2024-05-29 56 瀏覽
「鐵板世家」呢間店好有特色,仲有啲復古懷舊擺設嘅氣息,令人有種身處時光隧道嘅感覺。睇個名就顧名思義知道係食咩喇, 我地點左兩份鐵板餐, 一份係西冷牛扒, 啱啱由鐵板滾滾而出嘅西冷牛, 淋上個人覺得最夾嘅黑椒汁, 切開之後,外表金黃色澤,肉質粉嫩, 真係好出「色」。五成熟咁煮正好,保持住牛肉鮮美嘅原味,仲配搭上清新爽口嘅醬汁,實在太正。緊接就係另一個餐, 鐵板肉眼牛扒配意粉。呢個組合真係絕佳,肉質軟嫩鮮美,仲鎖住牛肉原汁, 個嘅意粉更加濃郁嘅醬汁,整體味道層次十足,既有肉嘅鮮味,又有酱汁嘅醇厚, 正。飯後當然唔可以錯過個間特色甜品, 係花奶懷舊啫喱呀!! (心心眼) 呢d甜品已經唔係食個味道咁簡單啦, 就有種以前小朋友屋企人買比自己食嘅溫馨感覺。仲有紅豆冰呀, 清甜不膩,令人回味無窮, 我地飲完一杯又一杯呀。雖然呢間餐廳未算太大眾,但佢嘅特色確實令我難忘。無論係鐵板牛扒呢啲主菜,定係懷舊造型嘅甜品, 每一個小細節都花盡心思, 性價比亦好高, 兩個人咁食法都唔使$280, 絕對值回票價。