2023-03-25 101 瀏覽
去完大阪都無時間食到串揚料理!🤦🏼‍♀️知道呢間來自東京惠比壽的日本串揚料理名店「串亭Kushitei」係尖沙咀開設首間海外分店,一定要搶先試試😍食串揚料理最緊要係咩? 🤔 當然係油啦! 串亭採用新鮮的葵花籽油即炸,氣味清淡,油膩感降低,不影響食材的味道。我食完十二道串揚都唔覺得油膩,絕對啱晒細食或者要keep fit的女仕們💕串揚Omakase都係第一次食,餐廳以季節性食材精心製作串揚,如果坐在吧檯,更可親眼見證日籍師傅的精湛廚藝,跟師傅直接交流啊🤩🎌十二道串揚廚師發辦料理 $698 🐟🥒🥗前菜三種三款前菜包括魚生刺身、翠玉瓜和明太子薯仔沙律。刺身清爽鮮甜,翠玉瓜清爽,明太子薯仔沙律少少辣,作為前菜一流! 串揚可搭配多款秘製蘸醬! 醬汁有5款,不同食物配不同醬汁,順序是秘製醬汁配肉類、Honey Mustard 配海鮮、 鰹魚汁配魚或貝殼類 、海藻鹽和青柑桔。🍢炸和牛西冷配黑松露醬串 / 炸天使蝦串和牛炸完仍然入口即溶,肉味香濃,黑松露醬更能突出紅肉鮮味。天使蝦好大隻,肉質新鮮彈牙,啖啖肉超好味!🍢芝麻拌鯖魚串 / 炸三元豬柳串鯖魚魚油豐富,食落油脂感重,芝麻香氣四溢!豬柳完全唔鞋口,
去完大阪都無時間食到串揚料理!🤦🏼‍♀️

🎌十二道串揚廚師發辦料理 $698

🐟🥒🥗前菜三種

🍢炸和牛西冷配黑松露醬串 / 炸天使蝦串

🍢芝麻拌鯖魚串 / 炸三元豬柳串
鯖魚魚油豐富,食落油脂感重,芝麻香氣四溢!
豬柳完全唔鞋口,入口好juicy!

🍢炸三文魚串配三文魚籽 / 炸鯡魚籽昆布串
好吸睛! 三文魚肉質嫩滑,配埋三文魚籽的粒粒脆感和日式蛋黃醬,配搭一流! 鯡魚籽昆布串入口卜卜脆,好特別!

🍢柚子鰤魚串 / 炸汁燒鰻魚串
鰤魚散發著淡淡的柚子味,鰻魚香滑,汁燒味道濃郁

🍢奶油焗蟹肉串 / 炸特製冬菇免治肉串
香港店獨有的炸冬菇免治肉串,冬菇香氣濃郁! 焗蟹肉串好creamy!

🍢炸鮑魚串 / 炸鵝肝串
鮑魚彈牙好香口,鵝肝入口即溶

✨自家製麻糬豆腐
麻糬豆腐口感軟糯,與山葵醬拌勻一齊食,中和了之前串燒的油膩感。

🍜稻庭烏冬 / 雞肉茶泡飯
幼身的稻庭烏冬,非常滑身,配埋湯頭唔錯!
另一款食事係茶漬飯,茶香清幽淡雅,倒熱茶到泡飯,仍然有粒粒米飯的口感。

🍨🍮夾餡雪糕 / 自家製布丁
鹽味雪糕與和甘甜紅豆蓉叠在一起,口感豐富。
燉蛋入口綿柔,布丁面層燒得香脆,配埋口感軟糯的黃豆蕨餅,大滿足!