莆、蝦米🦐、肉鬆、蘿蔔乾!個質地係凝固咗嘅豆漿,食落口好綿滑,似 #豆腐花 咁但又唔係🤔 好得意!正宗上海小店先會做得出好味嘅鹹豆漿!..咁多年冇食,味道依舊,
兒時回憶【足料粢飯】

好難得今日一早肥仔又肯陪食,所以好開心🥳
🌯 #粢飯 $25

🥠 #小籠包 $35
🥛#鹹豆漿 $15

咁多年冇食,味道依舊,人情味濃!希望呢類小店可以繼續承傳,大家經過都不妨一試,再話俾𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗知你又歡唔歡喜😍

🔖 上海香港麵家 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣渣甸街29號地下

📣歡迎各位朋友仔報料#食好西 DM me pls