2018-04-29
約了多年無見的中同食飯,大家都唔知食咩好,見佢最近轉左工在灣仔返工,我亦甚少過海揾食,所以特意揾左間銅鑼灣熱門食府作為落腳點。之前個晚book,已經full到8:45先有位,第二日有人打俾我confirm booking,應承如果早有位會通知我,但最後都無聲氣,唔通入座率真係咁勁?晚上同朋友8:30就到左諗住睇下有無位俾我地早入,其實都有吧台位,但我地覺得吧台個位比較窄同埋食得無咁happy,所以無要到,最終等到成9點先有得食。門面位置比較窄。店內有蟹殼做裝飾。餓到打晒鼓,一坐底就叫左個刺身盛合。Sashimi 件件厚切,食落新鮮,馬糞海膽同ebi都好鮮甜無腥味。價錢略貴,但咁嘅質素我無complaint。除左係d紫菜腍左唔脆,其他都好滿意。跟住就到味噌蟹甲羅燒配多士,啖啖蟹膏,加埋d脆脆同法包,好香口。雖然之前去過另一間尖咀餐廳,覺得個度的甲羅燒層次會豐富d,但這裡的甲羅燒都ok的。西班牙石蠔生食又得,燒來食又得,我同朋友揀左生食,兩隻蠔都大大隻,都幾creamy同新鮮,但友人說下次去蠔吧食蠔會抵好多。我地見到餐牌有帆立貝同埋活帆立貝,以為只係雪藏同唔雪藏的分別,基於惻隱之心,叫左隻
門面位置比較窄。
店內有蟹殼做裝飾。
餓到打晒鼓,一坐底就叫左個刺身盛合。
我地見到餐牌有帆立貝同埋活帆立貝,以為只係雪藏同唔雪藏的分別,基於惻隱之心,叫左隻帆立貝,點知見到隔離枱個隻活帆立貝大隻成三至四倍,心有戚戚焉,所以最後都叫多左隻活帆立貝報返仇。