2018-12-01
在大坑好多香港人會知道有好野食,而且在日間大家都會去尋找大坑地道出名的美食,但大家又有冇留意到其實附近有一間優質高質的西餐廳,只要你微微抬高頭就會見到,在大坑銅鑼灣道98號Little Tai Hang 精品酒店1樓「Tipsy Restaurant & Bar」。餐廳雖然是西式,牆壁設計融入香港特色,牆壁上有大坑舞火龍大畫,真係入型入格,座位舒適,同姊妹朋友或情人,傾計談心絕對不錯。近日做緊 Special Oyster Set 都係$148,有4隻生蠔加2杯白酒係智利出品,味爽清香,生蠔不算肥美,但很新鮮夠海水味,配埋清爽型白酒,口腔裡充滿陽光與海灘嘅感覺,好relaxing。Small Plate 前菜我哋叫了 Tuna Tartare With Watermelon and Avocado $138,個口感超趣緻,有3重口感,可稱得上脆。滑。爽甜。點解我咁講,面前的脆脆,中間是半熟吞拿魚,底層是西瓜一片, 一切開時有“ 索”一聲,是西瓜的脆響,將三樣野入口,會先食到脆,之後有濃烈麻油香軟綿綿的吞拿魚,最後是清甜爽香的西瓜,仲有忘記說牛油果醬汁的香滑,整個沙律果真特別,令人驚喜萬
點解我咁講,面前的脆脆,中間是半熟吞拿魚,底層是西瓜一片, 一切開時有“ 索”一聲,是西瓜的脆響,將三樣野入口,會先食到脆,之後有濃烈麻油香軟綿綿的吞拿魚,最後是清甜爽香的西瓜,仲有忘記說牛油果醬汁的香滑,整個沙律果真特別,令人驚喜萬分。
另一驚喜是一隻紅蝦 Blistered Spanish Red Pawn in Sake and Sesame oil $188,紅蝦咁普通有咩新奇,奇就奇在一隻睇似簡單的紅蝦,但味道很非凡。
職員會拎一個紅蝦再用一支有600度的火搶即場燒,你會睇到好似好殘忍,但當你聽到卜卜聲響時,你會心感興奮及期待。
燒好後職員會放在日本米通上,會細心講解一下蝦是用日本清油及麻油醃製,再叫你用力按一下蝦頭, 神奇景象就會出現,蝦頭裡大量湧出蝦膏來很澎湃,而且蝦汁剛好滿佈米通上,份量控制得非常好。
再切開蝦肉, 一羹一羹慢慢放入口,甘香的蝦膏散發在你口腔裡,有少許黏黏的感覺,真係好甘香中帶蝦肉及米通的爽脆,好。好。味呀~
前菜已經食完表現非常良好,終於到主菜Main course 了,應該又會有另一番滋味。
果然沒有令人失望,單睇賣相Sea Urchin Pasta with Flying Fish Roe and Femel Foam$288,簡單可以用藝術品來形容,顏色配搭,造型擺放,值得美,已經大飽眼福,味道又如何。嘩~真係好不得了,海膽汁意粉超爽彈牙,味濃香滑,海膽梗係鮮甜啦~仲有配上飛魚子醬帶點點鹹香,好正喎。
最後梗係要食我愛的牛Charcoal Grilled Wagyu M6 Ribeye $388,肉眼扒5成熟,先未食用叉一拮,結實彈手架,肉質超班高質,入口爽彈,肉汁豐盛,油脂分佈均勻,脂肪比較不多,食到要拍掌起舞,呢個肉眼扒會令人天天掛念。
有美食當然一定有特色飲品,今次我嚟飲一杯長江No.7 $62,用長身杯以及加上一片菠蘿配襯,味道有藍柑糖、菠蘿汁、熱情果汁及雪碧,不甜藍柑味偏重,算ok,而另一杯係Cry Baby$78,又會係咩味道呢~是奶味比較重的飲品,愛Yogurt嘅朋友仔一定會喜歡。
另外Tipsy 仲有Free Flow 12-3pm $138及9-12pm $188 一位3小時 house wine,有紅及白酒任飲3小時,同朋友摸下杯底傾下計就啱晒啦。