2021-06-08 147 瀏覽
記得每次食Omakase 都會好期待師傅會準備啲咩比我食,因為我比較麻煩啦,唔食仼何蔬菜同芥末,真係會搞到個師傅記好多嘢,所以今晚都好多謝師傅照顧麻煩嘅我,為我轉咗幾道啱我食嘅嘢。講真係希雲街靜靜嘅一角嘅餐廳,但係就得獎無數,唔單止有omakase 仲有鐵板燒添。螢光魷魚 (配蛋黃醬) + 熟蝦 (配紅菜頭絲)- 魷魚脹卜卜,爽口彈牙,加上蛋黃醬,微微既酸甜,開胃一流。 熟蝦口感爽,加上微甜紅菜頭絲,兩道菜既微酸甜 開胃非常。北海道毛蟹(配蟹膏) - 毛蟹經師傅拆肉配以蟹膏,味道鮮甜且蟹味十足。梭子魚 先將皮炙燒 ; 夏天必有的一道菜式。響螺 ; 夏天會比較多貝類,響螺爽口,有海水味。大蜆; 因為唔食沙律,所以餐廳更換左大蜆。大蜆鮮甜大隻,感覺用沙律換大蜆係著數左。野生藍鯨呑拿 爽脆帶油脂感。火炙北寄貝 ; 比較能突出甜味沙甸魚; 師傅先切碎沙甸魚,再加上薑蔥混合,以紫菜夾著沙甸魚,一入口,味道強烈霸道,令人極之難忘。鮟鱇魚肝師傅精心秘制,魚肝吸收了秘制既醬汁,入味非常,是全餐Omakase其中一碟最難忘既菜。松露雞卷; 蔬菜包裹既雞肉配松露片及醬汁,令整碟菜既味道份外香濃。深海池魚赤

梭子魚 先將皮炙燒 ; 夏天必有的一道菜式。

響螺 ; 夏天會比較多貝類,響螺爽口,有海水味。

野生藍鯨呑拿 爽脆帶油脂感。

火炙北寄貝 ; 比較能突出甜味

深海池魚
赤鯥魚 入有油脂滿溢,微微炙燒逼出魚油,一口舍利一口魚,口中就似被填得滿滿。

針魚
用上豉油提味,魚味不算濃,口感爽爽的。

象拔 口感也是帶爽脆,味道清新。

赤身 醬漬一下令味道更好 海苔包著更有口感。

車海老不作仼何加工,直接生拆用上菜,彈牙新鮮的一道菜。

兩種海膽 馬糞海膽白海膽
一口能滿足甘甜和濃郁味道,愈吃愈想吃。

炸車海老頭; 先前拆除的蝦頭,師傅未有浪費,並將蝦頭炸到鬆脆,蝦味濃郁。

最後仲有魚湯同埋甜品真係每個菜式都好啱食啊。