『茶記研究所』所供應嘅午餐美食定食十分驚艷。今日就同老公再嚟油塘體驗我哋嘅港式午餐set。平日好少有機會可以同老公一齊食到lunch,因為各有各工作忙,但今日大家都放假休息,所以就可以一齊食lunch囉。呢度嘅白咖喱豬扒飯處理得恰到好處,肉質彈牙又多汁,配合上一層濃厚嘅白咖喱汁,吸收咗豬扒嘅風味,每一口都帶出滿滿嘅滿足感,豬扒與咖喱完美配合。白咖哩比起其他咖哩冇咁辣,但係個口感會比較厚身,同埋多咗一份奶香味,豬扒係炸到好香口,呢個可以話係比100分,同埋個咖哩汁係真心送飯一流嘅神器!再加上剛剛好嘅冷凍檸檬蜜糖咖啡,咖啡香與檸檬酸的完美搭配,更能喚醒人的精神,香醇可口,咖啡味道濃郁而不膩口,口感滑潤,令人回味無窮!呢到嘅食物種類同埋飲品都好新穎,如果下次同班friend過嚟一齊試,佢哋都一定會好鍾意。其實食茶餐廳都唔一定係麻甩嘅,都可以好有class:)