2014-03-30 438 瀏覽
時間係星期三既夜晚七點幾, 平日既屯門呢個時間冇乜人, 商場各個食肆都唔洗點等位, 鐘意食上海菜既我自然又揀番上海菜。今次就揀左平時要等位等好耐既上海婆婆, 睇下係咪真係咁值得食!黃金四季豆香脆可口, 每一條四季豆都沾上咸蛋黃, 好食, 但好熱氣, 生飛滋既朋友唔好食啦XD黃金炒飯 用上咸蛋黃炒飯, 飯粒尚算乾身, 但 唔係炒到粒粒均勻分明, 有啲飯痴住左, 同埋配料不足, 淨係食到咸蛋黃, 有啲寡黑醋排骨上枱見到菠羅已經心知不妙, 上海菜既黑醋排骨係唔會落菠羅, 師傅畫蛇添足搞到變左廣東菜咕嚕排骨, 仲有顏色唔對版, 應該更加黑先岩, 完全唔係上海菜濃油赤醬應有既特色婆婆擔擔面湯底尚可, 但唔夠熱, 麵條淋左啲...

黃金炒飯
黃金炒飯

黑醋排骨
黑醋排骨
上枱見到菠羅已經心知不妙
擔擔面
婆婆擔擔面
湯底尚可, 但唔夠熱, 麵條淋左啲...

題外話/補充資料: 1. 今次冇試點心, 下次或者會比機會試多次 2. 新派菜式味道可以, 但傳統上海菜式功架有待提升, 特別係擔擔面同黑醋排骨可以做得更好 3. 咁既價錢屯門區偏貴 4. 同區有翡X 替代
2014-03-05