2024-02-14
新年前夕,當然要同BFF去食餐omakase開年。茶碗蒸好似布丁咁滑嫩,雞蛋同高湯比例剛好。高湯有淡淡海鮮鮮甜味,茶碗蒸內藏原隻大蝦。平時少食鱈魚白子,難得時令有機會一試。白子用鹽油水焯至半生熟,上面配上蘿蔔蓉。調味用上日本辣椒同醋,能辟去魚腥的味道,更能為白子提鮮。 池魚以煙燻處理,令表面有油脂,但食落唔會膩。肉質嫩滑,味道甘甜。長崎蠔肉質creamy,細膩而飽滿。配上橘子jelly,更突顯蠔味道清甜,冇金屬味。根據店員介紹磯煮鮑魚花了兩日時間用用醬汁及昆布炆,十分入味。另外設有鮑魚醬,味道偏甜,同單食鮑魚係唔同風味。由於用慢火煮,肉質仍保持鮮嫩彈牙。握壽司有銀雪魚、鮮蝦同拖羅。店員細心建議我地依次序食,由淡去到濃味。 醋鯖魚壽司賣相有心思,經輕輕燒後,用白昆布包上。右口魚邊手卷極有油甘味,配上櫻花蝦,味道有層次。馬糞海膽鮮甜而沒有澀味,果然係大海嘅味道。一口食完整而飽滿嘅海膽好滿足。午餐仲包括有烤青魚、烏冬同埋日式甜品。美食一輪接一輪。Omakase好似開盲盒咁,令一餐嘅期待感大增,過程嘅享受確實一流。
握 壽司有銀雪魚、鮮蝦同拖羅。店員細心建議我地依次序食,由淡去到濃味。 醋鯖魚 壽司賣相有心思,經輕輕燒後,用白昆布包上。 右口魚邊手卷極有油甘味,配上櫻花蝦,味道有層次。
午餐仲包括有烤青魚、烏冬同埋日式甜品。 美食一輪接一輪。Omakase好似開盲盒咁,令一餐嘅期待感大增,過程嘅享受確實一流。