2023-05-23 86 瀏覽
喜記於1997年灣仔謝斐道租地鋪開設總店,其後分別於銅鑼灣開設兩間分店,店內環境古色古香,乾淨整潔。 喜記發揚避風塘美食,其中正宗避風塘炒辣蟹,椒鹽九肚魚是喜記的招牌美食。🤤招牌避風塘炒辣蟹2隻特大蟹我地5人同行,特登過來食招牌菜🤩🤩✌🏻蟹蓋有唔少膏,蟹肉鮮甜,加上避風塘炒法,令味道更有層次,非常惹味。肉蟹上面有大量炒蒜,炒到乾身,鹹香十足,非常脆口。🤤椒鹽特大瀨尿蝦瀨尿蝦是出奇的巨大與好味,超級爆香,蝦肉好fresh,好爽口,好彈牙!🔥🤤椒鹽九肚魚椒鹽味香,又唔會過重,搶咗九肚魚嘅味。熱辣辣夠曬香口,脆漿唔厚好好食,同時炸到連骨都可以食埋,入面白色魚肉真係好有魚香味道。🤤蒜蓉粉絲蒸聖子皇新鮮又大隻嘅蟶子王,用蒜蓉清蒸就就好味,靠蒜蓉嘅香味就可以帶出蟶子嘅鮮甜味喇!索晒蒜蓉同蟶子精華嘅粉絲,絕對係一大亮點。🤤豉椒炒蜆低卡路里之餘更加鮮甜惹味,快熟簡單,非常易整。🤤避風塘炒牛河平時食乾炒牛河就食得多,避風塘炒牛河都真係第一次食,味道非常特別。
🤤招牌避風塘炒辣蟹2隻特大蟹
🤤椒鹽特大瀨尿蝦
🤤椒鹽九肚魚
🤤蒜蓉粉絲蒸聖子皇
🤤豉椒炒蜆
低卡路里之餘更加鮮甜惹味,快熟簡單,非常易整。
🤤避風塘炒牛河