2024-08-15
今日黎到位於天后既一間港式火鍋小店,呢間火鍋店座落位置唔明顯,我地比較早黎,6:00黎時無乜人,估緊會唔會中伏(上OP睇好多好評),但原來7:00過後就開始多人,仲full House Tim!今次就叫左佢地新推既一款湯底——冬瓜瑤柱鮑魚雞煲,呢款湯底超級推薦!打去book位時店員極力推介,話湯底用咗40隻鮑魚淆出味🫢要早一日預訂,誠意十足。一打開煲湯就見到一大個冬瓜圈,中間有四隻肥美既五頭大鮑魚,周圍仲有好多瑤柱絲同雞肉,雞可揀半隻定一隻,我地兩個人半隻就夠。一滾起店員就叫我地先嚐「頭啖湯」,一飲入口就滿口鮑魚鮮甜味,仲要啖啖都食到瑤柱絲,配埋冬瓜既清甜同濃郁既雞味🐔,簡直飲唔停。鮑魚咬落好彈牙嫩滑,就算煲咗好耐都一啲唔硬👍因為兩個人,店員話齋叫個湯都有好多料食,所以我地就額外訂咗d海鮮(大多數海鮮類都需要提前預訂,保證新鮮)我地叫左南非鮑魚、特大蟶子、黑花甲同元貝,每樣海鮮都好新鮮!特別推介黑花甲同蟶子,好厚肉同鮮甜,配呢個湯底好夾。兩個人食完之後岩岩夠哂飽,只係食湯料都已經飽左一大半!除咗海鮮,餐廳仲有其他大路火鍋配料,亦有是日精選或較特別食材,價錢都算優惠。呢間火鍋小店出奇地好
兩個人食完之後岩岩夠哂飽,只係食湯料都已經飽左一大半!
呢間火鍋小店出奇地好食,只係個湯底都贏左,真心推介!