2024-06-13
回娘家食飯,揀咗附近最有風味的阿三大排檔,坐得舒舒服服有冷氣又乾淨,價錢好抵食,小炒有鑊氣。蜜餞鱔球首先上檯是招牌手工菜,阿姐都話正。蜜餞鱔球,脆炸鱔球外層炸至金黃色,口感非常酥脆。鱔球新鮮,肉質彈滑,最緊要係冇骨無腥味。 軟嫩惹味配上秘製醬料,口感層次分明,滿足豐富。稱得上是招牌菜式,充滿大牌檔特色,香港獨有的飲食文化。川椒回鍋肉再來是啊你試吓呢?,大埔相對少川菜店,呢碟川椒回鍋肉就係我至愛之一。辣味醬汁超級滋味,炒椰菜配搭豬腩片,入口食到少少麻辣味,豬腩片增加香味,吸收哂醬汁,可以送到一碗飯,值得一讚!泡椒魚皮當然食埋涼伴小食,幾款中我們點咗泡椒魚皮,辣度都幾有勁!中辣口感夠爽脆,而個秘製醬汁係辣中帶酸,幾惹味,夏天食好開胃。燒乳鴿接著是燒乳鴿,肉質鮮嫩,可口多汁,灑上少許鹽調味配搭恰到好處。新鮮的燒乳鴿,最緊要夠熱,外皮脆口,是街坊必點菜式。日豚五花腩串最後飲啤酒食串燒,其中之一係日豚五花腩串,未食已聞到香味。先食腩肉,都有相當厚度,入口彈牙,肉味鮮甜。燒一口牛串嫩滑無筋,香辣脆口,無得輸。
蜜餞鱔球
首先上檯是招牌手工菜,阿姐都話正。蜜餞鱔球,脆炸鱔球外層炸至金黃色,口感非常酥脆。鱔球新鮮,肉質彈滑,最緊要係冇骨無腥味。 軟嫩惹味配上秘製醬料,口感層次分明,滿足豐富。稱得上是招牌菜式,充滿大牌檔特色,香港獨有的飲食文化。 川椒回鍋肉
再來是啊你試吓呢?,大埔相對少川菜店,呢碟川椒回鍋肉就係我至愛之一。辣味醬汁超級滋味,炒椰菜配搭豬腩片,入口食到少少麻辣味,豬腩片增加香味,吸收哂醬汁,可以送到一碗飯,值得一讚! 泡椒魚皮
當然食埋涼伴小食,幾款中我們點咗泡椒魚皮,辣度都幾有勁!中辣口感夠爽脆,而個秘製醬汁係辣中帶酸,幾惹味,夏天食好開胃。 燒乳鴿
接著是燒乳鴿,肉質鮮嫩,可口多汁,灑上少許鹽調味配搭恰到好處。新鮮的燒乳鴿,最緊要夠熱,外皮脆口,是街坊必點菜式。 日豚五花腩串
最後飲啤酒食串燒,其中之一係日豚五花腩串,未食已聞到香味。先食腩肉,都有相當厚度,入口彈牙,肉味鮮甜。 燒一口牛串
嫩滑無筋,香辣脆口,無得輸。