2015-04-30 3606 瀏覽
同靚女C搵嘢食,原本冇諗過食家庭料理,誤打誤撞嚟咗呢度,坐低咗就隨遇而安。兩個人叫一湯二菜,可以分享試唔同嘢。大家口味好似,冇異議下响27款當中好自然揀咗以下幾款主食。先上小食3款,擺碟賣相精緻。漬牛蒡、菜、蘿蔔調味冇過鹹又爽口。上湯啫喱白魚味道帶微酸。滑潺潺嘅海藻,襯煮過嘅炸三文魚,甜鹹適中。主菜炸雞調味椒鹽適中,皮脆卜卜,欲罷不能,我少有地食哂啲皮。伴碟嘅椰菜絲以芝麻醬略拌,爽甜帶香。漢堡扒鬆軟有肉汁,日本咖哩汁不辣帶甜,伴以帶膠質日本白飯仲要任添,人生一樂。春菜天麩羅炸醬薄,食落不油膩,基本上唔知咩嚟,有啲葱條、蔥頭、春筍、菜、葉等,非常嫰口,有趣。西京燒銀雪魚肉質帶實,底味帶鹹,面醬帶甜,好味。麵豉湯濃味恰好,除咗海藻仲有芹菜,飲落有種若隱若現淡淡臘肉味。雞蛋布甸幼滑富蛋香,蜜甜味適中。即磨咖啡滯澀甘香,味道不錯。整體食物質素非常高,碗碟擺位餐具靚,冇乜挑剔位。有啲餸較漏,兩個人分享食啱啱好。令我對日本家庭料理改觀。

西京燒銀雪魚肉質帶實,底味帶鹹,面醬帶甜,好味。

2015-04-30
  • 汁煮漢堡扒