2021-03-31 48 瀏覽
.放假第一天, 當然要去尋探咖啡新新店,今次來到北角Numerous Cup.coffee 店門🚪灰色主調設計富型格。望下餐牌,咖啡選擇算多,而且有咖啡豆買添。*手沖咖啡*我點了手沖咖啡,想直接地品嘗咖啡豆原有的風味!咖啡師介紹了由日本攞奬嘅咖啡店(Mel Coffee Roaster) 烘焙嘅Kenya 肯亞豆。先聞一聞👃🏻,充满著梨子果香既香氣!再飲一啖👅,酸甜度恰到好處,口感清爽!再配一口暧暧嘅香蕉蛋糕,感覺係perfect match!*1+1 Combo Espresso + Piccolo Set*朋友點了Combo Set,揀左Guatemala危地馬拉單品豆,也是由Mel Coffee Roasters烘焙的。一次過用兩種飲法去享受呢款豆!Espresso濃縮咖啡:Crema帶有光澤,豆味濃郁強烈,有著柑橘果香和香料嘅香氣,after taste 有點辛辣感,回甘餘韻良久不散。Piccolo Latte迷你牛奶咖啡 : 朋友話呢杯Piccolo入口順滑,溫度剛好。牛奶嘅甜有少少中和左個辛辣嘅after taste,咖啡豆嘅酸味、甜味和澀味更加平衡,餘韻依然突出!由

*手沖咖啡*

Espresso濃縮咖啡:

Piccolo Latte迷你牛奶咖啡 :

由於Piccolo Latte 嘅牛奶比例只有Caffe Latte的一半,奶少更能突出咖啡豆的原味。如果嫌Caffe Latte太多奶,但又不太喜歡甘澀的Espresso的話,Piccolo係不錯之選!