2024-09-10 503 瀏覽
好鍾意喺佐敦搵嘢食,因為食品種類繁多、有特色、而且性價比較高。今日經過一間「夏銘記麵家」,見到食客叫咗碟大大條嘅魚片吸引住,決定入去試吓。鮮炸黃金魚片(一條)一條足足有半尺長嘅黃金魚片十分吸睛,一上碟就聞到陣陣魚香味,外層鬆脆,內裏鬆軟,魚肉味鮮甜濃郁,感覺好似食咗好多條魚,呢個必食。淨食魚蛋食咗個魚片之後,決定試埋個魚蛋,果然冇令我失望。魚蛋質感比魚片較彈牙,魚肉嘅密度好高,用料十足。蔥花鵝腸撈麵除咗主打魚蛋之外,仲有我最鍾意嘅鵝腸,鵝腸份量不少,而且幾大條,食落爽脆,味道甘甜,清洗得非常乾淨。餐廳奉上秘製醬汁,醬汁掛上鵝腸上,真係食唔停口。撈麵還跟上一碗蔥花魚湯,味道鮮甜,有別於其他餐廳。水餃米粉(加紫菜)可以用皮薄餡靚嚟形容,豬肉和蝦嘅比例適中,蝦肉夠彈牙,配上木耳,味道夠正中。

鮮炸黃金魚片(一條)

淨食魚蛋

蔥花鵝腸撈麵

水餃米粉(加紫菜)
可以用皮薄餡靚嚟形容,豬肉和蝦嘅比例適中
,蝦肉夠彈牙,配上木耳,味道夠正中。