2009-07-19
19-7-2009朋友又想食壽司, 我就反而想嚟碗魚生丼, 又據聞呢度師傅係湖舟過來的, 呢日的銅記 lunch 嚟試試. 星期日的 lunch hour 原來好少人, 2 人 walk in 坐了最近門口的 4 人檯 叫了蟹肉 + 海膽 + 三文魚籽丼的 set lunch ($185):-前菜係汁煮牛肉: 質地軟腍, 酸酸甜甜, 落了薑香了唔少, 幾好的開始.漬物次次我都放棄, 但 d 蘿白十分清香, 今次忍唔住食晒 三色丼賣相 10 個靚! 蟹肉鮮甜, 三文魚籽鹹鮮十足, 不過海膽就甘而不甜, 特別係將 3 樣嘢拌勻 wasabi 嚟食, 更覺海膽新鮮度麻麻哋, 有少少敗興. d 飯亦唔馬虎, "body temperature" 的, 醋味剛好, 配上好香好啃的 wasabi, 好食. 一碗丼份量都幾大, 食完飽到而家 (6 個鐘後了!), order 時要留意.味噌湯濃而不過鹹, 落了大量菠菜, 多一份清新, 比較常見的昆布更對口味.仲有蒸蛋, 十分香十分鮮甜, 可惜最後先輪到佢, 食時已攤凍唔少了.朋友食「特上壽司定食」($250), 有 10 件手握 + 6
漬物次次我都放棄, 但 d 蘿白十分清香, 今次忍唔住食晒
朋友食「特上壽司定食」($250), 有 10 件手握 + 6 件卷物, 賣相我覺得一般, 不過試了一小啖的中 toro 及一件 mashed 蔥吞拿卷, 係好好食的.
甜品係 homemade 的士多啤梨 panna cotta 及石榴果凍, 賣相及誠意都滿分, 不過就唔多啱食了 -- 石榴果凍的酒味太勁, 配上旁邊好酸的 berry sauce 及奇異果 etc, 味道有點怪; 士多啤梨 panna cotta 一樣太多 berry sauce, 不過夠香士多啤梨味, 奶味亦夠, 至少比果凍好.
環境唔大, 坐得舒服, 但 ventilation 真係麻麻, 我哋已經離廚房 ok 遠了, 油煙仍然幾嚴重, 唔敢想像坐 counter 會點?
連加一約 $200 埋單, 幾滿意, 值得試試的.