🩵 Bottle and Steak @thebottleandsteak | 灣仔前幾日見到呢間餐廳做緊試業,做緊$98一個lunch,決定試一試佢我地叫左一份牛扒,一份油封鴨髀;加左一杯 house beer!一邊等一邊滿心期待,呢個時勢有$98一個lunch究竟會係咩質素呢?唔知會唔會係我大驚小怪,但我食港式扒房都要$120,$98真係好高興。一黎到,我地見到好大份:一份沙律菜、一份粗薯條、一份意式白麵包,再一份肉~ 本身我會覺得個麵包有啲多,但見到麵包熱辣辣,香草香清新,反而覺得好夾!講番件牛扒,牛扒比較細塊,但切開有肉汁,粉紅色,medium rare,煎得好好!兩邊有燒烤香,感覺個爐夠火候,封好肉汁,胡椒入味,好食!鴨髀本身以為比較乾身,但點知拆開少少,感覺成塊髀都好入味,偏咸,肉質剛好,夾麵包真係好好食!兩個餐佢亦配左一個gravy 醬,同肉都好夾~我地一邊食依然係一邊驚嘆點解做到呢個價錢~佢一至五晚餐仲有個任食牛扒嘅menu,好想試!餐廳嘅啤酒款式同酒款都好多,雪櫃好多野款imported beer,可以慢慢揀~ tap方面,我地去到有佢嘅house beer同 bla

餐廳嘅啤酒款式同酒款都好多,雪櫃好多野款imported beer,可以慢慢揀~ tap方面,我地去到有佢嘅house beer同 black kite,幾好~

店面就似快餐店,但好舒服~二樓有環迴立體聲嘅喇叭,有feel嘅!

佢除了灣仔之外仲有西環店,唔知有幾出名,但幾有趣,同大家推介下!

THE BOTTLE & STEAK
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS06bOD00~uZ5MGAA
地址: 灣仔廈門街29號廈門樓地舖
電話: 52419896
===================== #灣仔 #廈門街 #牛扒 #午餐 #灣仔美食 #灣仔午餐推介 #啤酒 #啤啤 #hkfood #wanchaifood #hkgirl #hkig #foodie #hkfoodie #hksteak