餐廳: 鮨逸
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-01-24 108 瀏覽
冇左晚市堂食之後都唔記得有幾耐冇食日本菜,特別係廚師發辦,生日當日係平日要返工,所以預早喺周末黎哩間新開嘅鮨店慶生。鮨逸係銅鑼灣一間新開嘅鮨店,走中高檔路線,午餐由$288至$680,由於而家冇晚市堂食,所以午餐其實六點前都有供應,其中廚師發辦套餐有分兩個價錢,分別係十三品刺身/壽司($680)同十一品刺身/壽司($380),定價合理。不過埋單先發現,原來佢地仲有一個廿五品刺身/壽司$1280嘅廚師發辦套餐,除左刺身/壽司多過人,只要點哩個餐,仲有全單八折優惠,如果本身鍾意飲酒嘅朋友,其實都幾抵,但要留意返,哩個套餐係要預早兩日預訂。哩類鮨店座位例牌有分壽司吧檯同普通餐枱,我地當然揀坐吧檯,可以邊食邊睇師傅表演。豉油碟有浮雕,一倒鼓油入去就睇得好清楚。我地點左全十三品嘅廚師發辦套餐($680),包左沙律、茶碗蒸、十三款唔同刺身/壽司、味噌湯、甜品同咖啡,非常豐富。沙律 - 入面有幾款唔同蔬菜,顏色繽紛,醋汁亦落得夠,酸酸地亦開胃。茶碗蒸 - 蒸蛋熱辣辣好嫩滑,入面有蟹柳、豬肉、冬菇同白果,都幾多料。食完沙律同茶碗蒸就到戲玉,開始食十三品唔同嘅刺身/壽司。真蠔 -  從蠔殼釘住大大嘅名牌

豉油碟有浮雕,一倒鼓油入去就睇得好清楚。

沙律

茶碗蒸
食完沙律同茶碗蒸就到戲玉,開始食十三品唔同嘅刺身/壽司

真蠔 -  從蠔殼釘住大大嘅名牌可以知道哩隻真蠔係係岩手縣出產,可以話係品質証明,因為有長長海岸線嘅岩手縣係日本四大國產生蠔嘅來源地之一,佢地嘅生蠔都出名肥大肉厚同海水味重。哩隻真蠔上面加左土佐醋同紫蘇花,土佐醋中和左真蠔嘅海水味,食落唔好好咸但就多左啲醋酸味,同西式食法嘅生蠔好唔同,可以話係完全另一番風味。
真蠔
梅酒($98/杯) - 哩度嘅酒水比居酒屋貴少少,不過以哩類鮨店黎講價錢都算正路,哩隻梅海梅味幾香甜,都幾易入口,最值得一讚係佢地用不鏽鋼冰代替波冰,即使飲到最後梅酒味道都唔會因為融冰而變淡,都叫交足功課。

梅酒
帆立貝 - 帆立貝磯燒過再用紫菜包住食,所以除左鮮味之餘仲多左陣焦香,紫菜冇受潮夠乾爽,所以食落仲脆卜卜。
帆立貝
鰆魚 - 哩隻魚喺鮨店唔算常見,有邊讀邊好容易會令人以為佢係春天嘅季節魚,其實佢地除左夏季產卵後唔係時令之外,其他季節都啱食,其中冬天嘅寒鰆更加係特別肥美,師傅用火槍將魚皮燒過,令魚皮食落脆脆地,就咁加少少芥末提鮮已經好好食。

鰆魚
油甘魚 - 一般人都會覺得魚生越新鮮越好,其實唔一定,好似哩道油甘魚刺身就係熟成左四日,即係用特殊嘅醃製方法延長左保鮮期,但咁樣唔代表唔新鮮,反而會令魚味更加香濃好食,哩件油魚刺身肉質有啲爽口,魚油甘香得黎唔會太膩。
油甘魚
活赤貝 - 赤貼食落好爽口好鮮甜,就咁食已經好好食。

活赤貝
真鯛壽司- 食廚師發辦真係令我見識多左好多唔同嘅日本刺身,唔係下下淨識海膽拖羅,好似有魚之王樣美名嘅真鯛平時壽司店都唔常見,就算見倒你都未必會點黎食,不過其實佢係日本係過年過節必食嘅佳餚,日本人探病或者祝賀都好鍾意送真鯛,因為佢肉質細嫩,油脂甘甜,師傅仲喺上面掃左少少柚子令鮮味更突出。有一流嘅魚生都要有好味嘅壽司飯配合,哩度嘅壽司飯握得夠實之餘,Q度亦啱啱好,同上面嘅魚生完美配合。

真鯛壽司
間八魚腩壽司 - 間八係日本頂級壽司食材三甲之一,佢同油甘魚其實係同一種魚,只係哩種魚成長周期有三年咁耐,唔同階段都有唔同名,魚身要超過兩米長嘅鰤魚先會叫間八,而平時成日食倒嘅油甘魚只有15至50cm長,可以想像間八嘅成長期要幾耐同幾珍貴。除左體形大同珍貴之外,間八肉質肥嫩,魚脂亦特別豐富,而魚腩又係成條間八最肥美嘅部份,師傅喺上面加左少少柚子,食落多左陣柚子清香味。
間八魚腩壽司
深海池魚壽司 - 深海池魚唔算罕見,中價位嘅壽司店都唔難食得倒,不過上面放黑松露就第一次見。深海池魚肉質比較爽脆,油份適中,黑松露香味非常突出,但又唔會遮左深海池魚嘅魚味,估唔到又幾夾。
深海池魚壽司
鬚長蝦壽司 - 平時食牡丹蝦就食得多,鬚長蝦係第一次食,雖然佢冇牡丹蝦咁矜貴,但師傅將鬚長蝦醃漬左,上面再鋪上昆布同鬚長蝦嘅蝦膏,鮮味其實唔差得過牡丹蝦幾多,食落都好爽口。
鬚長蝦壽司
銀鱈魚壽司 - 平時食日本野唔難見倒有西京燒銀鱈魚定食,但用銀鱈魚黎做壽司就比較少見,師傅話只有刺身級嘅銀鱈魚先可以用黎做刺身/壽司,食落比熟食嘅銀鱈魚爽口結實。
銀鱈魚壽司
中拖羅壽司 - 好多人都對大拖羅趨之若騖,但我自己其實鍾意中拖羅多啲,因為中拖羅油脂味冇大拖羅咁重,唔會食到成口油,但魚味又濃啲,加上冇筋,口感非常軟滑。
中拖羅壽司
海膽杯 - 海膽用左北海道嘅馬糞海膽,基本上冇得輸,非常鮮甜入口涼涼地,不過相比其他鮨店,份量比較細杯,但以哩個價錢都冇投訴。
海膽杯
蔥吞拿魚手卷 - 蔥吞拿魚平均分佈喺成條手卷入面,每一啖都食倒,口感軟滑油份適中,紫菜亦乾爽脆口,手卷半身冇落調味,食時要按自己喜好蘸豉油。
蔥吞拿魚手卷
味噌湯 - 熱辣辣唔會過咸,裡面啲豆腐好滑。
味噌湯
柚子雪葩夾餅 - 廚師發辦好多時用雪葩做甜品,鮨逸個雪葩就多左兩塊餅夾住,柚子雪葩酸酸地好清新,餅乾係有啲似威化餅口感,一齊食又幾match。
柚子雪葩夾餅
咖啡 - 最後以一杯咖啡作結,咖啡香得黎唔會太苦,就算平時唔好咖啡嘅我都接受倒。
咖啡

總結,廚師發辦套餐比晚市平一半,但質素一樣咁高,刺身/壽司款式有啲係出面比較少見,配搭亦有新意,睇得出有花過心思,如果本身鍾意食刺身/壽司又或會飲酒的,強烈建議點$1280的套餐,雖然價錢貴左一倍,但有全單八折,除返都唔係爭好遠。
沙律
茶碗蒸