2024-02-03 1131 瀏覽
今次攞起碗筷嘅目標,係深入探索一間傳統嘅上海菜館。首先入口嘅酸辣湯,滿滿嘅料同埋啱啱好嘅酸辣比例,攪拌出一股過癮味道,飲一啖滋味即刻喺口腔爆發啊!啲蝦仁撈起嚟,咬落去係脆口嘅,豆腐又滑溜溜嘅,整體食感得嚟又唔會太稠濁,啱晒來熱天炒作降降火。接住有份脆皮素鵝舌頭都要讚「正」!腐皮外層夠韌勁,蔬菜內餡食完後心思思嘅,啱晒追求健康嘅班友。換轉紅油抄手,啱啱好嘅蒜香味拎起個氣氛,抄手皮嘅彈性又唔錯,啲餡料嘅豬肉夠香夠潤,但個人覺得,如果醬汁再濃郁啲就完美啦!當然,唔可以錯過嘅經典四川擔擔麵嚟閉幕。面條掛汁力度好,喺濃濃嘅花生味湯汁中浸泡,每條面條都是香味四溢,咁鮮美嘅滋味,食落只係一個字—正!整體嚟講,食物味道係實在嘅好,質素穩健,再加上滿滿嘅地道氛圍,真係至抵享受!下次有機會,一定拎埋班友再嚟大快朵頤一番!🥟🍜🍲