餐廳: 百樂潮州酒家
資訊:

2017-06-25 2106 瀏覽
久違的朋友聚會,對上一聚已經係幾年前了;以前人人帶1,2個小朋友,現在大多數的小朋友都長大了,只有4位還肯出席媽媽們的聚會呢。原本想去自助餐的,不知為何最後改了去百樂飲茶...仔仔是有點不滿,不過有得食,有電話打機,佢都肯出席。因為朋友一早有訂位,所以基本上等都唔駛等,一入就有位坐;唯一唔好係,我地訂12位,佢擺左12位但得10張椅好彩有人遲到,但要坐定左既人起身移椅都係麻煩。點心先上蝦餃同粉粿,蝦餃好得閒,中間重有粒黃色皮包既蝦餃,忽然覺得抵食左,因原本預佢4粒,點知有5粒炸豆腐,炸尤魚鬚,另一個應該係薄餐,豆腐同薄餐都幾好食,但係尤魚鬚就差左少少,淋晒炒飯,好靚既炒飯,上面個蛋皮好似雀巢咁。黎左大半點心,跟住大家都掛住食同傾計冇再影相囉,之後重黎左幾份點心,同叫左幾點甜品。埋單好似18XX左右,只計大人每位202,都唔平,尤其我仔仔唔細要計大人,一個Lunch就冇左400好彩人多,食既款式都多,感覺都唔算太貴,因平時一家三口去飲茶都要4,500蚊囉,依家我同仔仔2個人,但食到咁多款點心,就唔算貴啦。飲茶都係要人多先好飲
好彩有人遲到,但要坐定左既人起身移椅都係麻煩。

蝦餃,粉粿

炸炸炸

炒飯
炒飯,好靚既炒飯,上面個蛋皮好似雀巢咁。
大約上左一半點心
2017-06-25