2024-06-03
食Omakase最重要係食材新鮮,早前去了間位於銅鑼灣 重房,不但食材高質,價錢仲超抵食lunch set$598位前菜🔸️醃製菠菜冷盤 配上三文魚子 清新醒胃🔸️茶碗蒸 口感香滑刺身🔸️蜜柑鯛師傅加了柚子鮮味更特出🔸️饑煮鮑魚 瑩光魷魚師傅建議先吃火炙過瑩光魷魚,配上芝麻,一口咬落爆汁超新鮮浸了2日饑煮鮑魚很入味,又爽又彈牙🔸️時令生蠔華連來自小長井🦪生蠔非常飽滿🦪面上加了自家製醋喱哩😋滑嘟嘟一口吃🤤超级鮮甜一試難忘🔸️腦天吞拿魚頭頂,比較不是經常有,火焰加入日本葱,帶有少少甜味熱食🔸️西經燒銀鱈魚哩個係師傅自家醃製,個醬汁甜甜地,魚肉吸收醬汁很惹味,不需配旁邊沾上七味粉既沙律醬 都已經好好味壽司6件🔸️深海池魚🔸️赤身🔸️碟魚🔸️鯖花魚🔸️黑睦🔸️北海道馬糞海膽壽司我就比好高分🍣因為師傅製作每件壽司都很用心;按不同食材烹調不同嘅調味黑睦配上柚子胡椒北海道馬糞海膽配沖繩鹽醬油漬赤身;灑上柚子皮乜很清新用簡單配料都可以令到每件壽司味道提升👍🔸️昆布湯烏冬昆布湯很清很甜,烏冬幼滑,吃完咁多刺身,吃這個暖胃最適合🔸️蕨餅最後一道甜品,蕨餅口感軟糯,加了沖繩蜜糖😋美味可口香港高質Omakase 又咁抵食Lunch已經少
lunch set$598位
前菜
🔸️醃製菠菜冷盤 配上三文魚子 清新醒胃
🔸️茶碗蒸 口感香滑
刺身
🔸️蜜柑鯛
師傅加了柚子鮮味更特出
🔸️饑煮鮑魚 瑩光魷魚
師傅建議先吃火炙過瑩光魷魚,配上芝麻,一口咬落爆汁超新鮮
浸了2日饑煮鮑魚很入味,又爽又彈牙
🔸️時令生蠔華連來自小長井🦪
🔸️腦天
吞拿魚頭頂,比較不是經常有,火焰加入日本葱,帶有少少甜味
熱食
北海道馬糞海膽配沖繩鹽
醬油漬赤身;灑上柚子皮乜很清新
用簡單配料都可以令到每件壽司味道提升👍
🔸️昆布湯烏冬
昆布湯很清很甜,烏冬幼滑,吃完咁多刺身,吃這個暖胃最適合
🔸️蕨餅
最後一道甜品,蕨餅口感軟糯,加了沖繩蜜糖😋美味可口
香港高質Omakase 又咁抵食Lunch已經少有,會再來幫襯👍