2022-09-02 166 瀏覽
呢間日式小店已經食過幾次,一直都係喺尖沙咀嗰間食,估唔到荃灣都有分店,上星期襯去荃灣順便幫襯埋☺️ 感覺性價比再比尖沙咀嗰間高啲😎 有好嘢當然要同大家分享吓啦🫶🏻呢個沙律係我去親都會嗌嘅菜式,因為佢性價比真係太高啦🤟🏻 除咗普通沙律菜之外,入面仲有勁多料,有各式各樣唔同嘅刺身,仲要比我發現佢啲用料升級咗🤣 以前會鋪蟹子喺面,而家係用三文魚子☺️ 而個蕃茄食落好鮮甜,連我平時唔鍾意食蕃茄都覺得好食😳呢個係店長推介我哋嘅炸物,亦係我第一次喺餐廳食嘅菜式😮 望住佢哋原隻奉上,都有少少於心不忍🥹 但不得不提真係幾好味😬 簡單灑上鹽嚟調味,炸得好脆身,好滋味!呢個真係海膽迷必食嘅菜式!成個飯由差唔多成板海膽同埋吞拿魚蓉組成,啲海膽多到就嚟滿瀉🤩 而且食落好鮮甜,一啲腥味都無,撈埋啲吞拿魚蓉一齊包紫菜食,超滿足😍 十分推介比鍾意食海膽嘅朋友仔!另外我哋嗌咗個定食都幾抵食,6舊壽司配3款刺身,仲跟埋中華沙律同湯添😗 刺身有三文魚、八爪魚同埋生蝦,三文魚夠哂肥美;而壽司就有深海池魚、金目鯛、帶子、海膽、蟹棒同火炙蝶魚邊!我最鍾意係佢嘅火炙蝶魚邊,食落入口即溶,啲魚油咇哂出嚟😋平時唔鍾意食熟蠔嘅我都覺得佢呢

鮨一沙律

炸澤蟹

千層海膽飯(細)

六貫目配三色刺身定食

辣酒煮廣島蠔
平時唔鍾意食熟蠔嘅我都覺得佢呢道菜式幾唔錯!首先,啲蠔真係幾大隻幾creamy,加上佢個辣湯又辟走咗本身蠔嘅嗰陣味,非常易入口😋 配埋佢啲煮到腍哂嘅蘿蔔,食起上嚟好暖笠笠,冬天食應該仲正🤩

蒲燒鰻魚茶漬飯
之前已經有朋友推介過呢個茶漬飯,跟就一於試埋😆 鰻魚燒得好香脆,食落都幾肥美,好好味,而佢個茶漬飯食落真係帶有茶嘅清香味,同香口嘅鰻魚好夾🙌🏻

鹽燒活白鱔串
最後,我哋以肥美嘅燒白鱔作終結✨ 白鱔厚身大大舊,外皮燒得勁脆,但內裡竟然好嫩滑,加上鹽簡單調味,完全食得出鱔嘅鮮味!🤩 不過要注意,白鱔都係多骨,要小心進食😗

總括而言,呢間日式黃店真係好推薦大家去試,性價高超高,$200唔使都可以食咁多海膽真係第一次😆 除咗海膽,其他食物一樣咁高質,鍾意食日本嘢嘅朋友不容錯過🤟🏻

鮨一沙律
炸澤蟹
千層海膽飯(細)
六貫目配三色刺身定食
辣酒煮廣島蠔