2022-11-13 1351 瀏覽
#joyfood_尖沙咀Xuân Modern Vietnamese (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2307A號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━趁住有海港城coupon 又想體驗下異國風情 咁就嚟Xuân呢間越南餐廳試下啦!餐廳裝修得都幾有情調 氣氛偏寧靜舒適 幾適合聚會架😆 不過今次體驗就係有驚喜有驚嚇🫣━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🦐 Xuân Shrimp Ceviche 越式虎蝦刺身 $128 +10% (圖2)▶︎ 分量頗大!應該有十幾二十隻蝦 我地三個人都好夠分👍🏻 ▶︎ 虎蝦味道不錯 好鮮甜 肉質厚實但偏軟糯 少咗彈牙嘅口感🧐▶︎ 好鐘意個汁!係自家調製嘅醬汁 整體酸味最出 其次有啲甜味同香料味 同蝦好夾😋 開胃黎講一流好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🌯 Cha Gio Crispy Spring Rolls 越式蟹肉石斑春卷 $128 +10% (圖3)▶︎ 蟹肉味同石斑味都唔重 不過我覺得淡淡嘅海鮮味加上入面嘅蔬菜好夾💫▶︎雖然係炸春卷 但係呢個意外地唔係好油膩 可
#joyfood_尖沙咀
Xuân Modern Vietnamese (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2307A號舖
▶︎ 分量頗大!應該有十幾二十隻蝦 我地三個人都好夠分👍🏻
好味指數:●●●●○
越式虎蝦刺身

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
▶︎雖然係炸春卷 但係呢個意外地唔係好油膩 可能係因為春卷皮夠薄同酥脆😍
好味指數:●●●●◐
越式蟹肉石斑春卷

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥞 Banh Khot Mini Pancake 椰香海膽煎軟餅 $168 +10% (圖4)
▶︎ 四個圓圓嘅餅 黃色🟨同白色⬜️嘅配搭好好睇!餅上面有海膽 半熟鵪鶉蛋 椰奶同蔥油 隔離仲有啲菜作陪襯✨
▶︎ 同我想象中嘅味道好唔同 本身以為會係鹹鹹地 脆脆地嘅煎餅 但係佢實際上偏甜嘅 軟軟嘅 雖然海膽鋪係上面 不過入口幾乎食唔到海膽味 淨係得少少creamy嘅口感🤥
▶︎ 不過個人認為食一個試吓就夠啦 食多咗會有啲漏🤏🏻
好味指數:●●●○○
椰香海膽煎軟餅

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍜 Xuân Signature Beef Pho 招牌安格斯牛湯河 $158 +10% (圖1)
▶︎ 入面牛類total三款 有半生熟嘅牛肋骨肉 牛舌 同牛尾 加埋分量都幾足架👌🏻旁邊仲有油條 生芽菜 辣椒醬同蒜片可以自己加入去😙
▶︎ 要將牛肉迅速浸落湯度 但係唔好浸過龍 否則會比較硬身🥲 至於牛舌同牛尾都係煮到淋淋地嗰種 正常發揮
▶︎ 河粉口感正常 同湯一齊鹹度適中 不過齋飲湯就會覺得偏鹹咗啲
好味指數:●●●◐○
招牌安格斯牛湯河

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🦴 Roasted Beef Bone Marrow 烤牛骨髓 $50 +10% (圖5)
▶︎ 其實呢個只係跟河粉加嘅配料 不過特登抽出嚟講就係因為好有驚嚇😱 一開始上到嚟 我地覺得OK呀賣相唔錯 但係之後就真係❓
▶︎ 之前試過牛骨髓加toast 嗰啲牛骨髓suppose應該係軟身 有啲似豆腐嘅 雖然油分大但係入口即化 不過今次呢個我地畢畢吓就覺得唔妥😨 佢有一舊係完全硬嘅 好似將一塊butter塞咗落口 我地嘗試將佢擺落湯度都係救唔到🤨
▶︎ 我地問店員究竟應該點食 好似都冇人答我地😅 最後叫佢加熱多次 好似好咗啲 不過最尾都係食兩啖就放棄咗🤢
▶︎ 奉勸大家唔好因為係招牌就叫 嗌之前要做好心理準備🤥
好味指數:○○○○○
烤牛骨髓

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月尾(夜晚)
今餐快樂指數😋: ⑤⓪/①⓪⓪ (sorry牛骨髓真係嚇親我)
性價比: 🌕🌕🌕🌑🌑 (前提係有coupon)
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔅🔅
再訪意願: ❤️❤️❤️🤍🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒👉🏻: 呢度晚市冇限時,大家記住提早訂位啦😙
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀 #Xuân
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#越南餐廳 #越南菜 #生蝦刺身 #牛骨髓 #越南河粉
越式虎蝦刺身