2024-12-01 260 瀏覽
來自日本過江龍「串亭Kushitei」,位於東京惠比壽的總店自2019年開幕以來一直廣受好評,目前於日本國內共有十家分店,今日我就嚟到尖沙咀格蘭中心的香港分店,這裏以居酒屋食物為主打,例如串揚、串燒、壽司、刺身、一品料理和雞白湯拉麵等等,全由日本大廚主理,以季節性食材為主導,可以輕易享受到正宗日本味道!一踏入「串亭Kushitei」,你就會感受到一種濃濃的日式氣氛,裝潢設計使用木系元素,最喜歡正方形的吧枱設計,睇住師傅席前料理,而且可以和師傅溝通,就是日本菜的風味🫶⭐️串亭二人前套餐七品 $ 688 pp這個套餐一次過可以嘗盡這裏的招牌菜式,非常豐盛,而且價錢比單點更優惠👍✨前菜3品 ➰牛舌|切成粒狀軟腍入味,送酒一流➰三文魚籽薯仔沙律|最喜歡這個沙律,最愛日本薯仔獨有的薯香,口感軟腍,配上三文魚子增添鮮味➰汁煮鮮蠔|鮮蠔飽滿鮮味十足,配上洋蔥風味十足✨刺身3種盛|三文魚、吞拿魚、油甘魚三款厚切刺身,新鮮肥美,配上即磨Wasabi和醬油,魚油滿滿甘香好味✨串揚3種盛串揚炸槳做得好出色,厚薄適中好酥脆,而且一啲都唔油膩➰天使蝦|巨型的大蝦,超級爽口又彈牙,而且好Juicy,沾上專用嘅蛋黃醬
來自日本過江龍「串亭Kushitei」,位於東京惠比壽的總店自2019年開幕以來一直廣受好評,目前於日本國內共有十家分店,今日我就嚟到尖沙咀格蘭中心的香港分店,這裏以居酒屋食物為主打,例如串揚、串燒、壽司刺身、一品料理和雞白湯拉麵等等,全由日本大廚主理,以季節性食材為主導,可以輕易享受到正宗日本味道!

⭐️串亭二人前套餐七品 $ 688 pp

✨前菜3品
➰牛舌|切成粒狀軟腍入味,送酒一流
➰汁煮鮮蠔|鮮蠔飽滿鮮味十足,配上洋蔥風味十足

刺身3種盛|三文魚、吞拿魚、油甘魚

✨串揚3種盛
串揚炸槳做得好出色,厚薄適中好酥脆,而且一啲都唔油膩

➰天使蝦|巨型的大蝦,超級爽口又彈牙,而且好Juicy,沾上專用嘅蛋黃醬汁,太美味了
➰三文魚和三文魚籽|三文魚口感意想不到咁軟嫩,配合他他醬和三文魚籽,更加鮮味
➰白蘿蔔|外層特別酥脆,日本蘿蔔清甜又多汁

✨和牛壽喜燒|壽喜燒嘅湯汁味道甜香,就是日本的風味,和牛高質口感軟嫩,再配上高麗菜、大蔥、豆腐、金菇和溫泉蛋,美味又豐盛

✨唐揚豆腐配清湯|這個是主廚推薦,可能每日不同,豆腐香脆可口,配上山芋蓉、蘿蔔蓉、香蔥和日本小青椒,好有風味嘅日本素食

✨五色壽司|主菜其中一款,五款壽司有吞拿魚、墨魚、大甜蝦、帆立貝和三文魚,每款壽司用料相當高質,師傅也會配上不同配料,例如黑魚籽、三文魚籽、沙律醬等等,為壽司增添風味

✨塚田特製雞白湯拉麵|湯底多隻雞殼熬製多個小時而成,入口鮮甜黏口,超多骨膠原,配上彈牙拉麵、雞胸肉和香蔥,相當美味

✨最中餅雪糕|日本人喜愛的甜食,餅皮是用糯米粉漿烤製而成,香口酥脆!這裏用最中餅再夾上紅豆蓉和開心果雪糕,好似三文治咁大口大口咁吃,開心

✨自家製布甸|相當出色的雞蛋布甸,蛋味香濃,質感超級香滑,配上黑糖抹茶蕨餅,兩款甜品一樣美味

▪️醬油忌廉芝士 $ 68 |大癲好食,外層帶點醬油的甜香,包住軟綿綿嘅cream cheese,送酒一流,芝士控表示大愛

▪️啤酒無限暢飲 $ 228
在居酒屋飲酒是必須的,現在餐廳推廣無限暢飲,飲一杯都要 $78,飲三杯以上就立即回本,真係好抵飲
  • 炸三文魚串配三文魚籽
  • 塚田特製雞白湯拉麵
  • 醬油忌廉芝士
2024-12-13 105 瀏覽
💬有一天好想吃日式炸串🍢,路過尖沙咀呢一間日式料理,二話不說即刻入咗去,平日晚巿真的唔太多人,心裡非常擔心🥺 。點咗杯燒酎🥃,見到日本🇯🇵師傅坐鎮,不想太過費腦汁,就自由發揮「廚師發辦Omakase 」吧👨🏻‍🍳———————————————————————————.⚜️$380 廚師發辦十串🥢和牛西冷🥩🥢天使蝦🦐🥢三元豚柳🐽🥢汁燒鰻魚🪱🥢芝麻豆腐🫘🥢鵝肝🪿🥢鱈魚🐟🥢甜薑豬肉片🫚🐷🥢南蠻炸池魚🐟🥢咖喱醬劍魚腩🐟🥢魚子蒟蒻🐟🥢親子三文魚腩🐠💬睇住取出每一款食材,簡單蘸上粉漿放入油中炸好,加上唔同嘅調味料🧂或醬料,賣相吸引之餘,真心係每一啖都食到美味嘅感覺,全部都係有鋪排有心思,亦會好期待師傅繼續處理嘅下一道炸串,十分出色同滿意,最後再追加咗兩串,非常滿足👨🏻‍🍳
———————————————————————————

2024-10-29
  • 炸汁燒鰻魚串
  • 炸三元豬柳串
2024-12-11 105 瀏覽
尖沙嘴 | 串亭▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : 串亭 地址 : 尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地下04-05號舖▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 放工過來尖沙嘴找好吃的‼️ 今天來到了串亭,吃我最喜愛的串揚 來自日本的人氣串揚料理店,主打廚師發辦,同時亦提供單點服務, 更有大量日本清酒及果酒提供,享受美食之餘也可以小酌一杯,極之享受,店內以淺木色裝設為主,清新雅致,感覺非常舒適💫我們選擇了套餐, 價位非常吸引‼️ 串亭二人前套餐七品$688/兩位,絕對性價比,場內客人有日本人及外藉遊客,應該是聞風而至💫 ▪️前菜3品 💢牛舌 - 牛味濃郁,而且非常軟腍,可以一口一粒,微辣可口💫 💢三文魚籽薯仔沙律 - 口感清爽,主食前吃可以清清味蕾💫 💢汁煮鮮蠔 - 飽滿肥味, 醬汁入味💫 ▪️刺身3種盛 💢三文魚、吞拿魚、油甘魚 三款刺身都新鮮肥味,入口有口感,沾少少醬油Wasabi,味道提鮮💫 ▪️串揚3種盛 這裡的串揚出色,炸漿輕薄香脆,不油膩💫 💢天使蝦 - 串揚不可少之大蝦,蝦身巨型大隻,外脆、中間彈牙爽甜,沾點自家制蛋黃醬汁,味道更升華💫 💢三文魚加三文魚籽 – 外脆內嫩,口感味道出色💫💢和牛西冷 -
尖沙嘴 | 串亭

💢和牛西冷 - 炸外外脆內腍,牛味濃,這個很驚喜💫
💢和牛壽喜燒 和牛入口軟嫩,牛味香濃,油脂豐盈,配上豆腐、高麗菜、大蔥、豆腐、金菇和溫泉蛋,吸收湯汁後味道更佳💫 💢五色壽司 五款壽司包括 : 吞拿魚、墨魚、帆立貝、三文魚等,全部都鮮嫩可口, 入口新鮮見味💫 💢塚田特製雞白湯拉麵 湯底用上多隻鮮雞殼熬製而成,入口需是精華,而且沒有油膩感,入口鮮濃 配上拉麵,每一口都是美味,拉麵口感陣牙,完美配搭💫 💢最中餅雪糕 甜品中大熱,餅皮香脆,而且造型可愛,再夾上紅豆蓉和開心果雪糕,作為一餐之完結非常滿足💫 💢自家製布甸 蛋味香濃,入口軟滑,再配上黑糖抹茶蕨餅,完美配搭💫
🍢🍱🍛超高質炸串御膳享受✅串揚咖哩烏冬 -$98呢個午市套餐係一個定食set,有兩款漬物、一碗沙律、四串串揚同埋一碗咖喱烏冬,另外都有杯熱茶。🥗沙律菜大碗、新鮮,除咗有生菜之外,亦都有蕃茄仔、蘿蔔片、紫椰菜絲等配料,配搭左少量嘅凱撒沙律醬,好清新嘅感覺🍥其中一款漬物係味噌醬撈肉碎,另一款應該係醃製咗嘅蘿蔔絲,第二款會比較清新同埋爽口,但係味道嚟講我鍾意味噌醬嗰個多啲🍢串揚四款是隨機的,有一串炸蝦、一串炸番薯、一串炸三文魚、及一串炸免治肉串,平時要30幾蚊一串,而家set仲包四串,性價比真係超高。炸串真係好食,個皮炸得好薄好脆,一啲油膩感都冇,而且保持到裏面肉嘅鮮嫩,番薯亦都好綿滑,配埋佢嘅秘製醬真係一流🍜估唔到咖喱烏冬都好出色,烏冬好彈牙而且掛汁,配埋香蔥好有口感。香濃嘅咖喱湯底都好杰身,唔係好水嘅感覺,好似忌廉湯咁有綿綿嘅質感,好想飲晒佢。仲有隻流心蛋添。
🍢🍱🍛
超高質炸串御膳享受

✅串揚咖哩烏冬 -$98
串揚咖喱烏冬

2024-12-09
串揚咖喱烏冬
2024-11-30 95 瀏覽
𓂪 𓂪 𓂪最近發掘到一間驚喜日式料理!是位於尖沙咀的串亭。店子座位不多,平日晚上都人山人海!一進店內已經聞到非常惹味的串燒香氣!我們點了串亭二人前套餐七品 ($688),質素之高,值得一試。𓄔 前菜3品清新的薯仔沙律、甘香的燒牛脷和惹味的牛油洋蔥蠔,三種不同口感調味,作為晚餐的開場非常適合。𓄔 刺身三種盛鮭魚、吞拿魚和鯛魚新鮮肥美,份量也算多。𓄔 串揚三種盛串揚三種盛的天使蝦非常出色,蝦頭的滿滿蝦膏很香口。黑松露和牛亦非常惹味,可選擇蘸上串揚汁、蜂蜜芥末或木魚豉油,帶來不同的味道層次。炸魚配魚子他他鮮味十足,非常開胃。𓄔 炸高湯豆腐炸豆腐外脆內嫩,加上熱騰騰的高湯,清淡可口。𓄔 和牛壽喜燒配溫泉蛋和牛軟嫩,入口即化。配上金菇、豆腐和溫泉蛋,豐富又有飽足感。𓄔 五色壽司必點!魚生非常新鮮,壽司飯扼得恰到好處,夾著不會散開。最喜歡是甜蝦和帆立貝,兩者都鮮甜無比!𓄔 塚田特製雞白湯拉麵個人私心推薦!雞白湯湯頭香濃,拉麵爽口彈牙,簡簡單單已經非常好吃。𓄔 夾餡雪糕焙茶雪糕茶味香濃,口感綿滑,配上公雞型的夾餅,可愛好吃。𓄔 自家製布甸Crème brûlée用上房蛋殼的器皿,賣相精緻。再加上抹茶

𓂪 𓂪 𓂪

𓄔 前菜3品

𓄔 刺身三種盛
鮭魚、吞拿魚和鯛魚新鮮肥美,份量也算多。

𓄔 串揚三種盛

𓄔 炸高湯豆腐
炸豆腐外脆內嫩,加上熱騰騰的高湯,清淡可口。

𓄔 和牛壽喜燒配溫泉蛋

𓄔 五色壽司

𓄔 塚田特製雞白湯拉麵

𓄔 夾餡雪糕
焙茶雪糕茶味香濃,口感綿滑,配上公雞型的夾餅,可愛好吃。

𓄔 自家製布甸
Crème brûlée用上房蛋殼的器皿,賣相精緻。再加上抹茶蕨餅,一次過滿足兩個願望。

𓂪 𓂪 𓂪

2024-11-25
10 分鐘 (堂食)
  • 夾餡雪糕
2024-11-24 101 瀏覽
今日女朋友生日,佢話想食一啲日本嘅set,我就諗串亭,以前都食過不過冇食過午餐,發現午餐嘅set好似都幾豐富,所以就過咗嚟試吓。我哋兩個都係叫咗同一個set,因為大家都想食炸串串。望落真係好完整,每一條炸串串都做得好好,嗰啲粉唔會好厚,食材仍然好突出,個份量唔多,甚至覺得男仔可能會唔夠飽,不過因為我哋再額外叫咗個刺身,所以食落就啱啱好。餐廳環境細細間,坐得好舒服,亦都好寧靜,生日想靜靜地傾偈都係一個好地方。

1K
👧🏻😋👅🍽✨多元化居酒屋 必食炸串 ☺️-🇯🇵 餐廳由來自京都既吉田師傅主理, 除左招牌炸串, 亦有一般居酒屋供應既刺身, 小食, 拉麵, 仲有每日時令款式-🍨是日時令刺身💯白子 $98 飽滿creamy軟滑, 鮮甜濃郁入口即溶💯鮟鱇魚肝 $138 厚身完全冇腥味, 質地柔滑拍得住鵝肝💯兩款刺身都配上醋汁同微辣蘿蔔蓉, 就算唔加青檸已經好清新-🐟 五色刺身 $168✨五款都好出色, 尤其是吞拿魚雖然油脂較少但都冇筋軟滑好鮮甜; 秋刀魚油潤光澤, 鮮檸檬平衡魚脂同帶出鮮甜-🍤炸串拼盤5串 $158💯三文魚串雖然炸過但完全鎖住肉汁, 配上三文魚籽同蛋黃醬好juicy💯和牛西冷充滿牛油脂, 連埋黑松露醬一齊食, 加上炸漿好薄唔會覺油膩💯五款各有特色, 另有天使蝦, 甜薑豚肉卷, 大根-🥔 半熟玉子薯仔沙律 $68✨薯仔沙律有煙肉碎, 流心蛋黃同魚籽令沙律更濕潤鮮甜-🧈 京都風玉子燒 $68💯京都style有少少鹹味, 蛋汁滿溢好juicy, 配上蘿蔔蓉同薑片好清新-🥩 和牛薄燒 $88✨燒汁好多好濃郁但又唔會覺得鹹, 牛肉包住蔥段好夾好香甜-🍜 塚田特製雞白湯拉麵 $68💯串亭集團旗下另有拉麵
👧🏻😋👅🍽✨
多元化居酒屋 必食炸串 ☺️
🍨
是日時令刺身
💯白子 $98 飽滿creamy軟滑, 鮮甜濃郁入口即溶
💯鮟鱇魚肝 $138 厚身完全冇腥味, 質地柔滑拍得住鵝肝
💯兩款刺身都配上醋汁同微辣蘿蔔蓉, 就算唔加青檸已經好清新
時令刺身

🐟
五色刺身 $168
五色刺身

🍤
炸串拼盤5串 $158
💯五款各有特色, 另有天使蝦, 甜薑豚肉卷, 大根
炸串拼盤

🥔
半熟玉子薯仔沙律 $68
✨薯仔沙律有煙肉碎, 流心蛋黃同魚籽令沙律更濕潤鮮甜

🧈
京都風玉子燒 $68

🥩
和牛薄燒 $88
✨燒汁好多好濃郁但又唔會覺得鹹, 牛肉包住蔥段好夾好香甜

🍜
塚田特製雞白湯拉麵 $68
💯串亭集團旗下另有拉麵店, 雞白湯鮮甜濃郁有黏口感覺, 拉麵彈牙, 簡簡單單好好味
塚田特製雞白湯拉麵

時令刺身
五色刺身
炸串拼盤
塚田特製雞白湯拉麵
2024-11-06 255 瀏覽
串揚初體驗~係香港少有既串揚!其實我未食過串揚,上網搵過資料係日本人主理,決定一試~套餐方面有Omakase 同Okimari 選擇:Omakase 就係$38串,廚師發辦一路上到你叫停為止!Okimari 就係固定套餐會有埋其他類型既食品,入面都有10串串揚~仲有個$300酒類任飲放題,計過應該要飲四杯以上先回本,我飲唔到咁多,今次就淨係叫咗杯生啤就算😂生啤係得惠比壽選擇。今次揀左$498 Okimari 固定套餐,入面包括前菜拼盤、廚師發辦時令串揚10串、清舌餐點、主食& 甜品~串揚外脆內嫩,口感比想像中清爽,唔覺得油膩!不過坐普通檯就會一次上幾串,食食下就會開始凍,應該坐吧檯好D;最欣賞蝦係有膏同埋帶子!餐點都好有特色,清口小食係麻薯豆腐,口感好清新;自家製蔬菜漬入面車厘茄係爆汁既好正~!黑薩摩雞拼盤刺身好正宗,真係一定要試!而烏冬湯底就比較淡,無乜特色。唯一要投訴既地方係洗手間要去隔離商廈仲要再搭𨋢上樓,如果飲左酒就有少少麻煩!🏠店名:串亭Kushitei🚘地址:尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地下04-05號舖#尖沙咀 #尖沙咀美食
串揚初體驗~

套餐方面有Omakase 同Okimari 選擇:

🏠店名:串亭Kushitei
🚘地址:尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地下04-05號舖
#尖沙咀 #尖沙咀美食
2024-06-16 631 瀏覽
印象中嘅炸串係有一大盤醬汁來點 但呢啲炸串嘅三隻醬汁 同大阪嘅都完全唔同 味道嚟講都尚算正常 我食咗午市套餐嗰份量都多 而且麵豉湯同飯都可以任加 整體嚟講性價比都幾好 。唯一失望嘅係同大阪炸串比較 好似牛頭唔搭馬嘴差好遠
2024-05-01 750 瀏覽
༺ 串亭༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 串亭𖠚ᐝ 春之味10本套餐($498) ⚑尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地下04-05號舖☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 春之味10本套餐($498) 套餐是廚師發板,每一款都會有介紹!➳ 廚師發辦串揚4串➳ 時令串揚6串炸和牛西冷串配黑松露醬|炸天使蝦串|炸三元豬柳串|炸鵝肝串|鹽焗椿魚|炸蠶豆串|炸生菜豬肉串|炸汁燒鰻魚串|咖哩牛肉椰菜花串|炸三文魚串配三文魚籽和牛好腍油脂分布,鵝肝油脂感滿滿🥰鰻魚都好肥美,最後的三文魚串配三文魚籽賣相好靚!➳ 前菜➳ 清舌餐點-麻糬豆腐➳ 主食麻糬豆腐口感好特別,煙煙韌韌又滑滑的🥳主食的拉麵湯底幾清甜😙 稻庭烏冬醬汁有點濃稠🙈前菜有三款都好開胃!➳ 甜品雞蛋焦糖布甸配蕨餅-布甸好滑幾好食🥰焙茶雪糕配最中餅-不過不失☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳資訊¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽串亭是東京過江龍的串揚專門店,當日的廚師都是日本人😙環境好舒服闊落😉
༺ 串亭༻
➳ 串亭
𖠚ᐝ 春之味10本套餐($498)
⚑尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地下04-05號舖

➳ 春之味10本套餐($498)
套餐是廚師發板,每一款都會有介紹!

廚師發辦串揚4串

甜品
雞蛋焦糖布甸配蕨餅-布甸好滑幾好食🥰
焙茶雪糕配最中餅-不過不失

2023-12-22 767 瀏覽
串揚在香港不常見,但在日本大阪街頭卻是街知巷聞的小吃。串揚即是沾上了炸漿油炸的串炸,再沾上醬汁享用。「串亭Kushitei」在今年年頭於尖沙咀開設首間海外分店,並設有廚師發辦menu。如仍然對上一次日本之旅意猶未盡的話,不妨試試這間日本過江龍吧!✨Okimari Course 2 這個套餐比Course 1多了兩串串揚,用上的食材也是比較高級的。先介紹一下醬汁,從左至右分別是自家製醬汁、蜜糖芥末、海藻鹽和檸檬。自家製醬汁多用來配上肉類串揚,令整體油膩感降低。蜜糖芥末則配上海鮮串揚,令海鮮鮮味提升。而沾上海藻鹽和檸檬汁,便能吃到食材的原味。🥢前菜拼盤有淮山紫菜、雞肉和蟹籽沙律,清新地打開味蕾。✨和牛串揚配黑松露醬用上了日本A4級和牛,油脂分布十分平均,入口即化。師傅分三次吃,第一啖食其原味,第二啖配上自家製醬汁,最後才配上黑松露醬。每一啖都有驚喜,竟然一小串揚有三種層次。🦀松葉蟹腳串揚日本松葉蟹腳出名啖啖肉,經過油炸後肉質仍然保持鮮甜多汁,配上蜜糖芥末使蟹味更加突出。🐮蓮藕釀免治和牛串揚蓮藕爽脆多汁,加上和牛充滿油香的肉汁,配以簡單的檸檬汁便能保留食材的原汁原味。🦆鵝肝配金山寺麵豉串揚鵝

✨Okimari Course 2

🥢前菜拼盤
有淮山紫菜、雞肉和蟹籽沙律,清新地打開味蕾。

✨和牛串揚配黑松露醬
黑松露醬。每一啖都有驚喜,竟然一小串揚有三種層次。

🦀松葉蟹腳串揚

🐮蓮藕釀免治和牛串揚

🦆鵝肝配金山寺麵豉串揚
鵝肝細膩綿密,入口即化。十分欣賞師傅配上濃郁的金山寺麵豉,為鵝肝甘香的味道提鮮。

🐷肉眼豬排配上柚子胡椒醬串揚
肉眼部位鮮甜多汁,肉質鬆軟,強烈的柚子胡椒醬帶來味覺的衝擊。

🦪帆立貝串揚
師傅有技巧地將帆立貝煎至七至八成熟,帆立貝仍然保持肉質鮮嫩,配以海藻鹽能吃得出海鮮的海水原味,第二啖再配以蜜糖芥末有另一種層次。

🎌Sukiyaki 壽喜燒串揚
用上了日本國產牛,再卷上壽喜燒常見的蔬菜春菊,最後配上混合了蛋黃的壽喜燒燒汁,就像將整個壽喜燒濃縮成為一串串揚。

🐷大蔥豬肉卷串揚
用上了北海道產的豬五花肉,油脂甘香美味。

🐷水芹菜豚肉串揚
原來水芹菜獨特的香味與豚肉是十分好的配搭!

🐮免治和牛串揚
啖啖肉超級滿足!

🐟三文魚籽和三文魚配他他醬串揚
就像親子丼一樣!

🐥雞肉茶漬飯
雞肉肉質鮮嫩,茶味甘香,降低了整餐的油膩感。

🍮焦糖雞蛋布甸
用來盛載布甸的容器十分可愛,就像一顆生雞蛋般!焦糖布甸甜度適中,用來作結最合適不過

2023-12-20 539 瀏覽
特選串揚御膳是一道日本料理。它結合了多種精選食材,包括和牛、天使蝦、芝麻鯖魚、三文魚、豬柳、雞肉和時令蔬菜。每一種食材都經過精心處理和炸製,呈現出金黃酥脆的外皮和嫩滑多汁的內部。和牛是這道料理的亮點之一。它的肉質極其嫩滑,散發著豐富的牛肉香氣,入口即化。天使蝦則是鮮甜彈牙,帶有微妙的海鮮風味。芝麻鯖魚和三文魚提供了豐富的魚肉口感,豬柳和雞肉則增添了多樣的肉質口感。除了主要的蛋白食材,時令蔬菜的加入為這道料理增添了清新的口感和色彩。炸製過程中,食材保持了鮮脆的質感,吃起來一口咬下去,能感受到外脆內嫩的完美組合。

2023-12-12 370 瀏覽
餐廳提供豐富多樣串揚,帶來了不同的口感和風味,享受到日本串揚的獨特魅力前菜:汁煮雞槌,口感滑嫩,帶有濃郁的雞肉風味,配上醇厚的湯汁,蟹籽沙律是一道清爽的開胃菜,蟹籽的鮮甜味道與新鮮蔬菜的清脆口感相互融合和牛西冷炸串配黑松露醬,外層酥脆,內部保持著肉質的鮮嫩與多汁。黑松露醬提供了深厚的香氣和獨特的風味天使蝦炸串,保留了蝦膏和連殼的特色,增添了豐富的口感和鮮味。外層的炸麵衣酥脆,內部的蝦肉鮮嫩多汁。炸鰻魚外皮金黃酥脆,內部的鰻魚肉質鮮嫩。配上馬山椒提供的微辣和芳香白鱈魚炸串的鱈魚肉質鮮嫩,炸至外酥內嫩。柚子皮的清香和微酸為這道菜增添了一絲清新的口感。醬汁大根炸串以大根為主,外層酥脆,內部保持了根莖的入口即溶口感。木魚絲和昆布絲的添加為這道菜增添了豐富的風味層次。蓮藕免治和牛肉炸串,外層炸至金黃酥脆,內部的蓮藕保持了一定的嚼勁,與和牛肉的口感相互融合。麻糬豆腐,配wasabi,啫喱豉油 ,麻糬豆腐口感綿密軟滑,搭配wasabi和啫喱豉油提供了一種獨特的辣味和鹹甜風味的組合。香辣蝦仁是一道辣味濃郁的炸串,蝦仁新鮮彈牙,配上西椒仔和自家辣醬汁,帶來了辛辣和香氣四溢的口感。炸豬扒炸串,外層炸至酥脆

麻糬豆腐,配wasabi,啫喱豉油

炸豬扒炸串,外層炸至酥脆,內部豬肉保持了嫩滑的口感。柚子胡椒的酸香和微辣為這道菜增添了一絲清新風味。

冬菇釀蝦滑炸串結合了鮮美的蝦滑和香氣濃郁的冬菇,外層炸至酥脆,內部的蝦滑鮮嫩多汁。

鵝肝炸串外層酥脆,內部保持了鵝肝的濃郁口感。金山寺麵豉提供了豐富的醇厚味道,與鵝肝的結合令人愉悅。

免治和牛肉炸串,外層炸至金黃酥脆,內部的和牛肉保持了鮮嫩多汁的口感。

三文魚配三文魚子炸串是一道豐富的海鮮炸串,三文魚肉鮮嫩,搭配三文魚子提供了豐富的口感和鮮味。他他汁的醬汁為這道菜增添了一絲酸甜風味。

抹茶雪糕是一道濃郁的甜點,擁有濃厚的抹茶風味和滑順的口感。作為餐後甜點,它為整餐提供了一種獨特的結尾和滿足感。
2023-12-05 251 瀏覽
香港的日本餐廳多如繁星,但是以串揚作為主打的Omakase卻為鮮見。「串亭Kushitei」於2019年開幕至今,在日本國內已擁有十間分店,而香港更是首間海外分店。基於肚子餓的關係,我與小伙伴毫不客氣地選了豐盛的套餐2,包括:【前菜拼盤+12道串揚+清舌餐點+主食+甜品】【和牛西冷配黑松露醬】 廚師推薦第一口先吃前端的部分,品嚐和牛的原汁原味;第二口再蘸上自家製醬汁;最後一口連同黑松露醬送入口中。「和牛串三吃」各有千秋,齒頰留香。【炸天使蝦串】 薄身蝦殼,濃郁蝦膏,鮮甜味美;更滋味的吃法可配上Honey mustard。【紋甲墨魚蟹籽】肉質爽滑,蘸上少許海藻鹽後能將海鮮味再提升。【冬菇免治牛肉(香港店限定)】 【自家製麻糬豆腐(清舌餐點)】 口感柔滑軟嫩,上層是鰹魚高湯啫喱+芥末,很有驚喜!【鱈配青柚子】 白鱈魚油份雖低但味道濃,配上清新的柚子皮,絕佳的配搭。【麻婆雞柳】 深紅色的麻婆醬香氣逼人,雞肉細嫩多汁。【炸大根】入口清甜軟腍無根,基本上不需沾任何醬汁已經很好吃。【三元豬柳】 顧名思義由三種純豬配種而成的混合豬。肉質既軟腍又彈牙,肉汁四溢,拌著酸汁蘿蔔蓉,完美地中和了油脂。【炸番

香港的日本餐廳多如繁星,
但是以串揚作為主打的Omakase卻為鮮見。
而香港更是首間海外分店。

基於肚子餓的關係,
我與小伙伴毫不客氣地選了豐盛的套餐2,包括:
【前菜拼盤+12道串揚+清舌餐點+主食+甜品

【和牛西冷配黑松露醬】

廚師推薦第一口先吃前端的部分,品嚐和牛的原汁原味;
第二口再蘸上自家製醬汁;
最後一口連同黑松露醬送入口中。
「和牛串三吃」各有千秋,齒頰留香。

【炸天使蝦串】

【紋甲墨魚蟹籽】
肉質爽滑,蘸上少許海藻鹽後能將海鮮味再提升。

【冬菇免治牛肉(香港店限定)】

【自家製麻糬豆腐(清舌餐點)】

口感柔滑軟嫩,上層是鰹魚高湯啫喱+芥末,很有驚喜!

【鱈配青柚子】

白鱈魚油份雖低但味道濃,配上清新的柚子皮,絕佳的配搭。

【麻婆雞柳】

深紅色的麻婆醬香氣逼人,雞肉細嫩多汁。

【炸大根】

入口清甜軟腍無根,
基本上不需沾任何醬汁已經很好吃。

【三元豬柳】

顧名思義由三種純豬配種而成的混合豬。
肉質既軟腍又彈牙,
肉汁四溢,拌著酸汁蘿蔔蓉,
完美地中和了油脂。

【炸番薯】

入口軟糯清甜。

【天使蝦配青椒仔】

個人一向很喜歡日本的青椒仔,
配上爽口的大蝦,口感非常不錯。

【免治豬肉】

【炸三文魚串配三文魚籽】

肉質生熟度剛好,
伴上鹹鮮的雙魚子與creamy的他他醬,
味道上呈現多種層次。

【稻庭烏冬&雞肉茶泡飯】

【自家製布甸&夾餡雪糕】
兩款甜品的造型非常吸睛。

乍看之下,所有炸串看起來大同小異,
但味道和製作過程完全能夠反映食材的品質和師傅的心機;
輕盈薄脆的炸粉不會過份油膩,
因為他們堅持使用百分百新鮮的葵花籽油並且是即席烹調!

服務方面,職員們都會耐心介紹每一道菜式,
並且時刻留意客人的進食節奏,一道接一道的上菜;
態度有禮親切,感覺良好!
2023-12-04 189 瀏覽
日本過江龍「串亭Kushitei」是一家充滿濃濃日式氛圍的餐廳,室內設計以木系元素展現出極致的和風美學。這裡由日本大廚主理,提供精緻的串物料理。我特別推薦他們的黑松炸和牛西冷鬆脆肉滑,這道菜肉質鮮嫩,外層酥脆,絕對能夠滿足肉食愛好者的味蕾。另外,他們的天使蝦串也非常出色,鬆脆爽口且彈牙。炸鮑魚配上鮑魚干醬汁、鮮甜的炸粟米以及炸三文魚配上三文魚子,都展現出餐廳對於食材的精心處理和烹調技巧。此外,由於我們在非繁忙時間用餐,餐廳彷彿為我們兩位包下一樣。服務人員的態度非常好,他們熱情友善地向我們介紹菜品,並提供了優質的服務。如果您想要品嚐正宗的日式串燒料理,這裡是一個值得一試的地方。並且在非繁忙時間,您可能還能享受到優質的服務和舒適的用餐環境。