2023-10-13 56 瀏覽
最近突然懷念港式大牌檔 即刻搵咗呢間老字號🤩主打避風塘炒辣蟹 同各款海鮮🦀食材喺缸中即撈即煮 睇落好新鮮 好有鑊氣🔥到訪時仲咁啱有4人同行單點大菜牌嘅9折優惠🤑✨️招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹) 一上菜就聞到好香嘅蒜味🧄即叫即炒出晒煙咁 好有鑊氣🔥炒辣蟹都十分惹味🦀蟹殼蟹肉全部都入晒味 食到我地唔停口😋✨️椒鹽特大瀨尿蝦2隻特大瀨尿蝦份量十足🦐大概1.5隻手掌咁長 超誇張😯肉質好鮮嫩 一咬落去肉汁爆晒出嚟💦啖啖肉嘅感覺真係好滿足呢😊✨️椒鹽炒蜆炒蜆肉鮮香惹味☺️椒鹽加上微辛嘅調味帶出蜆肉嘅鮮甜🌊蜆肉好新鮮 洗得乾淨無沙👍而椒鹽同蒜攞嚟撈飯食就啱晒🍚✨️清蒸海斑魚海斑魚肉質偏結實 蒸得鮮嫩 火候啱啱好🔥仲食到淡淡嘅海水味🌊清蒸就更食得出魚肉好新鮮爽彈🐟✨️生滾泥鯭粥粥底好綿好稠澀🥣而泥鯭係原條斬件咁熬 並非魚片咁🐟所以鮮味好出好濃郁😚✨️避風塘粉絲蒸大扇貝每隻扇貝都好似一個拳頭咁大👊肉質好爽彈 新鮮鮮甜☺️粉絲從來都係精髓 吸晒扇貝, 醬油, 香蔥嘅日月精華 好好味😆✨️白灼花螺點咗一個白灼花螺嚟過過口癮🐚當然係食到食材嘅鮮甜💦仲有清新爽脆嘅口感😋當係小食咁 人食極唔停口💓總結:雖說餐廳係老字號大排檔 但環境

✨️招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹)

✨️椒鹽特大瀨尿蝦2隻

✨️椒鹽炒蜆

✨️清蒸海斑魚

✨️生滾泥鯭粥

✨️避風塘粉絲蒸大扇貝

✨️白灼花螺

總結:
雖說餐廳係老字號大排檔 但環境其實好整潔企理😲裝修好新正 枱與枱之間都好闊落🪑食物質素當然新鮮又有鑊氣 無得彈😆無論朋友/家人聚會 定帶遊客朋友嚟食 都十分合適呢😉
2023-10-06